Semne rele anul are, iar Niels Schnecker a decis să facă un inventar al acestora la „Cheia zilei” .” La final de an m-am gandit sa va fac un rezumat la ceea ce ne asteapta in 2023 in d’ale banutilor nostri. De la 1 ianuarie luam 3 lovituri pe care le vom simti direct in buzunarele deja saracite”, anunţă Niels Schnecker.
Niels Schnecker şi cele trei provocări financiare din 2023:
– Prima este ca statul decide sa impoziteze pensiile private. Adica si cele din pilonul 2 pe care statul ma obliga sa le dau unei firme private de administrare a fondurilor de pensii. Deci ma obliga sa le dau bani si apoi imi impoziteaza pensia. In plus este genul de masura total contraproductiva. Toate statele care au fonduri private de pensii incurajeaza cetatenii sa participe la aceste fonduri pentru a nu deveni o povara asupra statului la varsta a 3a. Aceasta incurajare o face statul in mod normal peste tot in lume scutind de impozit atat banii cu care participi la fond cat si banii pe care ii primesti atunci cand iesi la pensie. Din contra pentru a se asigura ca pastrezi banii pana la 65 de ani si nu te atingi de ei, statele impoziteaza cetateanul daca retrage din fond banii INAINTE de pensie. La noi acum cu ideea de impozitare nu face decat sa descurajeze oamenii sa participe la fonduri private (nemaivorbind, asa cum spuneam, de banii pe care mi ia statul cu japca si ii da unui administrator privat doar ptr a ii impozita apoi).
– A doua agresiune asupra buzunarelor noastre vine de la inflatie. Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu avertizeaza ca inflatia va continua si in 2023. Spune domnia sa ca va scadea lent dar ca va afecta romanii prin cresterea preturilor. In conditiile in care Statele Unite vorbesc de o recesiune iar tarile puternice din Uniunea Europeana sunt pe aceasi traiectorie, Romania nu va scapa de efectele dure ale acestei crize economice. Toate statele fac pregatiri pentru a asista cetatenii lor in fata acestei situatii de nesuportat pentru bugetele personale, la noi, ni se spune ca lucrurile sunt bune si ca am avut cea mai mare crestere economica din UE, chiar daca aceasta crestere nu s-a putut resimti in buzunarele cetateanului (ba chiar din contra) din cauza deficitelor macroeconomice cu care se confrunta Romania, iar pana acum guvernanții nu au aplicat solutii de combatere a acestora. Toate acestea vor insemna in anul viitor preturi crescute, rate din ce in ce mai mari si o calitate a vietii din ce in ce mai scazuta, nemaivorbind de falimentele IMM-urilor si a companiilor de familie care vor adauga la spirala durerii financiare.
– A treia lovitura vine de la pompa de benzina, si de la butelia de gaz. Renuntarea la subventia de 50 de bani la pompa, chiar daca vine la un moment in care pretul la pompa a scazut, va trebui sa fie regandita. In primul rand in contextul actual al inflatiei de 16% (in realitate peste 30% la produsele de baza) cresterea imediata la 1 ianuarie a pretului benzinei si motorinei cu 50 de bani va crea din nou presiune crescatoare pe preturi. Transportul reprezinta o parte mult prea importanta in pretul de cost al produselor la noi, iar consumul la 100 de km este mult mai mare in Romania din cauza lipsei autostrazilor. In plus pe plan international toti analistii considera ca pretul barilului va creste din 2 motive: in primul rand renuntarea la achizitionarea de petrol si produse petroliere de catre statele UE din Rusia si in al doilea rand reintrarea in productie a unitatilor industriale din China dupa renuntarea la restrictiile de COVID care va creea o cerere crescuta pentru petrol si produse petroliere deci va urca preturile.
„In plus la noi trebuie sa consideram ca o buna parte din supraimpozitarea decisa pentru firmele de petrol si gaze de la 1 ianuarie va fi impinsa in preturile catre consumator. Iar ceea ce nu vor putea baga in preturi companiile vor incerca sa le evite prin exportul profiturilor inainte de impozitare, ceea ce va duce la o incasare si mai scazuta pentru bugetul statului si va face ca statul sa poata sa intervina si mai putin in a ajuta cetateanul in aceasta perioada extrem de dificila pentru buzunarul nostru. Una peste alta 2023 va fi mult mai dureros decat a fost anul acesta”, conchide Niels Schnecker.
Citeşte şi:
Show total la România TV de Revelion 2023. Victor Ciutacu, duet de senzaţie cu Vali Vijelie VIDEO