„Dacă se dovedeşte, în cursul anchetei, că din rândul colegilor noştri au greşit sau au prelevat greşit probe, vom lua măsuri şi nu vom acoperi pe nimeni. Scopul nostru este să vedem dacă a fost sau nu fraudă, dacă a fost sau nu etichetare greşită a cărnii tocate sau dacă s-a folosit altfel de carne la procesarea cărnii tocate.(…)
Ancheta este extinsă şi este în desfăşurare pe mai multe paliere. Dacă se demonstrează că sunt implicaţi şi colegi de-ai noştri, vom lua măsurile administrative şi vom anunţa şi organele abilitate penale„, a spus vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimenelor (ANSVSA).
Vladimir Mănăstireanu a precizat că scopul acţiunii este şi de a descoperi firmele care fac fraudă şi a le face cunoscute.
Potrivit lui Mănăstireanu, ancheta privind carnea tocată are în vedere şi refacerea „trasabilităţii” loturilor.
„Încercăm să vedem unde au mai plecat loturi din carnea care a fost folosită la carnea tocată. Recoltăm probe din loturile de carnea respectivă şi, după ce avem rezultatele întregii anchete, vă vom face cunoscute rezultatele. Dacă se confirmă că unitatea de procesare carne a făcut evaziune fiscală, vom anunţa organele abilitate şi vom dispune, şi noi, măsurile dispuse de lege„, a adăugat Mănăstireanu, care a precizat că suspiciunea de fraudă nu are implicaţii asupra sănătăţii consumatorului.
Reprezentanţii ANSVSA au precizat că joi, prin Sistemul Rapid de Alertă, a fost transmisă această suspiciune de fraudă, constând în substituirea cărnii de vită cu cea de cal.
Din lotul respectiv au fost prelevate probe de către inspectorii sanitari veterinari, rezultatul analizelor urmând să fie făcut public în aproximativ o săptămână.
Depistarea cărnii de cal în anumite produse ce ar fi trebuit să conţină vită a generat anul acesta un scandal european de proporţii, care nu a ocolit România, ca urmare a unor suspiciuni legate de provenienţa materiei prime.