Andreas von Bardeau, a transmis pentru Adevărul un punct de vedere referitor la refuzul Austriei de acceptare a României în Schengen.
Descencent al familiei de Habsburg, consulul onorific al României în Graz, spune că țara noastră este „mielul sacrificat din cauza inacțiunii țărilor vecine” și nu înțelege schimbarea radicală de atitudine a Austriei.
„Sunt foarte dezamăgit și uimit de faptul că dezvoltarea bună și înfloritoare a relațiilor bilaterale în perioada post-covid a fost distrusă pe mai multe planuri. Faptul că Austria a respins aderarea României la Schengen a fost neașteptată”, susține Andreas Bardeau.
Citiți și: E mare scandal: de ce unii români NU vor boicota Austria, în urma episodului „Schengen”
Potrivit consulului onorific al României din Graz, „pe 16 noiembrie s-a vorbit despre declarația de sprijin a guvernului austriac pentru România”.
„În ultimele luni a existat întotdeauna bunăvoință și aprobarea pentru aderare din partea guvernului austriac. În plus, s-a subliniat în mod repetat că toate cerințele impuse guvernului român pentru aderarea la Schengen au fost îndeplinite. Apoi, in 18 noiembrie, s-a produs o schimbare radicală”, mai explică Bardeau, care mărturisește că nu știe ce a determinat schimbarea radicală de atitudine.
De asemenea, consulul este de părere că „România protejează granițele externe ale UE într-o manieră exemplară”.
„O mare parte dintre refugiați vin în Uniunea Europeana prin Serbia și Ungaria, nu prin România. În ultimii ani am asigurat cazare pentru sute de imigranți și doar o mică parte au ajuns prin România. Relațiile bilaterale nu ar trebui niciodată folosite pentru considerente de politici partizane. În acest moment sunt în joc 30 de ani de cooperare foarte bună”, mai spune Andreas Bardeau.
Mai mult, Andreas Bardeau susține că Austria este unul dintre cei mai mari investitori din România și că „vor fi pierderi financiare de ambele părți”.
„De exemplu, în urmă cu doar câteva zile, o mare companie de construcții austriacă a semnat un proiect de 300 de milioane de lei pentru Aeroportul București. Și, nu în ultimul rând, companiile de transport, atât românești, cât și austriece, vor aștepta în continuare la graniță. Atenție la prejudiciul economic cauzat de timpii mari de așteptare. Vor fi pierderi financiare de ambele părți.
Este inacceptabil ca angajați români care lucrează în Austria să aștepte ore întregi la graniță. Pentru mine, această schimbare bruscă de poziție este de neînțeles. Este neloial și injust față de un partener. Este trist pentru solidaritatea europeană că s-a ajuns în situația aceasta”, a a declarat Andreas Bardeau.