Fotbalul – o istorie a celui mai iubit sport

Fotbalul este un joc în care două echipe de 11 jucători, folosind orice parte a corpului, cu excepția mâinilor și a brațelor, încearcă să manevreze mingea în poarta echipei adverse. Doar portarului i se permite să manipuleze mingea și poate face acest lucru numai în suprafața de pedeapsă din jurul poarții.
Alina Costache
22 dec. 2022, 15:10
Fotbalul – o istorie a celui mai iubit sport

Câștigă echipa care înscrie mai multe goluri. Fotbalul este cel mai popular joc cu minge din lume ca număr de participanți și spectatori. Simplu prin regulile sale principale și echipamentul esențial, sportul poate fi jucat aproape oriunde, de la terenuri oficiale de fotbal la săli de sport, străzi, locuri de joacă pentru școli, parcuri sau plaje.

Primii ani

Fotbalul modern a apărut în Marea Britanie în secolul al XIX-lea. Încă dinainte de epoca medievală, jocurile de fotbal popular se jucau în orașe și sate, după obiceiurile locale și cu un minim de reguli. Industrializarea și urbanizarea, care au redus cantitatea de timp liber și spațiu disponibil pentru clasa muncitoare, s-au combinat cu o istorie de interdicții legale împotriva formelor deosebit de violente și distructive de fotbal popular pentru a submina statutul jocului de la începutul secolului al XIX-lea înainte.

Cu toate acestea, fotbalul a fost luat ca un joc între echipe din școli publice. Fiecare școală avea propriile reguli, unii au permis manipularea limitată a mingii, iar alții nu. Încă din 1843 s-a încercat o standardizare și codificare a regulilor de joc. În 1863, o serie de întâlniri care au implicat cluburi din Londra metropolitană și din județele învecinate au produs regulile tipărite ale fotbalului, care interziceau manipularea mingii. Afli mai multe pe online sportfogadás.

Profesionalism

Dezvoltarea fotbalului modern a fost strâns legată de procesele de industrializare și urbanizare din Marea Britanie victoriană. Începând cu anii 1850, muncitorii industriali aveau din ce în ce mai multe șanse să aibă sâmbăta după-amiezi libere de la serviciu și atât de mulți au apelat la noul joc de fotbal. Instituțiile urbane cheie, cum ar fi bisericile, sindicatele și școlile au organizat băieți și bărbați din clasa muncitoare în echipe de fotbal de agrement.

Creșterea nivelului de alfabetizare a adulților a stimulat reflectarea în presă a sporturilor organizate. Profesionalismul a declanșat, de asemenea, modernizarea ulterioară a jocului prin înființarea Ligii de Fotbal, care a permis celor mai importante echipe să concureze sistematic între ele. Cu toate acestea, fotbalul nu a devenit o afacere majoră cu profit în această perioadă.

Organizație internațională

Până la începutul secolului al XX-lea, fotbalul se răspândise în toată Europa, dar avea nevoie de organizare internațională. O soluție a fost găsită în 1904, când reprezentanți ai asociațiilor de fotbal din Belgia, Danemarca, Franța, Țările de Jos, Spania, Suedia și Elveția au fondat Federația Internațională de Fotbal (FIFA).

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se închid de la 1 ianuarie, după aderarea la Schengen. Toți românii trebuie să știe. Lista completă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
ONG-urile sârbe contestă utilizarea programelor spion de către autorități
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători