Sulfina Barbu a spus într-o conferinţă de presă că românii care vor contesta în instanţă acest timbru de mediu vor avea cu siguranţă câştig de cauză şi a precizat că PDL va uza de toate mijloacele la dezbaterea din Parlament a ordonanţei de urgenţă privind timbrul de mediu pentru a „impune modificarea acestui timbru astfel încât să nu mai fie discriminatoriu”.
„Această taxă denotă disperarea Guvernului USL de a face rost de bani la buget pe spatele celor mulţi”, a precizat Barbu, menţionând că timbrul de mediu a fost gândit de guvernul USL astfel încât „să-i afecteze cel mai grav pe cei mulţi din România, pe proprietarii maşinilor Euro 3 şi Euro 4, adică circa 49% din parcul de maşini din România”.
Sulfina Barbu a arătat că „structura parcului auto din România este următoarea: non-euro 13%, Euro 1 – 2%, Euro 2 – 23%, Euro 3 – 20%, Euro 4 – 29% şi Euro 5 – 13%”, relatează Mediafax.
Citeşte şi TIMBRUL DE MEDIU intră în vigoare VINERI. Cât vor plăti şoferii
„Mai exact avem în România peste două milioane de proprietari de autoturisme Euro 3 şi Euro 4. Este exact aceeaşi tehnică folosită de USL pentru a face rost de bani pentru stat aplicată la impozitarea unui milion de fermieri din România şi a IMM-urilor cu 3% din cifra de afaceri”, a adăugat Sulfina Barbu.
Ea a arătat că argumentele invocate de guvernul Ponta pentru această taxă, printre care acela că „poluatorul plăteşte”, sunt „nişte minciuni”. Ea a spus că cele mai poluante maşini, şi anume cele non-euro, Euro1 şi Euro 2 sunt taxate cel mai puţin.
Potrivit Sulfinei Barbu, proprietarii maşinilor Euro 3 şi Euro 4 pe motorină dotate cu filtru de particule sunt „profund nedreptăţiţi şi discriminaţi”.
„Una din cele mai tranzacţionate maşini, Volkswagen Golf fabricat în 2003 cu motor Euro 3 – la model pe benzină taxa este de 384 de euro, la modelul pe motorină, deşi dotat cu filtru de particule, taxa este de 2.497 de euro. O Dacie Logan fabricată în 2006, cu motor Euro 4 are taxă de 660 de euro la modelul pe benzină şi de 1.376 de euro la modelul pe motorină”, a explicat Sulfina Barbu, arătând că posesorii de autoturisme Euro 3 şi Euro 4 pe motorină au o taxă foarte mare în comparaţie cu cea pe benzină.
http://www.rtv.net/cum-poti-sa-scapi-de-plata-timbrului-de-mediu_70128.html
De asemenea, Sulfina Baru a mai spus că noua taxă anulează toate eforturile făcute din 2005 până în prezent prin programul Rabla care a scos de pe şoselele României sute de mii de maşini vechi, nu doar poluatoare, dar şi un pericol în trafic.
„Taxa impusă de guvernul USL îi forţează pe proprietari să lungească durata de utilizare a maşinilor vechi. Altfel spus, cu cât maşina ta e mai veche, cu atât mergi mai mult cu ea, cu atât ieşi mai ieftin. Românii vor fi tentaţi să cumpere maşini vechi în detrimentul maşinilor mai puţin poluante atât timp cât taxa pentru o maşină non-euro este incomparabil mai mică decât la o maşină Euro 4 de exemplu. În trafic vor fi din ce în ce mai multe rable cârpite care vor pune în pericol toţi participanţii la trafic”, a adăugat Sulfina Barbu.
Timbrul de mediu – care are valori de la sub 50 de euro, pentru un autoturism nou Euro 5, la peste 2.500 de euro, pentru unul Euro 3 de 10 ani – intră în vigoare vineri, pe fondul multiplelor decizii de restituire a vechii taxe auto, care vor costa statul, anul acesta, 400 de milioane de lei.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 9/ 2013, care prevede plata unui timbru de mediu la înmatricularea maşinilor, a intrat în vigoare vineri, noul sistem de taxare înlocuind vechea taxă auto.