Sfaturile ANPC în prag de Sărbători. Alimentele şi băuturile la care trebuie să avem grijă! Sfaturile Infocons pentru cadourile de Crăciun 2022

România, indiferent de vreme şi de vremuri, are grijă să aibă mese bogate de Sărbători, astfel că nici Crpciunul din 2022 nu va ţine cont de cifrele mari de pe facturile la curent sau gaze.
Filip Stan
19 dec. 2022, 08:42
Sfaturile ANPC în prag de Sărbători. Alimentele şi băuturile la care trebuie să avem grijă! Sfaturile Infocons pentru cadourile de Crăciun 2022
Sfaturile ANPC în prag de Sărbători.

ANPC atrage atenția consumatorilor înainte de cumpărătuirle de Sărbătoir, prin vocea directorului general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel. Într-o postare pe pagina de Facebook acesta, sfătuiește românii să aibă o atenție sporită la achiziția produselor alimentare, în special în cazul „ofertelor promotionale”. „Recomand atenție la produsele alimentare care prezintă urme de mucegai, data durabilității minimale depășită sau ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului”, mai spune şeful ANPC.

În ceea ce priveşte carnea de Crăciun,  atenția trebuie să fie una extrem de sporită, căci acest aliment este unul extrem de periculos atunci când prezintă caracteristicile pe care nu ar trebui. Achiziționarea cărnii, dar și a produselor din carne, se va face numai din locuri special amenajate, contruite expres pentru acest scop, fiind dotate și autorizate. La această categorie intră măcelăriile, magazinele alimentare, locuri special amenajate în piețe. De asemenea, o condiție esențială este ștampila de control sanitar-veterinar în vigoare.

Dezvăluirea unui măcelar înainte de Sărbătorile de iarnă: „Când vedem cancer în carnea de porc, nu se aruncă!”
Românilor le este recomandat ca în această perioadă să evite cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate. Exemplul elocvent este celebrul „portbagaj”, unde prețul oferit este comparativ mai mic. Cu toate acestea, comerciantul respectiv nu carantează asigurarea condițiilor optime de transport, depozitare și comercializare și, în plus, nu va elibera nici bon fiscal.

La prima vedere, o bucată de carne pentru a fi bună, trebuie să aibă la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz spre roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune. În plus, mirosul acesteai trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.

Problema băuturilor! Ce e bine să punem pe masă de Crăciun, potrivit ANPC

După mâncare, următorul „ingredient” pentru „o masă ca la carte” este băutura. Și în cazul acesteia, trebuie să existe o atenție sporită. Eticheta este foarte importantă, căci conținutul acesteia trebuie să cuprindă astfel: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului sau a importatorului, sau a îmbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, data durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolică mai mică de 10% vol.

Una dintre cele mai populare băuturi aleacestei perioade este vinul. În cazul acestuia, eticheta de pe sticlă trebuie astfel să mai conțină următoarele informații: categoria de calitate, indicația geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului, funcție de conținutul de zaharuri, scrie antena3.ro.

Câteva sfaturi de la ANPC pentru verificarea calității lichidelor:

  • culoarea băuturii trebuie să fie corespunzătoare sortimentului acestuia, să fie limpede, fără să prezinte depuneri sau impurități în suspensie;
  • la întoarcerea sticlei cu dopul în jos, conținutul acesteia nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri;

InfoCons te informează : Sfaturi utile pentru alegerea cadourilor de Moș Crăciun

Unele amintiri dragi din copilărie se leagă de jucăriile noastre preferate. De aceea ne-am gândit să va informăm cu privire la câteva lucruri esențiale de care trebuie să țineți cont când achiziționați jucării , acum în luna în care acestea sunt foarte solicitate .

Decembrie este luna în care sărbătorile își lasă amprentele pe sufletele, dar și buzunarele noastre. Este luna în care oamenii sunt îndemnați să fie mai buni , fie de cei din jur, de posturi radio sau de posturi TV , fie se automotiveaza, încercând parcă să compenseze pentru celelalte luni în care au avut mici scăpări negative. Trebuie să fim mai buni tot anul, nu doar acum.

Cadouri de Crăciun 2022. Ce pun românii pe lista lui Moş Crăciun şi în ambalaje frumos colorate

Este luna în care deși încercăm să fim mai armoniosi și înțelegători , totodată suntem , sau unele persoane sunt , din ce în ce mai agitate sau nervoase din cauza cumpărăturilor pe care trebuie să le facă. Mici , mari cadouri celor dragi, mâncare, și mai ales jucării.

Luna decembrie este foarte iubită în mod special de copii , deoarece atunci ei primesc cadouri de la Moș Crăciun. În orice familie , copiii au prioritate la cadouri. Și ce iubesc copiii cel mai mult ? Ați ghicit ! Jucăriile .

Principiile care guvernează securitatea jucăriilor sunt cele care se regăsesc atât în Directiva privind securitatea generală a produselor , în Directiva Consiliului 88/378/EEC din 3 mai 1988 referitoare la securitatea jucăriilor , cât și în Directiva 2009/48/EC privind siguranța jucăriilor .

Directiva privind securitatea jucăriilor stabilește cerințele esențiale pe care jucăriile trebuie să le îndeplinească în cursul fabricării și înainte de punerea pe piață . Aceste cerințe se referă la proprietățile fizice , mecanice , la flamabilitate , la proprietățile chimice , electrice , igienice și radioactivitate . Deci , această directivă își propune să acopere toate categoriile de riscuri .

Jucăriile trebuie alese în funcție de vârstă , capacitățile și aptitudinile copilului , deoarece jucăriile care nu sunt destinate unei grupe de vârstă specifice pot să îl rănească .

Copiii sub 3 ani au tendința să bage jucăriile în gură și se pot îneca cu părțile mici ale acestora , de aceea trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni , care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul : `Atenție . Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni . Pericol de strangulare `.

Jucăriile trebuie să aibă marcate pe corpul lor , într-un mod vizibil , lizibil și durabil , următoarele elemente:

-coordonatele producătorului și/sau importatorului ( numele , denumirea comercială / marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați )

– numărul unic de identificare a jucăriei ( tipul , lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare );

– marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură

-dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici , elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria .

-este recomandată existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice , însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării ; acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română

-trebuie să respectați întocmai aceste instrucțiuni și precauții .

-orice reclamație legată de o jucărie achiziționată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului / magazinului de la care a fost cumpărată și în caz de nerezolvare , structurii teritoriale a ANPC sau asociațiilor pentru consumatori .

– patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul : ‘Atenţie ! A se purta echipament de protecţie .’

– jucăriile care reproduc la scară redusă aparate sau instalaţii destinate adulţilor , trebuie să poarte avertismentul ‘ Atenţie ! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte !’

Se apropie Moș Crăciun, iar  consumatorii vor cumpăra cadouri pentru cei mici . În acest context , InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu alertele rapide pentru produsele nelimentare la nivelul Uniunii Europene !

Pentru a fi la curent cu toate alertele emise de Uniunea Europeană , InfoCons pune la dispoziția consumatorilor Aplicația Gratuită InfoCons . Prin descărcarea aplicației de pe App Store , Google Play sau App Gallery , consumatorii au acces direct și transparent la alertele pentru produsele nealimentar , actualizate zilnic și însoțite de detalii precum :

– denumire produs ;
– țara vizată ;
– gradul de risc ;
-orginea produsului ;
-data la care intră alerta în vigoare ;
-imaginea cu produsul ce face obiectul alertei ;

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiile care intră în bani din luna decembrie. Se aliniază toate planetele, apar moșteniri și câștiguri care duc la lux și opulență
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Trucul pe care gospodinele nu-l împărtășesc nimănui. Te scutește de la un mare efort
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație pentru șoferi. Regulă pentru cei cu mașini second-hand. Se verifică neapărat
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Problema mirosului de marijuana sesizată de piloții Red Bull și Williams în Las Vegas
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ România și statele NATO. RACHETA HIPERSONICĂ e doar începutul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni