Inspectorii sanitar-veterinari au suspendat funcţionarea mai multor dozatoare de lapte din ţară, în urma unor suspiciuni de contaminare a laptelui.
ANSVA a verificat sute de dozatoare, iar analizele vor fi finalizate săptămâna viitoare.
Cristian Lungu, preşedintele furnizorilor de lapte la dozatoare, a declarat, la România TV, că au fost verificate 360 de automate de lapte şi că este vorba doar de suspiciuni că laptele ar nociv.
„E foarte bine să nu intervină panica în cumpărători. (…) Eu am cerut verificarea tutror automatelor de lapte cu două săptămâni înainte de scandalul cu aflatoxină, pentru că automatele nu sunt numai ale fermierilor, ci şi ale unor persoane care nu au nimic în comun cu ferma. Deci se practică un comerţ cu lapte de colectură”, a precizat Lungu.
„Până când nu avem certitudine, să nu începem facem valuri„, a conchis Lungu.
În urma informaţiilor din presă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimenelor (ANSVSA). a informat că un număr de 32 de automate pentru distribuirea laptelui, care sunt alimentate din producţia unor ferme, a fost suspendată în urma controalelor privind nivelul de aflatoxină.
„Numărul de 300 de automate cu activitate suspendată, menţionat în mass-media, nu este real, având în vedere că numărul total al automatelor pentru distribuirea laptelui existente în România este de 335, iar rezultatele parţiale ale centralizării datelor arată că a fost suspendată activitatea unui număr de 32 de astfel de automate„, se arată într-un comunicat ANSVSA.
Potrivit sursei citate, automatele pentru distribuirea laptelui sunt alimentate din producţia unor ferme. În cazul în care există suspiciuni de depăşire a limitei de aflatoxină M1 pentru o fermă, laptele provenind de la aceasta fermă este oprit de la livrare şi comercializare, deci nu mai alimentează automatele unde furnizează în mod obişnuit lapte, explică ANSVSA.
În acelaşi context, arată ANSVSA, comercializarea laptelui prin aceste automate se reia numai în momentul în care buletinele de analiză demonstrează că laptele este bun pentru consum. „Este o măsură de prevenire a pătrunderii pe piaţă a unor produse care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, care se aplică de Autoritate, conform prevederilor legale”, se menţionează în comunicat.
ANSVA mai informează că acţiunea de control dispusă pentru laptele materie primă este în curs de finalizare şi a vizat ferme, centre de colectare, unităţi de procesare şi automate de distribuire a laptelui. Rezultatele acţiunii vor fi făcute publice în cursul săptămânii viitoare, dupa finalizarea centralizării datelor de la nivel naţional.
Vcepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat, joi, că laptele care se află pe piaţă este bun de consum, iar cantitatea cu aflatoxină peste limitele admise, care a fost sechestrată şi va fi distrusă, reprezintă aproximativ 0,2 la sută din producţia zilnică de 20.000 de tone a României.
Luni, probele de lapte de la trei ferme şi două unităţi de prelucrare au fost sechestrate de ANSVSA, deoarece prezentau suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină. Aproximativ 80 de tone de lapteau fost oprite de la comercializare.