La data de 5 martie, parlamentarii FC şi PDL au depus la Senat o propunere legislativă privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele preluate în mod abuziv de stat în perioada regimului comunist.
Principiile care stau la baza iniţiative legislative sunt obligativitatea restituirii în natură a unor imobile sau a plăţii unei despăgubiri integrale, alegerea de către persoana îndreptăţită a uneia dintre variante – restituirea în natură sau acordare unor despăgubiri, stabilirea unor termene precise pentru persoane îndreptăţite şi pentru entităţile investite de lege implicate în procesul de restituire, reglementarea şi obligativitatea respectării principiului transparenţei, precum şi respectarea principiului echităţii.
Potrivit cotidianul.ro, MRU şi PDL propun o lege ce-i favorizează pe cei care au cumpărat drepturi litigioase în detrimentul celor care îşi revendică fostele lor proprietăţi sau ale rudelor lor decedate. Astfel, cererile samsarilor imobiliari vor fi soluţionate cu prioritate, articolul 16 stipulând că (1) Soluţionarea cererilor (de despăgubire – n.a.) se face în ordinea înregistrării lor; (2) Prin excepţie de la alin. 1 au prioritate de soluţionare cererile persoanelor (…) care au cumpărat drepturi patrimoniale litigioase.
Conform sursei citate, articolul cu pricina este cu dedicaţie. Dacă ar fi adoptat, acesta ar urma să protejeze şi să acorde facilităţi unei categorii dubioase de persoane, printre ei fiind cei suspectaţi că i-au păcălit sau escrocat pe foştii proprietari sau urmaşii lor, cumpărându-le la preţ derizoriu drepturile de proprietate şi urmând să beneficieze urgent de despăgubirea integrală a proprietăţilor.
Această propunere legislativă vine exact în momentul în care Guvernul a elaborat o lege în care urmează să impoziteze cu 85% profitul obţinut de către cumpărătorii de drepturi patrimoniale litigioase. Întreaga societate civilă a criticat toate variantele de legi de retrocedare/despăgubiri din ultimii 15 ani, tocmai pentru că nu existau clauze restrictive pentru descurajarea cumpărătorilor de drepturi litigioase.
Premierul Victor Ponta a criticat proiectul anunţat de MRU, spunând că este o lege pentru ”samsari”. „Cei care au făcut foarte mulţi bani, samsarii, au oameni ai lor în Parlamentul României; unul dintre ei este un fost prim-ministru, mai sunt câţiva, au depus un proiect de lege care este exact pentru ei, cum să dăm la cei cu drepturi litigioase, de fapt, nu la proprietari, o groază de bani, în continuare”, spunea Ponta.
Proiectul iniţiat de către Ungureanu a fost semnat şi de cei trei deputaţi ai Forţei Civice şi de un număr de 18 senatori PDL, printre care Ion Ariton, Anca Boagiu, Traian Igaş, Alin Tişe şi Cristian Rădulescu.