Bula imobiliară a început să se spargă. Avertisment pentru 2023: cât de mult vor mai scădea prețurile

Criza lovește puternic aproape toate piețele mondiale. Domeniul imobiliar nu va fi ocolit, avertizează specialiștii, în ciuda optimismului exprimat din partea dezvoltatorilor, în ultimii ani. 
Filip Stan
16 dec. 2022, 11:09
Bula imobiliară a început să se spargă. Avertisment pentru 2023: cât de mult vor mai scădea prețurile

Puțini își mai permit să cumpere imobile în aceste vremuri, avertizează economiștii. Băncile nu-și mai permit să ofere credite, pe fondul incertitudinilor create după criza COVID și criza energetică.

Dezvoltatorii imobiliari au stat la pândă în prima parte din 2022, cu prețuri ridicate, pentru a mai reuși să vândă. În cele din urmă, vor fi nevoiți să lase prețurile jos, în special în statele dezvoltate, unde tarifele au sărit ca de pe trambulină, avertizează Claudiu Cazacu, analist XTB.

 

Primele semne că bula imobiliară se sparge

 

În multe state ale lumii, prețurile au început să se „răcorească”. Pentru multe piețe, scăderile înseamnă momentan „returnarea” unei părți din avansul acumulat în ultimii trei ani de zile, care se traduc în contracții de 11% în Suedia, de 16% în Danemarca și Norvegia, de 28% în Marea Britanie, de 31% în Noua Zeelandă, de 32% în Canada, de 43% în SUA.

În „traducere”, față de vârful pieței, atins în decembrie 2021, prețurile la locuințe au scăzut cu peste 11% în Noua Zeelandă, iar în Canada, cu peste 7%.

În SUA, după majorarea dobânzii de referință cu 0,5 puncte procentuale, la 4,5% creditarea ipotecară a devenit mai scumpă. Astfel, dobânda medie pentru împrumuturile pe 30 de ani s-a dublat, la 6,33%.

Promisiunea lui Jerome Powell, președintele Fed, de a continua cu scumpirea creditării, se adaugă estimărilor Consiliului de politică monetară pentru un nivel de 5,1% al dobânzii de referință la finele anului.

În cazul românilor, sărăcirea se simte mult mai puternic.

Trendul ar putea continua în aceeași notă și anul viitor, în aceeași notă, avertizează specialiștii.

 

Opinii contradictorii pe tema perspectivelor domeniului imobiliar din România

 

Într-un interviu oferit pentru RomâniaTV.net, economistul Adrian Negrescu și-a exprimat un punct de vedere împotriva curentului. Imobiliarele noi nu vor consemna scăderi de prețuri, crede specialistul.

„Pentru cei care pot pune bani deoparte, cel mai sigur este păstrarea banilor în conturile bancare. Există și o variantă în care se poate investi în titluri de stat, pentru că randamentele oferite sunt mai mari decât în cazul depozitelor bancare.

De asemenea, investițiile în imobiliare. Vor reprezenta o modalitate bună de câștig pentru următorii 5-10 ani. Prețurile vor crește în continuare, mai ales în cazul imobilelor noi. Dacă este posibil să vedem scăderi de prețuri, aici putem vorbi despre imobilele deja construite, poate din piața second-hand, casele vechi.

Nu și în cazul imobiliarelor noi. Nu anticipez scăderi de prețuri pentru că au crescut enorm tarifele pentru materiile prime. Există cerere mare în piață și aici avem exemplu statele vecine, unde lucrurile se mișcă mai rapid. În Varșovia, în Budapesta, imobilele au continuat să se scumpească, datorită cererii.

Fenomenul de polarizare economică va continua în România, se va accentua în următorii ani, din ce în ce mai mulți oameni din zona rurală și din orașele mici vor alege să se îndrepte către orașele mari”, a declarat Adrian Negrescu, pentru RomâniaTV.net.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'