1. Apnee in somn
Unii oameni cred ca daca dorm opt sau noua ore pe noapte ar trebui, implicit, sa fie odihniti a doua zi. Insa ei nu stiu ce se intampla in toiul noptii. Sindromul de apnee in somn (SAS) se manifesta printr-un sforait puternic, urmat de oprirea brusca a respiratiei pentru cateva secunde. Fiecare astfel de intrerupe duce la proasta oxigenare pe timpul noptii, fapt ce scade calitatea somnului. Cu alte cuvinte, chit ca dormi opt-noua ore, le dormi prost.
2. Alimentatie proasta sau insuficienta
Daca mananci prea putin, este firesc sa te simti sleit de puteri pe timpul zilei. Dar si daca mananci suficient catitativ, dar calitativ prost, problema oboselii este la fel de presanta. O dieta dezechilibrata nutritional genereaza scaderi si cresteri bruste ale nivelului glicemiei – zaharul din sange. Aceste oscilatii suprasolicita organismul, care practic nu are din ce sa se alimenteze, si este rapus de oboseala.
3. Anemia
Anemia este una dintre principalele cauze ale oboselii in randul femeilor. Pierderea sangelui menstrual genereaza o deficienta de fier, fapt ce, per total, determina aparitia oboselii.
4. Depresia
O fi depresia o tulburare emotionala, dar se manifesta si prin simptome fizice. Oboseala este unul dintre ele, acompaniat de dureri de cap si lipsa poftei de mancare. De altfel, persoanele depresie au o singura mare dorinta: sa stea in pat, sa nu faca nimic si sa doarma.
5. Hipotiroidia
Mica glanda denumita tiroida controleaza metabolismul sau ritmul in care organismul transforma nutrientii proveniti din mancare in energie. Mai pe scurt, ritmul arderilor caloriilor. Cand glanda tiroida este mai putin activa, adica persoana sufera de hipotiroidie, toate functiile metabolice sunt mai lente, motiv pentru care ai senzatia ca te chinuiesti sa te misti si sa duci la bun sfarsit ziua de munca.
Află mai multe cauze pentru care te simţi obosit pe LYLA.RO.