Prima instituție de stat care boicotează companiile austriece. Și-a mutat banii într-o bancă românească | EXCLUSIV

Instituțiile de stat au început oficial, boicotarea companiilor austriece. Vizate sunt în primul rând instituțiile financiare, BCR și Raiffeisen Bank. 
Andi Miron
13 dec. 2022, 09:56
Prima instituție de stat care boicotează companiile austriece. Și-a mutat banii într-o bancă românească | EXCLUSIV

România ia primele măsuri după ce Austria a respins aderarea țării noastre la Schengen. Compania Națională de Drumuri (CNAIR) a decis să-și mute banii din conturile Băncii Comerciale Române (BCR), deținută de grupul austriac Erste.

CNAIR a hotărât să migreze către CEC, instituție financiară cu capital românesc, a dezvăluit pentru RomâniaTV.net Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al instituției de stat.

Prin banca austriacă, cei de la CNAIR rulau cel puțin 12 miliarde de lei, anual.

„Am încercat să găsim o variantă mai bună pentru CNAIR. Este o decizie administrativă a noastră”, a declarat Cristian Pistol, șeful CNAIR, care a înlocuit-o în funcție pe Mariana Ioniță.

În decembrie 2021, CEC Bank era a șasea bancă din sistem cu o cotă de piață de 7,9%, active de 50,6 miliarde de lei. De asemenea, avea cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale. Ministerul de Finanțe este acționar majoritar la CEC.

Update, 11:00 – Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a confirmat mutarea.

„Știu că vor face și nu doar CNAIR, ci și alte companii aflate în portofoliul Ministerului Transportului, fie Portul Constanța, fie toate celelalte, pentru că au găsit condiții mai bune la CEC, o explicație cât se poate de simplă”, a declarat oficialul MT.

 

Instituțiile de stat, companiile private și persoanele fizice au început boicotul companiilor austriece

 

În rândul antreprenorilor, nemulțumirea este și mai mare. Faptul că România nu face parte din Schengen înseamnă cifre de afaceri mai mici, avertizează Cristian Terheș, europarlamentar român.

„Intrarea României în Schengen ar fi adus zeci de miliarde de euro în plus în economia românească, ar fi ajutat în primul rând transportul în și din România să se facă mai rapid. Adică timp și costuri mai mici, profituri mai mari pentru români, mai multe locuri de muncă pentru români, deci taxe mai multe ș.a.m.d. Ar fi dat un rol crucial Portului Constanța”, a declarat politicianul.

Afaceriștii români, organizați sub umbrela Romanian Business Leaders, susțin că nu există motive reale pentru refuzul Austriei, de a accepta România în Schengen.

„(…) Ce ne unește cu Austria? Pare că multe lucruri, din moment ce: în jur de 370.000 de români vizitează în fiecare an Austria, cheltuind în jur de 250 de milioane de euro; schimburile economice dintre România și Austria au fost în 2021 de 4,5 miliarde euro, din care export 1,7 miliarde și import 2,8 miliarde; investițiile austriece sunt pe locul 2 în România, cu aproximativ 5,3 miliarde de euro investiții directe și peste 8.000 de societăți cu capital austriac. Și atunci care e supărarea Austriei, de ce nu ne vrea în Schengen?”, a declarat Dragoș Petrescu, celebrul afacerist de la „Imperiul Leilor”.

VEZI AICI LISTA marilor companii austriece cu afaceri în România. 

Între timp, cancelarul Karl Nehammer continuă să ridiculizeze România. Potrivit birocratului de la Viena, boicotul românilor se va întoarce precum un bumerang.

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Noul film Netflix care va cuceri toate topurile. Este o producție pe care o vor adora și cei mari și cei mici
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Ministrul Agriculturii, ANUNȚ: „Este posibil să fie extinsă lista cu alimentele plafonate”
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Noi reguli pentru șoferi. Ministrul Sănătății a anunțat marea schimbare
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
A plecat cu 20.000 € de la Bordea! Cum s-a negociat divorțul dintre comendiant și soția sa, Livia
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Ce conține cutia misterioasă pe care sportivii medaliați o primesc la Jocurile Olimpice de la Paris. Creația a necesitat 2.000 de ore de muncă
Capital.ro
Interzis de joi, 1 august. Se dau amenzi de până la 2.500 de lei. Autoritățile au luat decizia
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Un fost membru al trupelor speciale americane, arestat pentru implicare într-o lovitură de stat eșuată în Venezuela
MediaFlux
Când vin PENSIILE MAJORATE! Anunț OFICIAL
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?