Meseria bine plătită, ocolită de români. Una dintre soluţiile care ar putea ajuta să se ocupe locurile de muncă în acest domeniu este o propunere legislativă, care ar urma să reducă vârsta de obținere a permisului de șofer profesionist de la 21, la 18 ani. Proiectul de lege a ajuns acum la Camera Deputaților.
Mariana își dorește să devină șofer profesionist pentru a străbate toată Europa alături de soțul ei, și el șofer de TIR. „Vrem să plecăm împreună. Mi se pare cam greu la salariile de aici și avem alte oportunități acolo”, spune Mariana Varga, potrivit stirileprotv.ro.
Este și cazul Alinei, care de aproape șase ani este colegă de cabină cu soțul ei, Andrei. Împreună, câștigă peste patru mii de euro. „Este meserie grea. Este nevoie de atenție, la furturi, accidente. Am avut câteva incidente. Au intrat hoții peste noi în camera de hotel la pauza de 45, ni s-a spart remorca, ne-au furat paleții din lăzi„, spun Andrei și Alina, șoferi de camion.
În cei doi ani de pandemie au fost eliberate peste 80 de mii de permise de conducere. Însă chiar și așa pe piața muncii există un deficit enorm.
„Este nevoie de șoferi. Salariul este mare. Pentru omul de rând. Poate să ajungă și la trei mii de euro. Nu ai unde să obții banii aceia, oriunde ai lucra în România„, spune Alexandru Bentea, administrator societate comercială.
În România este nevoie de 71.000 de soferi de camion. Cea mai mare criză este în Germania cu o sută de mii de locuri neocupate, urmată de Polonia cu 80 de mii.
„La acest moment faptul ca legislatia româneasca impune varsta minima de 21 de ani pentru obținerea permisului de conducere necesar unui conducător auto profesionist dezavantajează transportatorii români față de competitorii lor din alte state membre„, a declarat Roxana Ilies, reprezentat Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri, pentru sursa menţionată mai sus.