O nouă taxă pentru români. Proiectul votat de aleşi prevede reducerea TVA-ului pentru panouri fotovoltaice, panouri solare și pompe de căldură. Măsura ar trebui să îi ajute pe oameni să le cumpere și astfel să îi pună la adăpost de creșterea tarifelor la energie electrică și gaze.
Numărul celor care vor să îşi alimenteze casele folosind energia verde este tot mai mare. În 2019, în România erau 300 de producători de energie verde, acum ANRE estimează că ar fi 30.000.
„300.000 de MWh produşi anual de aceşti prosumatori ar alimenta echivalentul a 125 de mii de apartamente cu un consum mediu lunar de 200 de KWh. Asta înseamnă mai mult decât a fost în stare statul român să construiască în 33 de ani”, a declarat Cristina Prună, iniţiator lege, potrivt Ştirileprotv.ro.
Pentru un kilowat de energie verde, un client trebuie să instaleze echipamente care costă aproximativ 1.000 de euro. Pentru o casă de dimensiuni medii este nevoie de panouri fotovolatice care să poată produce între 3 şi 5 kilowați pe zi. Reprezentanţii producătorilor de energie verde îi sfătuiesc pe clienţi să urmărească preţurile şi să se asigure că firmele care vând echipamente nu folosesc reducerea TVA pentru a-şi spori profitul.
„Măsura era privită cu scepticinsm şi e justificat. S-a redus TVA şi la horeca sau la alte produse, dar nu peste tot această reducse a fost văzută în preţuri. Mă aştept să se întâmple acelaşi lucru şi acum”, spune Adrian Vintilă, preşedinte Future Energy Leaders.
„De obicei, facturile sunt emise în euro la care se adaugă acest TVA, deci preţurile sunt transparente iar această reducere va fi vizibilă”, precizează Dan Tudose, expert în panouri fotovoltaice.
Ca să intre în vigoare, legea trebuie promulgată de şeful statului. În acest moment, oamenii îşi pot instala panouri fotovoltaice accesând fonduri europene prin programul Casa verde. Aprobarea dosarelor dureaza însă foarte mult.