Preşedintele parlamentului Ţeţka Ţaceva declarat în ultimul său discurs că acest parlament a avut un merit pentru creşterea transparenţei. Deputaţii pleacă, parlamentarismul rămâne, a spus Ţaceva înainte de a anunţa dizolvarea parlamentului.
Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a anunţat că alegerile anticipate se vor desfăşura în data de 12 mai, după demisia întregului guvern bulgar, săptîmâna trecută.
Potrivit constituţiei, înainte de învestirea în funcţie a următorului parlament, ar putea fi convocate şedinţe extraordinare ale parlamentului dizolvat doar în caz de situaţii de urgenţă, informează Agerpres.
Dizolvarea parlamentului vine în urma demisiei premierului Boiko Borisov depuse pe 20 februarie pe fondul unor proteste sociale de amploare.
Nici una dintre cele trei mai mari formaţiuni din parlament nu s-a declarat interesată de formarea unui guvern care să conducă ţara până în iulie când în mod normal trebuia să aibă loc alegerile parlamentare şi prin urmare preşedintele Rosen Plevneliev a numit un guvern de tranziţie în frunte cu ambasadorul bulgar în Franţa, Marin Raikov, care să pregătească alegerile anticipate, asigurând funcţionarea instituţiilor în această perioadă de criză politică.
Potrivit analiştilor, GERB şi socialiştii au şanse aproape egale la alegerile anticipate. Este clar că nici un dintre cele două partide nu vor avea o majoritate guvernamentală şi vor fi nevoite să caute parteneri de coaliţie.
Preşedintele Bulgariei a prezentat Guvernul de experţi condus de premierul Marin Raikov
Bulgaria este afectată de aproximativ 20 de zile de manifestaţii zilnice, provocate de preţul prea mare al energiei electrice de pe facturile emise pentru ianuarie şi, în general, faţă de costul prea ridicat al traiului în cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană. Noi manifestaţii importante sunt prevăzute la nivelul întregii ţări, cu ocazia sărbătorii naţionale.