Fregata rusă Amiral Gorșkov, dotată cu rachete nucleare, se apropie de Marea Mediterană. Potrivit reprezentanților NATO, ambarcațiunea urmează să intre în zona Mării Mediterane prin Strâmtoarea Gibraltar.
Fregata rusă Amiral Gorșkov este echipată cu rachetele hipersonice Zircon, care pot fi dotate cu focoase nucleare și ating o viteză de peste opt ori mai mare decât viteza sunetului.
În aceste momente, fregata se îndreaptă spre Marea Mediterană, iar acest lucru le-a pus pe jar pe autoritățile din Italia, dar și liderii NATO.
Chiar dacă Moscova nu a anunțat direcția de marș a fregatei, este foarte probabil ca aceasta să participe la o misiune organizată de Forțele Navale ruse în Marea Mediterană.
În luna decembrie, Vladimir Putin a declarat că rachetele Zircon, cu care este echipată nava Groșkov, sunt cele mai bune din lume.
„Ele (n. red. capabilitățile forțelor navale ruse) se îmbunătățesc constant. Suficient cât să merite să menționăm sistemele de rachete hipersonice Zircon, care nu au egal în întreaga lume și nici limite”, a spus Vladimir Putin.
Soldații Diviziei 101 Aeropurtate a US Army, desfășurată pentru prima dată în Europa după Al Doilea Război Mondial, se antrenează, mănâncă și dorm în România, la o distanță pe care o rachetă lansată din Crimeea ar parcurge-o doar în șapte minute, scrie prestigioasa publicaţie.
New York Times scrie că soldații SUA se antrenează în România, la o distanță pe care o rachetă rusească ar parcurge-o în doar 7 minute. Ceva mai la nord, la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina, soldații americani din Divizia 101, trag cu artilerie, lansează atacuri cu elicoptere și sapă tranșee, într-un scenariu asemănător celui de pe frontul din Herson, împreună cu trupele române”, scrie The New York Times.
„Acesta este un conflict regional, dar are implicații globale”, a declarat șeful de stat major al armatei americane, generalul James C. McConville, la mijlocul lunii decembrie la baza aeriană, care împarte o pistă cu un aeroport comercial alăturat, numit după un fost premier al României, Mihail Kogălniceanu, situat lângă Marea Neagră.
Pentagonul va decide în curând dacă menține trupe la Kogălniceanu
Desfășurarea trupelor în România este un avertisment pentru Moscova și parte a angajamentului președintelui Biden de a apăra „fiecare centimetru” din teritoriul NATO fără a-l tenta pe președintele Vladimir Putin să escaladeze. Dar desfășurarea de exerciții comune este, de asemenea, o modalitate pentru americani de a se asigura că aliații din sud-estul Europei sunt gata să țină linia, notează New York Times.