Concediu de odihnă 2023. Cum ar trebui să procedeze angajații care vor zile libere în noul an

Efectuarea concediului de odihnă în 2023 se face în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator până la finalul anului calendaristic, potrivit Codului Muncii.
Alina Costache
01 ian. 2023, 17:28
Concediu de odihnă 2023. Cum ar trebui să procedeze angajații care vor zile libere în noul an

Concediu de odihnă 2023. Acest lucru înseamnă că angajații ar trebui să-și stabilească concediul pe 2023 înainte de încheierea anului 2022.

Când vorbim de programări colective, ele se fac în urma consultărilor cu organizația sindicală sau reprezentanții salariaților. Se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de trei luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.

În cazul programărilor individuale, ce sunt stabilite după consultarea fiecărui salariat în parte, se poate stabili efectiv data efectuării concediului sau perioada de 3 luni în interiorul căreia salariatul are dreptul de a-și lua liber.

Indiferent de metoda aplicată, angajatorul stabilește efectiv perioada în interiorul căreia salariații își vor putea lua libere. Indiferent de ce fel de programare de concediu de odihnă este vorba, cererile de concediu trebuie să fie depuse cu minimum 60 de zile înainte de efectuarea lor.

„În cazul în care programarea concediilor se face fracționat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt”, potrivit Codului Muncii.

Citește și Codul Muncii 2023. Zece noi drepturi pentru salariaţi de anul viitor

Concediu de odihnă 2023. Cu cât timp înainte se stabilește concediul pentru anul următor

În cazul în care, după programarea concediului, angajatorul primește cerere de la salariat, care se încadrează în afara perioadelor stabilite, acesta poate refuza acordarea concediului.

„Codul muncii stabilește faptul că salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu unele excepții. În consecință, angajatorul poate refuza acordarea concediului de odihnă în afara programării, iar salariatului care decide totuși să își ia concediu în asemenea condiții îi poate fi angajată răspunderea disciplinară”, au declarat specialiștii de la Țuca Zbârcea & Asociații pentru avocat.net.

Atunci când nu există o programare colectivă sau individuală, angajatorul se află în situația de a renunța la un drept pe care îl are, spune Dan Năstase, consilier juridic.

Citește și Amenzi noi în Codul muncii. Angajatorii riscă sancţiuni ce pot ajunge la 8.000 de lei

Iar în astfel de condiții, în care angajatorul alege să nu-și exercite dreptul de a face programările în termenul stabilit de Codul muncii, salariatul e cel care are obligația să ceară acordarea concediului de odihnă cu cel puțin 60 de zile înainte. În aceste condiții, angajatorul nu ar putea refuza acordarea concediului, dacă nu și-a respectat obligația de a face programări colective sau individuale.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Locul de muncă plătit cu 465 de lei net pe zi. Un gigant face angajări în România
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
Munții de bani pe care stă Charles. Ce avere deține regele
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
El este Robert, românul care a murit electrocutat în timp ce lucra în grădina unei vile, în Italia: „Plecăm de acasă pentru a merge la muncă și nu ne mai întoarcem”
Capital.ro
Se pierd toți banii. Obligatoriu până la 31 iulie. Statul român a dat avertismentul final
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Mircea Geoană confirmă discuția „tangențială” cu Nicolae Ciucă despre candidatură la summitul NATO
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!