Actorii implicaţi în afacerile imobiliare îşi pun speranţe în realizarea proiectului de autostradă Comarnic-Braşov pentru o creştere mai accentuată a pieţei imobiliare, mai ales că principalii cumpărătorii sunt locuitorii din sudul ţării.
„Piaţa imobiliară de pe Valea Prahovei este activă, am înregistrat o creştere atât a numărului de clienţi, care au venit la vizionare, cât şi a numărului de tranzacţii. Comparativ cu anul trecut, în aceeaşi perioadă avem o mică creştere a numărului de tranzacţii, printre altele şi datorită faptului că într-un final proiectul cu autostrada Comarnic-Braşov se apropie de realitate”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Ciprian Kore, directorul agenţiei imobilare Colex Imobiliare.
Număr de tranzacţii în creştere
Principalul motiv pentru care piaţa a început să mişte este acela că preţurile au scăzut mai bine de jumătate faţă de perioada de vârf a pieţei imobiliare din 2007-2008.
„Numărul de tranzacţii încheiate este mai mare cu 10-15%. Acesta este un semn bun. Principalul motiv sunt preţurile la proprietăţi care sunt mai mici cu până la 60%, comparat cu perioada de boom imobiliar”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Mihai Totpal, directorul agenţiei imobiliare Mervani.
Cine sunt clienţii
Străini au cam dispărut de pe piaţa imobiliară de la munte.
„În proporţie de 95% din clienţi sunt români, care sunt din sudul ţarii, bucureşteni, în principal, dar şi din Giurgiu, Constanţa. Străinii care mai sunt interesaţi de o casă de vacanţă pe Valea Prahovei sunt tot români, dar plecaţi de mulţi ani în Italia, Germania sau SUA”, a amintit Mihai Totpal.
Speculatorii au dispărut definitiv de pe piaţă, dar a apărut un nou segment.
„Noul segment de clienţi care cumpără pe Valea Prahovei sunt cei care cumpără în sistem Timesharing. Se strâng mai multe familii, pun bani şi cumpără în acest sistem, stabilindu-se care, cum şi când foloseşte proprietatea. Dacă sunt rude o folosesc şi în acelaşi timp”, a explicat Mihai Totpal.
Ce se cumpără pe Valea Prahovei
Întrucât preţurile au scăzut, mulţi cumpărătorii nu vor să mai cumpere garsoniere sau apartamente la munte. „Cele mai tranzacţionate proprietăţi sunt căsuţele de vacanţă şi terenurile. Se vând parcele de teren de 500-600 de metri pătraţi strict pentru construcţia de case”, a spus Mihai Totpal.
Şi totuşi, blocurile au şi ele clienţii lor. „Cele mai vândute oferte rămân garsonierele, apartamentele şi terenurile mici pentru case de vacanţă”, a spus şi Ciprian Kore.
La capitolul preţuri, piaţa imobiliară din zona montană este destul de stabilă, iar preţurile sunt ca anul trecut, nu s-au înregistrat modificari majore.
„Preţurile de vânzare pentru terenuri sunt între 60 şi 90 euro metrul pătrat, iar la construcţii ar fi între 680 şi 900 de euro metrul pătrat, în funcţie de calitatea finisajelor, precum şi de poziţionarea proprietăţii respective”, a precizat Ciprian Kore.
Preţurile vilelor de pe Valea Prahovei
Cele mai ieftine vile se regăsesc în Valea Doftanei, unde preţul mediu este de 438 de euro metrul pătrat. Pe locul 2 în topul celor mai ieftine zone se regăseşte Telega. Vilele în această zonă au un preţ mediu de 461 de euro metrul pătrat. Râşnov este pe locul 3 în topul localităţilor cu cele mai convenabile preţuri la vile, cu 469 de euro metrul pătrat.
Cea mai scumpă localitate, cu cele mai mari preţuri medii la vile, este Azuga cu 1073 euro metrul pătrat, urmată de Sinaia cu 1026 de euro metrul pătrat şi Predeal cu 989 de euro metrul pătrat.