Grupul G7 somează Rusia să oprească războiul din Ucraina şi să retragă trupele

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că una dintre misiunile principale ale statului său este de a implica lumea în implementarea concretă a punctelor din formula pentru pace. Şi Vladimir Putin a vorbit recent despre pace, dar termenii celor doi sunt antagonici.
Filip Stan
12 dec. 2022, 20:43
Grupul G7 somează Rusia să oprească războiul din Ucraina şi să retragă trupele

Liderii statelor din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7) au cerut luni Rusiei să oprească războiul din Ucraina, subliniind că vor menţine asistenţa militară şi civilă destinată poporului ucrainean, inclusiv pentru reconstrucţia infrastructurii.

„Suntem determinaţi să ajutăm Ucraina să repare, să repună în funcţiune şi să protejeze infrastructura esenţială de aprovizionare cu energie şi apă. Vom ajuta Ucraina să răspundă nevoilor asociate pregătirilor de iarnă, vom continua să susţinem rezilienţa populaţiei ucrainene şi vom intensifica eforturile în domeniu cu ocazia conferinţei internaţionale care se va desfăşura la Paris pe 13 decembrie”, anunţă liderii Grupului G7 în Declaraţia summitului, susţinând că sunt „determinaţi” să facă astfel încât Rusia să suporte consturile reparării infrastructurii din Ucraina.

Răsturnare de situaţie pe front. Ucraina anunţă că va ataca ţinte de pe teritoriul Rusiei
„Continuăm să ne coordonăm eforturile pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei în materie de echipamente militare şi de apărare, concentrându-ne prioritar pe furnizarea de sisteme şi capabilităţi de apărare antiaeriană”, subliniază liderii G7, în Declaraţia postată pe site-ul Preşedinţiei Franţei.

„Războiul de agresiune purtat de Rusia trebuie să înceteze. Până acum, nu am observat niciun semnal că Rusia ar vrea să se implice pe calea păcii durabile. Rusia trebuie să pună capăt imediat acestui război încetând atacurile împotriva Ucrainei şi retrăgând forţele de pe teritoriul ucrainean complet şi fără condiţii”, subliniază liderii G7.

Putin şi-a anulat conferinţa de presă anuală, pentru prima dată în 10 ani

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că preşedintele Vladimir Putin nu mai are programată nicio conferinţă de presă până la sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă că rupe tradiţia, urmată fidel în ultimii zece ani, de a sta de vorbă cu jurnaliştii la încheierea fiecărui an, relatează The Guardian şi AFP.

Această conferinţă de presă anuală reunea sute de jurnalişti ruşi şi străini şi dura de obicei câteva ore, iar liderul rus răspundea în direct la întrebări legate de orice subiect, de la diplomaţie la problemele vieţii cotidiene din Rusia. Deseori, răspunsurile preşedintelui către mass-media erau de fapt nişte indicaţii adresate guvernului sau autorităţilor regionale.

Anul trecut, la conferinţa de presă anuală, Vladimir Putin a vorbit cu presa mai mult de patru ore.  Întâlnirea lui Vladimir Putin cu jurnaliştii de la sfârşit de an a avut loc în fiecare an începând din 2001, cu excepţia perioadei dintre 2008 şi 2012, când a fost prim-ministru.

Anunţul care l-ar demola pe Putin: Ucraina va elibera Crimeea până în luna august

Dmitri Peskov nu a oferit un motiv pentru această întrerupere a tradiţiei, dar a declarat că liderul rus „vorbeşte în mod regulat cu presa, inclusiv în timpul vizitelor în străinătate”.

Decizia de a nu organiza conferinţa de presă de sfârşit de an vine în contextul în care Rusia, care a lansat o ofensivă militară împotriva Ucrainei în februarie, a suferit mai multe eşecuri militare în ultimele luni şi a declarat o mobilizare parţială în septembrie. De la începutul ofensivei, Rusia a fost lovită de o avalanşă de sancţiuni occidentale şi se confruntă acum cu un embargo asupra livrărilor de petrol către UE.

UE s-ar putea confrunta cu o criză a gazului anul viitor, avertizează AIE / Şefa Comisiei Europene propune revizuirea bugetului şi crearea unui fond nou de investiţii în energie

Uniunea Europeană trebuie să îşi revizuiască bugetul şi să ia în considerare lansarea unui nou fond pentru investiţii suplimentare majore în energie, necesare pentru scăpa de dependenţa de gazul rusesc, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în condiţiile în care Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a avertizat că UE s-ar putea confrunta anul viitor cu o criză a gazului, dacă Rusia îşi reduce şi mai mult livrările, relatează Reuters.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Daniel Tudorache, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în „Dosarul diamantelor”
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'