Rețetă de jumări de porc crocante, aromatizate cu malț din bere. Trebuie neapărat să încerci

Mai este foarte puțin și se apropie sărbătorile de iarnă. Jumările se găsesc pe mesele fiecărui român în aceată perioadă. Mai jos îți arătăm rețeta de jumări de porc crocante, aromatizate cu malț din bere.
Alina Costache
14 dec. 2022, 10:25
Rețetă de jumări de porc crocante, aromatizate cu malț din bere. Trebuie neapărat să încerci

Ioó Petru din Timișoara este cel care este responsabil pentru această rețetă incredibil de gustoasă. Dacă vă gândiți că este foarte greu de preparat, ei bine veți vedea cât de simplu va fi.

Rețetă de jumări de porc crocante, aromatizate cu malț din bere

Iată cum să prepari cele mai bune jumări aromate cu malț din bere. Pentru acest lucru ai nevoie de câteva ingrediente:

  • 6-8 kg slănină de porc
  • 400-500 ml apă
  • 500 ml bere blondă
  • sare

Mod de prepare este unul foarte simplu, așa cum chiar Ioó Petru din Timișoara spune

De obicei se taie câte un porc (de 150 kg). După ce am croit și am pus deoparte: cele 4 jamboane + 4 table mari de slănină + 2 buc. de slănină (mai mici) de pe ceafă + gușa, n-a mai rămas prea multă slănină și ciurucuri pentru jumări și untură.

Un cazan de 100 litri capacitate, s-a umplut doar pe 1/4 din volum, cu cubulețe crude de slănină pe care le topim pe foc mic și moderat. Fără grabă! Pornirea o facem cu puțină apă. La început le amestecăm, le rostogolim des, în cazan, cu o lopățică din lemn.

Citește și : Ce se întâmplă dacă mănânci usturoi cu miere pe stomacul gol timp de 7 zile. Rețeta de preparare

Punem și capacul de lemn pe cazan, până s-a evaporat apa adăugată. Dar numai la început se pune capacul! După care, cubulețele se rostogolesc des, fără capac, ca să se rumenească!

Untura, e în totdeauna mai repede bună (gata deja) decât jumările. Dacă aștepți până se rumenesc și jumările, riști să ,,afumi” untura! Atunci, untura răcită și închegată va fi de culoare maronie, în loc să rămână albă – strălucitoare.
De aceea te oprești cu prăjirea când untura topită a ajuns la final, adică bulbucii de spumă scad și din alb–opac, devin transparenți – sticloși. Jumările sunt încă blonde, nu rumene. STINGi FOCUL DIN VATRA DE SUB CAZAN! Rămâne doar căldura acumulată de vatră și de ceaunul mare din fontă. Le apeși în cazan cu o sită mare și emailată astfel încât jumările să fie sub sită și în ea să intre, prin găurele, untura topită.
Din interiorul sitei, scoți (cu un ibric) untura și o torni într-un bidon mare, tronconic emailat (zis și cantă sau garniță).Jumările plutitoare, date la o parte de sită, rămân în continuare în cazan, în exteriorul sitei.
Pe măsură ce tot scoți untura strecurată (din sită), volumul rămas în cazan va tot scădea, ceea ce înseamnă că, temperatura volumului rămas în cazan, va crește !
Mai laș „câta” (adică puțină, în grai bănățean) untură în cazan, doar atâta încât jumările să nu rămână chiar pe uscat. Scoți sita dintre jumări și o așez pe un alt bidon emailat, mai mic.

Citește și : Ce ingrediente să pui în toba de porc pentru o rețetă de nota zece. Toate gospodinele trebuie să știe acest truc

Acum urmează momentul cel mai important:

Deschideți o cutie de bere  (voi puteți pune orice bere blondă vă place). Berea o turnați încet peste jumările rămase în cazan.
ATENȚIE! STROPEȘTE! Te poți arde la mână sau pe față !
Rostogolește doar câteva minute jumările, până se evaporă lichidul din bere și se rumenesc jumările.Apoi scoate absolut totul din cazan în sita așezată pe un alt bidon, mai mic. Nu amesteca prima șarjă de untură (multă și albă), cu a doua șarjă de untură (mai puțină și colorată deja de jumările rumenite)!
Presează ușor jumările în sită. Și a doua șarjă de untură (mai puțină) se poate folosi. E bună la gust, doar că nu-i așa de albă ca și prima șarjă.
Pune jumările la zvântat, la rece. Afânate (întinse una lângă alta) pe o tavă mare, care tot o sită mare este (de formă dreptunghiulară și cu găuri mari). Tava/sita este așezată pe 2 suporți (pe două bețe de afumătorie) pentru că mai picură niscai untură din jumările fierbinți și să nu rămână țurțuri de untură închegată pe jumări, că le strică aspectul.
După ce aceste jumări cu bere s-au răcit, scutură bine sita cu găurile de câte 10 mm. diametru și le sărezi, după gust.Fărâmiturile uscate și mărunte care cad din sită (ungurește le zice ,,csörmők”) sunt taman bune pentru pogăcele cu jumări

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele două orașe din România care nu se suferă între ele sub nicio formă. Rivalitatea lor a ajuns să fie studiată
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Recorduri de Temperaturi doborâte: Schimbările Climatice afectează Din Ce în Ce Mai Multe Zone ale Lumii
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...