În contextul atribuţiilor stabilite prin lege, Jandarmeria Română participă împreună cu Garda Naţională de Mediu la supravegherea, controlul şi asigurarea protecţiei mediului, precum şi la limitarea şi înlăturarea consecinţelor dezastrelor naturale, tehnologice, de mediu sau complexe,scrie Agerpres.
Colaborarea dintre cele două structuri are ca principală finalitate creşterea eficienţei acţiunilor de prevenire şi combatere a faptelor de încălcare a normelor legale din domeniul protecţiei mediului şi a celor din domeniul ordinii şi siguranţei publice.
Asigurarea securităţii mediului prin acţiuni de prevenire a riscurilor şi limitare a ameninţărilor de ordin ecologic reprezintă o prioritate pentru Garda Naţională de Mediu şi Jandarmeria Română, care au căutat, în parteneriat, să identifice cele mai eficiente forme şi modalităţi de realizare a acestui obiectiv.
„Fiecare dintre noi are obligaţia să acţioneze responsabil atunci când este vorba despre protejarea mediului înconjurător şi dezvoltarea durabilă a României. Semnarea acestui protocol constituie încă un pas important în ceea ce priveşte implicarea Jandarmeriei în acţiunile de protecţie a mediului”, a declarat Mircea Olaru, potrivit comunicatului citat.
Reînnoirea colaborării dintre Jandarmeria Română şi Garda Naţională de Mediu continuă o relaţie iniţiată în 2005, când a fost încheiat primul protocol de colaborare dintre cele două instituţii.
Prin semnarea protocolului de colaborare s-au stabilit drept obiective: schimbul operativ de date şi informaţii pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a misiunilor desfăşurate de Jandarmeria Română, pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură contravenţională sau penală ce aduc atingere mediului înconjurător, precum şi pentru intervenţia operativă în situaţii de urgenţe civile; organizarea şi executarea în comun a unor acţiuni pentru prevenirea şi combaterea faptelor de încălcare a prevederilor normelor de protecţie a mediului şi a celor din domeniul ordinii şi siguranţei publice; participarea, în parteneriat, în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană, în vederea consolidării cooperării interinstituţionale şi întăririi capacităţii de intervenţie pentru prevenirea şi combaterea atingerilor aduse mediului înconjurător.