Educația, cenușăreasa României. Salariul unui profesor este de cinci ori mai mic decât al unui medic

Educația a rămas cenușăreasa României. În timp ce salariile medicilor au crescut foarte mult, în ultimii cinci ani, veniturile profesorilor au fost complet ignorate. În aceste momente, salariul unui profesor este de cinci ori mai mic decât al unui medic.
Alina Costache
16 dec. 2022, 11:32
Educația, cenușăreasa României. Salariul unui profesor este de cinci ori mai mic decât al unui medic
Educația, cenușăreasa României

Educația, cenușăreasa României. Profesorii rămân în continuare cei mai dedreptățiți bugetari din România, în ciuda importanței lor. În timp ce salariile medicilor au crescut extrem de mult în urma legii salarizării din anul 2017, veniturile profesorilor au fost trecute cu vederea.

Citește și Raiffeisen Bank anunță probleme cu unele plăți, după ce clienții s-au plâns că nu și-au primit salariile. Care este motivul acestor întârzieri

Educația, cenușăreasa României

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, declara în 2017 că potrivit proiectului legii salarizării unitare, în anul 2018, salariile medicilor vor ajunge până la 3.600 de euro pentru un medic de la ATI.

„Medicii şi asistentele au urcat direct pe grila din 2022, deci ei de la 1 ianuarie 2018 nu vor mai avea niciun fel de creştere, în schimb… educaţia a avut o creştere de 25% anul acesta, deci 25% raportat la salariul de anul trecut…”, a afirmat Lia Olguța Vasilescu.

De asemenea, fosta ministră a Muncii a lăsat să se înțeleagă că în 2022 și ceilalți bugetari vor ajunge la un nivel salarial aproximativ cu al medicilor.

La cinci ani după aceste declarații, promisiunile Liei Olguța vasilescu nu s-au adeverit și în timp ce medicii au rămas categoria de bugetari cea mai privilegiată din România, profesorii se află la coada căruței.

Ministerul Muncii se apără și spune că la baza salarizării de astăzi stă „Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare care a fost adoptată de către Parlamentul României, în urma consultării ordonatorilor principali de credite pe fiecare familie ocupațională și  a partenerilor sociali (confederațiile sindicale și patronale”, potrivit Newsweek România.

Potrivit reprezentanților ministerului creșterile salariale „au fost stabilite pornind de la principiul ierarhizării acestora atât pe verticală, cât şi pe orizontală, în cadrul aceluiaşi domeniu, în funcţie de complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate, precum și între domenii de activitate diferite. Există unele excepții de la ierarhia descrisă mai sus, cum ar fi funcția de medic, care are salarii de bază sensibil mai mari decât ale tuturor celorlalte funcții de execuție. Această reglementare a fost rezultatul priorităților din Programul de Guvernare 2017–2020, care a avut în vedere stoparea fenomenului de migrare a acestor categorii de bugetari în afara țării, întrucât salarizarea slabă a acestora și tentația unui loc de muncă bine plătit în străinătate au condus, printre altele, la un exod al personalului medical în străinătate”, au transmis cei de la Ministerul Muncii.

Salariul unui profesor este de cinci ori mai mic decât al unui medic

„Precizăm că funcția de profesor studii superioare de lungă durată debutant din învățământul preuniversitar este prevăzută în grila de salarizare aferentă Familiei Ocupaționale de Funcții Bugetare ”Învățământ“ din Legea-cadru cu un coeficient de 1,64 și un salariu de bază de 4098 lei la gradația 0, pentru anul 2022.

Pentru gradația 3 de vechime (10-15 ani) salariul de bază pentru această funcție este de 4856 lei, iar pentru gradația 5 (peste 20 ani vechime), salariul de bază este de 5102 lei.

Funcția de medic din Unități clinice este prevăzută în grila de salarizare aferentă Familiei Ocupaționale de Funcții Bugetare ”Sănătate și Asistență Socială“ din Legea-cadru cu un coeficient de 2,56 și un salariu de bază de 6400 la gradația 0, pentru anul 2022.

Pentru gradația 3 de vechime (10-15 ani) salariul de bază pentru această funcție este de 7584 lei, iar pentru gradația 5 (peste 20 ani vechime), salariul de bază este de 7968 lei”, au transmis reprezentanții ministerului Muncii.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a transmis că premierul a promis că o să rezolve actualele inechități din legea salarizării.

„Premierul a promis că actualele inechități trebuie înlăturate prin noua lege de salarizare, fiind de acord cu propunerea ca grila de salarizare pentru salariații din învățământ să fie construită având la bază salariul profesorului debutant adus la nivelul salariului mediu brut pe economie”, potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Citește și Care români vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie şi vouchere sociale pe întreg anul 2023. Când vor fi emise cardurile de Ministerul Muncii

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Comuna în care se mută bucureșteni aproape în fiecare zi. E fix lângă Capitală și traiul e la fel ca în California. Infrastructură bună, se ajunge imediat în oraș, școlile sunt noi și există magazine mari
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cum deschizi o sticlă de vin fără tirbușon. Metodele fac fuori pe net
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii datori la ANAF din cauza contului la bancă. Fiscul te obligă să plătești. Trebuie să dai și declarație
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI