Fabulos! Cum arăta meniul de Crăciun al românilor, în perioada interbelică

În urmă cu aproape 100 de ani, sărbătorile de iarnă se concentrau mai mult pe apropierea dintre persoanele dragi, din familie, prieteni, erau mult mai mult legate de zona religioasă, respectiv de creștinism. Dacă în ziua de azi cântecele de Crăciun dețin „prim-planul", înainte, colindele dețineau „monopolul".  În ceea ce privește mesele, tot îmbelșugate erau, cu produse tradiționale. Ba chiar mult mai îmbelșugate, în familiile celor mai bogați dintre cetățeni. Un document din anul 1937 reflectă perfect obiceiurile acelor vremuri. 
Filip Stan
25 dec. 2022, 09:00
Fabulos! Cum arăta meniul de Crăciun al românilor, în perioada interbelică

Mai precis, este vorba despre o listă realizată de un negustor și meseriaș, respectat, din Obor, București, numit dom’ Pascale și soția sa, doamna Uța, băcăniţă cu marfă bună şi ieftină, dar şi proprietară a multor terenuri din jur, aflate pe foaia de zestre – de pe Maşina de Pâine, numărul 52, lângă Fabrica de sifoane, la bariera Oborului.

 

Mese mega-îmbelșugate de Crăciun, în urmă cu 85 de ani, în casele bogaților din București

 

Iată cum arăta programul pentru o zi de Crăciun, a celor doi bucureșteni, în anii ’40 ai secolului trecut, înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial:

– La ora 13:00 se servea masa de Crăciun, împreună cu musafirii. un ambasador, un consul, un general, boieri și alții. Era o masă pentru 24 de persoane, cu farfurii de porțelan de Bavaria, tacâmuri de argint, englezești. Pentru încălzire se ofereau alune sărate și țuică de Văleni. Bărbații erau primii cinstiți. În acest timp, femeile erau prin bucătărie și prin toalete, unde-și pudrau nasul. Copii deschideau cadourile aflate sub pom. Apoi, femeile, începeau să aducă preparatele.

– Primele mâncăruri erau ouăle umplute, cu pastă pe bază de ficat de pasăre, decorate cu frunzulițe de pătrunjel și murături, roșii umplute cu brânză de vaci de la olteni, mezeluri – nelipsitul salam de Sibiu, ghiudem, babic, kaizer, trei-patru feluri de brânzeturi, printre care cașcaval Camembert. Erau aduse, de asemenea, pe aceleași platouri mari de alpaca argintată măsline naturale marinate. Se mai aduceau sticle de țuică de Văleni și Pitești. Totul, pe fundal muzical și/sau cu aparatul de radio pornit.

– Era adusă apoi salata boeuf, făcută din maioneză pregătită în casă, cu ouă de Sărulești, ulei din Albania. Pe mijloc se făcea o cruce mare, roșie, din murături roșii, respectiv gogoșari. Salata putea fi consumată cu pâine albă și neagră, de la Lizeanu, deci din actuala zonă a metroului Obor.

– Apoi se lua o mică pauză, bărbații vorbeau despre afaceri, politică și curse de cai, iar femeile se retrăgeau pentru a purta discuții despre copii, artă și modă.

– După mica pauză erau aduse icrele de Manciuria și Beluga – negre și cele românești, increle de știucă. Erau ornate cu lămâi, în spirale. La icrele negre se mai punea unt de Sinaia și gălbenuș tare, de ou. Pâinea era prăjită. Se servea șalăul cu maioneză în sos alb de lămâie și somn la grătar, plus vin sec alb, Fetească.

– Urma o pauză în care bărbații jucau table și reluau discuțiile. Doamnele renunțau la pantofii cu toc și se încălțau cu papuci de blană, realizați la Brașov.

– Gazda aducea apoi cele 333 de sarmale cu mămăligă făcută cu alpte din mălai de moară de piatră și smântână de la olteni. De asemenea, se punea la dispoziția invitaților și o ciorbă de perișoare sau o supă de pui.

– Și dacă toată această mâncare nu era de ajuns, pentru cei care doreau să-și testeze limitele urmau fripturile de porc, curcan și vânat, cu cartofi prășiți – pai, cu murături de toate felurile. Existau și platouri cu bucățele de cârnați, ficat, rinichi, șorici, lebăr, caltaboș, mititei, pomana porcului, două feluri de vin roșu sec – Băbească și Pietroasele.

– La final se putea servea o cafea sau o ciocolată caldă. Se mai discuta timp de o oră, în care se discutau aspecte personale, călătorii, vacanțe, domnii chemau femeile la dans, pe muzica de la patefon.

– Urmau, la desert, fructele și dulciurile – banane, mandarine, portocale, mere, pere, pepene, cozonaci cu nucă, stafide și cacao, prăjituri. Este adus vin dulce de Cotnari.

– Se mai jucau niște jocuri de societate, iar la ora 22:00 se încheia petrecerea. Ziua următoare, gazda primea scrisori de mulțumire.

Pare incredibil, la cât de îmbelșugat este meniul. Pare că petrecerea nu a fost organizată acasă, ci într-un restaurant, un eveniment care a durat zile întregi. Totuși, Ion Coja, citat de site-ul Descoperă, garantează pentru veridicitatea faptelor.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Cât costă kilogramul de carne de miel în Piața Obor. Partea din animal care se vinde cu 29 de lei
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Carnea de miel, prețuri uluitoare. E mai ieftin în Marea Britanie
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea Britanie a pus interdicție la graniță. Decizie pentru românii care stau sau merg în Regatul Unit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Scad drastic dobânzile la rate. Decizia Băncii Centrale aduce vești bune românilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai