AFP: Washingtonul îşi restructurează scutul antirachetă, un semnal adresat Moscovei

Pentagonul, care a anunţat vineri o restructurare a programului său european antirachetă, caută o "alternativă" la programul luat în calcul iniţial, a declarat sâmbătă un oficial american, ceea ce pare să fie un gest de conciliere faţă de Rusia, comentează AFP.
Filip Stan
16 mart. 2013, 18:54
AFP: Washingtonul îşi restructurează scutul antirachetă, un semnal adresat Moscovei

„Faza finală (a scutului NATO antirachetă) este restructurată din cauza tăierilor bugetare din Congres şi a evoluţiei tehnologiei. Scopul este căutarea unei alternative la planul iniţial„, a declarat pentru AFP acest oficial din cadrul Administraţiei Obama.

Anunţând vineri la Pentagon o consolidare a apărării americane antirachetă faţă de o viitoare ameninţare nord-coreeană de natură balistică, secretarul Apărării Chuck Hagel a evocat o „restructurare” a programului NATO antirachetă menită să facă faţă unei ameninţări iraniene.

Concret, sunt prevăzute în continuare, atât instalarea în Turcia a unui radar de tip TPY-2, conceput pentru detectarea unor tiruri de rachete balistice şi a traiectoriilor acestora, cât şi instalarea, până în 2018, a unui număr de 24 de rachete de interceptare de tip SM3-IIA în România şi tot pe atâtea în Polonia, scrie Mediafax.

Începând din 2022, o nouă variantă, SM3-IIB, urma, de asemenea, să fie implementată la aceste instalaţii. „Nu intenţionăm să o mai facem, dar vom continua să avem acelaşi număr de interceptori”, a dat asigurări numărul trei în ierarhia Pentagonului, James Miller.

Racheta de tip SM3 are la bord un „vehicul” care, în versiunea IIA, are o viteză de 4,5 kilometri pe secundă. Însă în versiunea IIB, în curs de creare, viteza ar urma să treacă la 5,5 kilometri pe secundă, făcând-o mai eficientă împotriva rachetelor de tip intercontinental, potrivit Arms Control Association.

Acest ultim punct îngrijorează autorităţile ruse, care se tem că scutul european antirachetă ar putea să fie îndreptat împotriva Rusiei, ameninţându-i capacitatea de disuasiune nucleară.

Nu s-a pus niciodată problema Rusiei, ci cea de a furniza o apărare antirachetă aliaţilor noştri din Europa împotriva unor ameninţări dinspre Iran”, a reiterat oficialul din cadrul Administraţiei, sub protecţia anonimatului.

Însă „oficiali ruşi au spus că vor participa la un nou ciclu de negocieri privind controlul armelor doar dacă Statele Unite răspund îngrijorărilor lor”, afirmă, într-un articol, Tom Collina, un expert din cadrul Arms Control Association.

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama şi-a exprimat, totuşi, recent, intenţia de a negocia cu Moscova o reducere suplimentară a arsenalului nuclear al celor două ţări, după adoptarea Tratatului de dezarmare START la sfârşitul lui 2010.

Însă, după semnarea acestui Tratat, negocierile privind dezarmarea nucleară a celor două foste ţări rivale în timpul Războiului Rece s-au blocat.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Drumul spectaculos din România care a fost reabilitat recent. Trece prin inima munților
Capital.ro
Mașinile care sunt interzise. Restricția intră în vigoare începând cu 20 august
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Risc pentru sănătate. Cum bolul de apă al câinelui poate fi periculos
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu buletin. Este regulă pentru cei care au carte de identitate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Președintele rus Vladimir Putin va vizita Azerbaidjanul pe 18 și 19 august
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...