CITES: Rechinii vor fi protejaţi la nivel mondial, însă nu şi elefanţii şi urşii polari

Convenţia asupra comerţului internaţional cu specii de floră şi faună pe cale de dispariţie (CITES) s-a încheiat, joi, la Bangkok cu decizii majore în favoarea speciilor marine, dar pentru elefanţii victime ale unui braconaj fără precedent acţiunea rămâne în continuare timidă, consemnează AFP.
Cristina Dinu
14 mart. 2013, 21:07
CITES: Rechinii vor fi protejaţi la nivel mondial, însă nu şi elefanţii şi urşii polari

La Conferinţa ce a reunit 178 de state s-a luat decizia ‘istorică’ de a proteja rechinii decimaţi pentru aripioarele lor, în ciuda opoziţiei unor state care se tem pentru soarta industriei lor piscicole, Japonia fiind aici în capul listei. Astfel, comerţul cu cinci specii de rechin va fi supus unei reglementări stricte ce urmează să intre în vigoare peste 18 luni. Acordul mai prevede şi protejarea diavolului de mare, specie sacrificată pentru branhiile sale.

Dar participanţii la conferinţă nu au fost la fel de îngăduitori şi cu protecţia elefanţilor, deşi 25.000 de exemplare au fost ucise în anul 2011 pentru colţii lor de fildeş. În plus, într-un raport publicat săptămâna trecută de CITES şi alte organizaţii, se atrage atenţia că traficul cu fildeş a crescut de două ori din anul 2007 şi de peste trei ori din anul 1998, scrie Agerpres.

Înaintea conferinţei, comitetul permanent, organul executiv al CITES a cerut statelor din aşa-numitul ‘grup al celor opt’, care favorizează acest trafic, să prezinte planuri de acţiune. Acestea sunt cele trei ţări de origine (Uganda, Tanzania şi Kenya), trei ţări de tranzit (Malaezia, Vietnam şi Filipine) şi principalele două pieţe de consum (China şi Thailanda).

Dar numai şase dintre ele au prezentat proiecte ale unor astfel planuri, China şi Tanzania doar promiţând că le vor elabora. Deşi iniţial s-a vorbit despre posibilitatea adoptării unor sancţiuni împotriva acestor opt ţări, cum ar fi instituirea unui embargou asupra exporturilor, conferinţa s-a limitat să le ceară să prezinte planuri definitive până cel târziu la jumătatea lunii mai, urmând ca situaţia lor să fie reexaminată în vara anului viitor.

Un alt rezultat semnificativ al conferinţei constă în obligarea ţărilor care reuşesc să confişte cantităţi însemnate de fildeş să realizeze teste ADN pentru a determina zona de unde provin elefanţii care au fost sacrificaţi, măsură menită să ajute la identificarea reţelelor internaţionale de traficanţi.

Comunitatea internaţională a eşuat în protejarea elefanţilor, specia emblemă a CITES, consideră organizaţiile non-guvernamentale, aceeaşi situaţie fiind consemnată şi în cazul rinocerilor, o altă specie vânată masiv pentru colţii săi preţioşi.

În urma acestei conferinţe, pe lista speciilor protejate de CITES, adoptată în anul 1975, au fost adăugate încă 300 de specii, între acestea numărându-se un mare număr de broaşte ţestoase. În schimb, propunerea SUA de a interzice comerţul internaţional cu urşi polari, ameninţaţi de topirea calotei arctice, a fost din nou respinsă.

DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Călin Georgescu are un avans considerabil față de contracandidații săi
Capital.ro
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Playtech.ro
Călin Georgescu, TikTok, ratarea bulelor și, mai ales, a...
DailyBusiness
Cutremur în politică! EXIT-POLL la alegerile prezidențiale 2024. Ciolacu și Lasconi, pe primele locuri
Adevarul
Rusia a livrat Coreei de Nord un milion de barili de petrol, arată imagini din satelit
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Patru zodii protejate de divinitate în 2025. Vor avea succes pe toate planurile
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
StirileBZI
Românii vor primi ajutoare înainte de Sărbători! Ce decizie a luat Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Experimentul Universul 25: lecții despre suprapopulare de la cercetătorul John B. Calhoun
MediaFlux
CUM a AJUNS CĂLIN GEORGESCU în TURUL II! BECALI a EXPLICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”