Îmbulzeală la plata taxelor şi impozitelor. Clujenii au mers în prima zi lucrătoare la direcţiile de taxe şi impozite pentru a depune cereri de prelungire a alocării locului de parcare de frică să nu rămână fără el, deşi cererile pot fi depuse şi online.
Noile tarife de parcare pentru 2023
Pentru abonamentele parcărilor din zona centrală solicitate de:
Persoane fizice: 85 lei/an față de 81 lei/an;
Persoane juridice: 598 lei/an față de 569 lei/an.
Parcări cu abonament pentru riverani pe cartiere:
Persoane fizice: 71 lei/an față de 68 lei/an;
Persoane juridice: 252 lei/an față de 240/an.
Pentru parcări, copertine, garaje cu contracte situate în cartierele municipiului Cluj-Napoca:
Persoane fizice: 56 lei/ an față de 53 lei/an;
Persoane juridice: 224 lei/an față de 213 lei/an.
Taxe pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală ZONA 1:
Abonamente pentru riverani persoane fizice: 28 lei/lună/loc față de 27 lei/lună/loc;
Taxă rezervare loc pentru instituții bancare, pentru activitatea de transport valori și pentru instituții de învățământ superior pentru activitatea de protocol: 336 lei/lună/loc față de 320 lei/lună/loc.
Taxă pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală ZONA 2:
Persoane fizice: 112 lei/lună față de 107 lei/lună;
Persoane juridice: 158 lei/lună față de 15 lei/lună;
Transmisibile: 135 lei/lună față de 128 lei/lună;
Taxă pentru rezervare loc de parcare pentru persoane juridice, instituții publice, de învățământ, sanitare și de cult: 336 lei/lună față de 320 lei, potrivit stiridecluj.ro.
Taxele şi impozitele locale pentru locuinţe şi maşini s-au majorat în 2023 cu cel puţin 5.1%. Codul Fiscal prevede că taxele şi impozitele pe proprietăți şi maşini ar urma să fie indexate cu rata inflației din 2021 sau cu un procent mai mare, în funcție de decizia consiliilor locale.
Unele primării au anunţat deja creşterea cu 5.1% a taxelor şi impozitelor locale, adică o indexare cu rata inflației din 2021, fără a adăuga alte creşteri.
De exemplu, la Iaşi impozitele pentru clădiri și autoturisme vor fi majorate cu 5.1 la sută, adică rata inflației din 2021.
Şi la Ploieşti, taxele și impozitele locale din 2023 vor fi indexate cu rata inflației de 5,1%. La fel ca în anul 2022, ploieștenii vor beneficia de acordarea bonificației de 10%, în cazul achitării integrale a taxelor și impozitelor locale până la 31 martie, dar și de o serie de scutiri de la plata dărilor, în cazul în care nu dispun de venituri, potrivit observatorulph.ro.
De scutire de la plata taxelor și impozitelor locale beneficiază, în 2023, persoanele cu venituri reduse, persoanele orfane, dar și persoanele internate în centre de îngrijire. Condiția pentru acordarea scutirilor în cazul unor categorii de persoane este ca proprietarul să dețină o singură locuință și să nu înregistreze restanțe la bugetul local, mai scrie sursa citată.