Marcel Ciolacu anunţă boicotul: România are obligaţia să dea veto oricărui interes al Austriei în UE

"Austria a mai luat o decizie meschină, când au tăiat alocațiile pentru cei mici”, a spus Ciolacu luni seară, anunţând că decizia principală este acum la preşedintele Klaus Iohannis.
Filip Stan
12 dec. 2022, 22:24
Marcel Ciolacu anunţă boicotul: România are obligaţia să dea veto oricărui interes al Austriei în UE

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că după veto-ul față de aderarea României la Schengen, țara noastră „are obligația să dea veto de fiecare dată când vine vorba de interesele Austriei”. Lliderul PSD spune că decizia Austriei a fost un „calcul meschin, mic, al unor politicieni, nu al poporului austriac”. Legat de posibilitatea boicotului față de companiile austriece, șeful PSD spune că „toată lumea va avea o reținere” față de companiile austriece.

„Faptul că noi îndeplinim toate condițiile tehnice de peste 11 ani de zile (n. red. – pentru aderarea la Schengen), e normal că s-a creat și această așteptare.

Lumea nu se aștepta de la un stat precum Austria, totuși un stat care are o istorie, care este membră a UE, a spațiului Schengen. S-a întâmplat peste noapte. Făceam o socoteală – pe data de 12 a fost ultimul vot asumat de Austria că  sunt de acord și pe data de 18 s-a schimbat.

Marcel Ciolacu ameninţă dur maghiarii: „Nu știu dacă UDMR rămâne în coaliţie la rocadă”
Din punctul meu de vedere, este un calcul meschin, mic, al unor politicieni, nu al poporului austriac, și am văzut și reacțiile. Și cred că aici este bine să nu se creeze un conflict între români și austrieci. Nu, este un calcul pur politic – există niște alegeri în Austria în luna ianuarie, din analize și sondaje le-a reieșit că ar câștiga mai mult în alegeri dacă ar refuza România și Bulgaria”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă respingerea României și Bulgariei sunt a fost o așteptare a electoratului austriac, liderul PSD a spus:  „În anumite zone în care sunt refugiați sau azilanți și s-au creat anumite probleme, e o altă emoție. Dar nu răspunzi la o nedreptate cu o altă nedreptate, e o regulă de bază și veți vedea că vor pierde alegerile. Pentru că lumea întotdeauna știe mai multe decât politicienii și înțeleg greșelile făcute. S-a atacat fundamentul Uniunii Europene – solidaritatea. Nu-mi aduc minte să mai fi fost vreodată o recomandare a Comisie Europene și consiliul JAI sau alt consiliu să ia altă decizie”.

Marcel Ciolacu: „România oricum nu ar fi intrat în Schengen, din cauza Olandei”. Oficialul social-democrat dă vina pe aliații PNL din UE

Marcel Ciolacu a vorbit și despre „boicotarea” companiilor austriece de către români, după veto-ul acestei țări: „Am depășit investițiile străine directe, anul acesta, cu peste 50% față de anul trecut. O țară membră a UE nu poate să vorbească fără să aibă investiții străine pe teritoriul ei. De aceea am dorit în UE cu toții. Nu ne-am dorit să fim o piață de desfacere, dar aici este și o problemă a noastră. Eu, unul, m-am săturat să tot fim plângăreți pe la televizoare și să nu luăm atitudine și să venim cu un efort susținut pentru companiile românești pentru a se crea o plusvaloare în România.

Cred că boicotul e în sufletul fiecăruia, boicotul îl hotărâm fiecare. Eu, dacă aș fi invitat în Austria la schi, n-aș merge. Este prima reținere, dar este normal să fie așa. Dar nu trebuie să confundăm, românii, austriecii, cu liderii trecători ai fiecărei țări. Și eu sunt trecător, și cei care au luat decizia, acum, în Austria, sunt trecători, cred că trebuie să fim mult mai raționali și să înțelegem că noi trebuie să rezolvăm această problemă. Locul României este în spațiul Schengen. La fel cum este și în Uniunea Europeană.

Boicotul oricum o să fie, prin noi,  fiecare dintre noi. Toată lumea va avea o reținere. Noi trebuie să avem un răspuns european, nu trebuie să creăm o răfuială între români și austrieci. Este o decizie a unor lideri politici vremelnici. Răspunsul nostru trebuie să fie pe măsură acolo unde și ei și-au folosit dreptul de veto. România are obligația să facă acest lucru.

E un sentiment de neputință pentru că e o nedreptate. Dar, până la urmă, demersul trebuie să fie unul diplomatic. Până atunci, România are obligația, din acest moment, să dea drept de veto de fiecare dată când există un interes al statului austriac. Nu ai voie să refuzi un drept al unei țări și al unui popor fără o justifcare clară, nu poți să inventezi. Nu se poate să fie tot restul Europei să fie de acord și tu să nu fii”, a spus liderul PSD, la Digi24.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care pot face bani frumoși până la final de an. Se întâmplă ceva magic în viața lor în următoarele 5 luni
Capital.ro
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Renault, ofertă pentru soții care divorțează. Își pot primii banii pe mașină înapoi
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Elicopterul SMURD a transferat de urgență un bebeluș în stare critică de la Galați la Iași
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!