Petrecerile și festivitățile de iarnă sunt în plină desfășurare, dar cum putem ajuta ficatul în această perioadă mai aglomerată, din toate punctele de vedere? Pe lângă vitaminele și suplimentele, precum Slaboficat Slim, cu care putem susține buna funcționare a organismului, iată câteva sfaturi pe care specialiștii le dau în perioada Sărbătorilor pentru a avea grijă de sănătatea ficatului și pentru a accelera recuperarea lui după o seară care s-a încheiat mai târziu, așa cum adesea se întâmplă în aceste zile!
Grijă la (prea mult) zahăr!
Majoritatea deliciilor de Sărbători conțin zahăr din plin. De la bomboane, prăjituri până la băuturi, chiar și în sosurile pentru unele garnituri sau fripturi, zahărul este pe oriunde te uiți. Cu toate acestea, există o mulțime de opțiuni pentru a experimenta aromele sezonului fără a exagera cu zahărul. O variantă este turta dulce! Acest tip de desert tinde să aibă un conținut mai mic de zahăr decât prăjiturile clasice, fiind modalitate excelentă de a menține aroma Sărbătorilor fără experimentarea efectelor nocive pe care zahărul le are asupra ficatului.
Porții mai mici, în farfurii mai mici!
Porțiile mai mici pot oferi libertatea de a mânca câte puțin din toate, fără senzația de prea plin! Iar farfuriile mai mici sunt tot ce avem nevoie de Sărbători: pentru că, în mod normal, mâncăm ceea ce vedem. Așadar, folosirea unor farfurii mai mici poate „păcăli” mintea să se simtă plină fără a mânca în exces, spun experții.
Atenție la paharele de alcool!
Știai că ficatul îndeplinește 500 de funcții vitale în organism? Iar de fiecare dată când filtrează alcoolul, acesta lucrează mult mai mult. În plus, băuturile alcoolice pot favoriza acumularea de grăsimi, fapt ce poate duce la unele probleme pentru sănătate. Cumpătarea este cuvântul de bază de Sărbători, mai ales când vine vorba de consumul de alcool. Cu cât numărul de pahare de alcool (per zi) este mai mic, cu atât riscul de afecțiuni este unul mai redus. Este bine-venită și o pauză de două-trei zile fără alcool pe săptămână pentru a evita problemele legate de ficat.
Cocktail fără alcool!
Multe cocktail-uri populare pot fi la fel de spectaculoase și savuroase și în varianta fără alcool. Se obțin la fel de repede și ușor. Au la bază sucuri sau siropuri de fructe, care vor da arome și culori la fel de spectaculoase ca în cazul variantelor cu alcool. Unele pot fi consumate chiar și de copii sau în orice moment al zilei. Este nevoie doar de gheață, suc sau bucăți întregi de fructe, siropuri, apă minerală sau apă tonică.
Sari peste băuturi carbogazoase
Este dovedit științific că băuturile gazoase accelerează absorbția alcoolului. Potrivit celor de la Universitatea Tufts, SUA, băuturile răcoritoare cu zahăr, în general, pot crește riscul de a dezvolta boală hepatică grasă non-alcoolică. Deci, cu cât mai puține, cu atât rămânem mai sănătoși!
Alege carnea mai slabă!
Chiar dacă masa este încărcată cu multe bunătăți, trebuie să alegem cu înțelepciune ce punem în farfurie. Spre exemplu, când vine vorba de pui sau curcan, aripioarele și pielea conțin, de regulă, mai multe decât carnea albă propriu-zisă. Însă dacă alegem o bucată de pui sau curcan fără piele, ne vom putea bucura de proteine, evitând caloriile suplimentare.
Mai multe legume!
Cu cât mai multe culori în farfurie, cu atât este mai bine pentru sănătate. Iar “culorile” sunt, în acest caz, legumele. Fie călite, fie murate, chiar și proaspete, ele nu trebuie să lipsească de la masa de Sărbători, pentru a susține sănătatea ficatului. Iar dacă de regulă alegeți cartofii pe post de garnitură, de Sărbători puteți opta pentru dovlecei!
Plimbarea de după masă!
O plimbare după cină este bine-venită pentru întregul organism, nu doar pentru digestie. Poate fi chiar o nouă oportunitate de distracție pentru întreaga familie sau pentru grupul de prieteni cu care alegeți să luați masa. Totodată, o scurtă plimbare este modalitatea excelentă de a face mișcare.
Nu faceți cumpărături de foame!
Este cât se poate de ușor de demonstrat că atunci când merg la cumpărături pe stomacul gol, oamenii tind să se aprovizioneze cu gustări de care nu au neapărat nevoie doar pe motiv că le este foame pe moment. Așadar, cel mai bine este să porniți la cumpărături doar după ce ați luat masa sau măcar o gustare sănătoasă!
Pauza de ceai!
Specialiștii britanici de la British Liver Trust, o organizaţie care se concentrează pe sănătatea ficatului, sugerează că ceaiul verde ar putea fi un adevărat protector pentru ficat. Acest lucru se datorează faptului că are un conținut foarte mare de antioxidanți. Cu toate acestea, consumul de ceai poate ajuta la asigurarea unui nivel optim de hidratare – mai mult decât o cafea.