Plafonarea este cea mai recentă încercare a celor 27 de ţări ale UE de a reduce preţurile la gaze, care au dus la creşterea facturilor de energie ale cetăţenilor şi la o inflaţie record în acest an, după ce Rusia a întrerupt cea mai mare parte a livrărilor de gaze către Europa.
Miniştrii au convenit să declanşeze un plafon în cazul în care preţurile depăşesc 180 de euro pe megawatt/oră timp de trei zile pe contractul pe prima lună al centrului olandez de transfer de gaze TTF (Title Transfer Facility), care serveşte drept referinţă europeană, au declarat oficialii UE şi un document consultat de Reuters.
Plafonul poate fi declanşat începând cu 15 februarie 2023, se arată în documentul care detaliază acordul final. Acordul va fi aprobat oficial de ţări în scris, după care va putea intra în vigoare, potrivit News.ro.
Consiliul UE urmează să ofere detalii despre acordul miniştrilor Energiei.
Vicecancelarul german Robert Habeck, care este şi ministru al Economiei, a reafirmat că Berlinul este sceptic în legătură cu eficienţa aplicării Mecanismului de plafonare, argumentând că există riscul dereglării pieţelor. „Eu cred că preocupările noastre sunt întemeiate”, a afirmat Robert Habeck.