Următoarea oportunitate de a se pune pe agenda Consiliului JAI aderarea României la Schengen este în luna februarie, au transmis, vineri seară, surse guvernamenlate, având în vedere că liderii europeni se vor reuni atunci într-un summit extraordinar în care se va discuta despre migraţie. Potrivit surselor citate, dacă preşedinţia suedeză nu va accepta extinderea, o decizie în privinţa admiterii României în Schengen în anul 2023 este puţin probabilă.
Strategia lui Ciucă pentru intrarea în Schengen: Premierul aşteaptă să îl sune cancelarul Austriei!
Surse guvernamentale au transmis, vineri, că următoarea şansă de a pune pe agenda Consiliului JAI aderarea României la Schengen este în luna februarie.
Atunci va fi organizat următorul Consiliu European şi se va analiza tema migraţiei. ”Intuitiv, daca preşedinţia suedeză nu va accepta extinderea, şansele ca decizia să mai mai fi luată în anul 2023 sunt foarte mici”, au transmis sursele citate.
Potrivit acestora, strategia din JAI nu a fost greşită pentru că “am câştigat empatia şi sustinerea celorlalte state UE pentru România şi totodată a fost expusă ipocizia statului austriac”.
”Dacă România ar fi cerut amânarea, am fi fost consideraţi nepregătiţi”, au mai afirmat sursele guvernamentale. “Dacă ratăm şi martie, este şi acum pe masă varianta în care să ne adresăm în justiţie, deşi procesul dureaza doi ani cel puţin şi e nevoie de coordonare cu celelalte instituţii. Aşteptăm finalizarea alegerilor în Austria. Asta este şi miza pentru martie”, au mai precizat sursele guvernamentale.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au arătat optimişti, joi seara, la conferinţa de presă susţinută la încheierea summitului UE, că o decizie în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen poate fi luată în cursul anului viitor.
”Am avut ocazia să avem o discuţie politică despre aderarea la Schengen a Bulgariei şi României şi sunt optimist că o decizie în privinţa lor poate fi luată în cursul anului 2023. Am simţit angajamentul politic de a lucra pentru a face progrese şi sincer sper că vom putea să facem să se întâmple asta în cursul anului 2023”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ţinut să transmită un mesaj României şi Bulgariei: ”Vreau să le spun: vă sprijinim deplin pentru aderarea dvs. la Schengen, vom continua să lucrăm neobosit pentru a o face posibilă cât mai curând în cursul anul viitor”.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat că următoarea dată când liderii UE se vor reuni, într-un summit extraordinar ce va fi convocat pentru 9 şi 10 februarie, se va discuta despre subiectul delicat al migraţiei, o temă asupra căreia Austria a insistat şi pentru care a blocat aderarea României şi Bulgariei la Schengen.