Comisarul Stefan Fule: CE nu sprijină legătura făcută de unele state membre între Schengen şi MCV

Comisia Europeană (CE) nu sprijină tendinţa unor state membre UE de a face o legătură politică între aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), a declarat miercuri seară, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule.
Romania TV
14 mart. 2013, 10:38
Comisarul Stefan Fule: CE nu sprijină legătura făcută de unele state membre între Schengen şi MCV

„Aş dori să vă mulţumesc în numele preşedintelui /Jose Manuel/ Barroso pentru această oportunitate de a discuta despre MCV. Atunci când România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, Consiliul UE a recunoscut că există în continuare slăbiciuni în domeniul reformei judiciare şi corupţiei şi, în cazul Bulgariei, şi în ce priveşte crima organizată. Îngrijorarea era că aceste slăbiciuni ar putea împiedica o bună aplicare a legilor şi politicilor europene, precum şi a programelor UE şi că asta îi va împiedica pe români şi pe bulgari să se bucure pe deplin de drepturile lor de cetăţeni europeni. De aceea, Consiliu a decis să înfiinţeze acest MCV, cu patru condiţionalităţi pentru România şi şase pentru Bulgaria, care să ajute CE să monitorizeze progresul” celor două state, a spus Stefan Fule în declaraţia sa din cadrul dezbaterii privind MCV.

El a adăugat că anul trecut, în al cincilea an de MCV, CE a decis să vină cu o evaluare pe termen mai lung. ‘Acest raport a conchis că unele dintre elementele cheie existau atunci când ne referim la legi şi instituţii, aşa încât au început să se concentreze mai degrabă pe discrepanţele în ceea ce priveşte implementarea acestor legi şi reformele necesare. În momentul raportului din iulie s-au ridicat însă întrebări importante legate de independenţa justiţiei în România şi de statul de drept. CE a făcut o serie de recomandări specifice României şi s-a angajat să reanalizeze aceste probleme la sfârşitul anului’, a adăugat comisarul european pentru extindere.

Potrivit acestuia, raportul adoptat în ianuarie a subliniat clar că România a pus în aplicare mai multe măsuri „dar nu pe toate”, aşa încât au existat recomandări suplimentare asupra punctelor unde s-a considerat că este necesar să se înregistreze noi progrese. „CE consideră că MCV s-a dovedit a fi un instrument bun pentru reformă şi a avut un impact tangibil, pentru că multe dintre dintre recomandările sale au inspirat măsurile pozitive luate în statele membre în ultimii cinci ani. Totuşi, trebuie să recunoaştem că acesta este un proces care foarte adesea necesită o schimbare la nivelul societăţii şi nu este realist să aşteptăm rezultate rapide”, a mai afirmat comisarul.

El a subliniat că derularea mecanismului nu a fost ajutată deloc de ‘tendinţa unor state membre să facă o legătură politică între Schengen şi MCV’.

„Aş dori, să subliniez aici, încă o dată, că CE nu sprijină această legătură. Procesul Schengen are propriile sale instrumente de evaluare a capacităţii şi MCV nu vrea să înlocuiască aceste instrumente. Mă bucur să văd că Consiliul a salutat încă o dată în această săptămână metodologia, analiza şi recomandările făcute de CE. Concluziile CE în ceea ce priveşte MCV sunt în acord cu opinia publică. Multe dintre subiectele ridicate de acest raport au fost ridicate şi de Comisia de la Veneţia în Consiliul Europei”, a apreciat Stefan Fule.

Oficialul european a reamintit că, vara trecută, un sondaj Eurobarometru arăta că majoritatea cetăţenilor din aceste două ţări considerau că UE a avut un rol pozitiv, şapte din zece oameni apreciind că UE ar trebui să continue MCV-ul până când standardele din România şi Bulgaria sunt comparabile cu cele din alte statele membre.

„CE rămâne în continuare în strânsă legătură cu autorităţile din România şi Bulgaria şi vom prezenta următorul raportul la finalul acestui an. De asemenea, ne vom continua monitorizarea strânsă şi dialogul care este în derulare pentru a consolida reformele şi a ajuta cele două state membre să îndeplinească obiectivele prevăzute prin acest mecanism”, a conchis Stefan Fule.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Arsenal ilegal descoperit în locuința unui pensionar din Tulcea
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'