EXCLUSIV Alexandru Rafila promite un program de recuperare pentru pacienţii cu long-COVID: „Infecţia a fost oarecum perversă. Persoane care n-au fost afectate în timpul bolii au fost afectate ulterior”

În România, a fost înregistrat primul proces intentat companiei Pfizer, Ministerului Sănătății și Guvernului de o femeie care s-a vaccinat împotriva COVID, după vaccinare aceasta alegându-se cu mai multe boli.
Oana Anghel
28 dec. 2022, 23:17
EXCLUSIV Alexandru Rafila promite un program de recuperare pentru pacienţii cu long-COVID:

Femeia susţine că deţine documente medicale care dovedesc că a dobândit o boală ce necesită tratament pe viață, prin urmare cere 1 milion de euro despăgubiri.

Într-o intervenţie în emisiunea Punctul culminant de la România TV, ministrul Alexandru Rafila a reiterat faptul că, la noi în ţară, vaccinarea nu a fost obligatorie şi că în România comparativ cu alte ţări europene a fost mult mai echilibrată în luarea deciziilor din pandemie.

În România nu a existat obligativitatea vaccinării. A existat cel mult o obligativitate indirectă, pentru că circulaţia în UE era condiţionată de certificatul verde. Sunt ţări care încă mai utilizează acest lucru pentru oameni care vin din afara UE. În Italia, spre exemplu, există încă o astfel de procedură pentru cei care vin din China.

În pandemie, în Italia dacă nu aveai un astfel de certificat, nu puteai urca în mijloacele de transport în comun. În România nu a fost aşa ceva. Noi am fost mai echilibraţi în luarea deciziilor„, a spus ministrul Alexandru Rafila.

Citeste si Categoria de români care va beneficia de vaccinuri gratuite. Anunţul ministrului Alexandru Rafila: „Cred că am făcut un pas mare pentru aceşti pacienţi”

Alexandru Rafila le promite pacienţilor cu long COVID un program de recuperare respiratorie şi neurologică

Referitor la persoanele care suferă de aşa-numitul long COVID, Alexandru Rafila a precizat că, în viitorul apropiat, în România va exista un program de recuperare respiratorie şi neurologică la care să aibă acces pacienţii care au rămas cu sechele după COVID.

Sunt persoane care nu-şi regăsesc deplina capacitate de muncă, de viaţă normală, care au dezvoltat fibroze pulmonare, microtromboze care afectează diverse tesuturi si organe. Eu am generat la nivelul Ministerului Sănătăţii un proiect care să permită în noul contract cadru dezvoltarea de către Casa de Sănătate a unui program de recuperare a acestor pacienţi, care au nevoie de recuperare respiratorie sau neurologică.

La Marius Nasta există deja o unitate de specialişti care lucrează la recuperarea pacienţilor cu sechele, mai avem de lucru în partea de neurologie. Sunt, spre exemplu, persoane care au trecut prin boală şi acuză somnolenţă în timpul zilei, lucru care nu exista înainte de boală.

Citeste si Alexandru Rafila, despre sezonul gripal: „Impactul mai mare este pentru copii, mai puțin pentru adulți”

Infecţia COVID a fost şi oarecum perversa pentru că persoanele care nu au fost afectate în timpul bolii au fost afectate ulterior. Complicaţii tardive au arătat că aveau microtromboze care afectau diverse ţesuturi sau organe ca urmare a acestei boli„, a explicat ministrul Rafila la România TV.

Valul de viroze care a cuprins România, în directă legătură cu ridicarea restricţiilor din pandemie

Ministrul Sănătăţii s-a referit, totodată, şi la valul de viroze care a cuprins ţara noastră. Alexandru Rafila precizează că aceste viroze au fost aproape inexistente în pandemie, atunci când măsurile restrictive au ţinut departe şi coronavirusul, dar şi restul virusurilor, dar au reapărut odată cu ridicarea restricţiilor.

Noi am stat 2-3 ani cu măsuri de restricţie riguroase, ceea ce a făcut ca şi celelalte virusuri să circule mult mai puţin, anul trecut, acum doi ani. Nu am avut aproape deloc cazuri de gripă. Când am ridicat restricţiile, virusurile au început să circule foarte intens şi au găsit o populaţie care are o apărare mult mai redusă decât avea an de an. Pentru că dacă ai contact în fiecare an cu un microb, cu un virus, există o anumită imunitate generală în populaţie, iar această stare de imunitate a dispărut tocmai ca urmare a lipsei circulaţiei virusurilor în anii precedenţi.

În general, vaccinurile sunt eficiente si sigure. Şi pentru COVID au fost la început când opreau transmiterea, ulterior, după modificarea virusului, si-au pierdut această eficacitate, dar complicatiile generate de vaccin sunt incomparabil mai reduse decat cele generate de virus. Una este să ai la un milion de pacienţi 100 de mii de cazuri cu sechele şi altceva este să ai la un milion de vaccinaţi 1.000 de cazuri cu efecte secundare. Este de o sută de ori mai puţin„, a conchis ministrul Rafila.

 

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9