Se schimbă banii. Trucul prin care comercianţii îşi rotunjesc profiturile la conversia bancnotelor

Trecerea la euro aduce un scandal de proporţii în Croaţia. Ministrul Economiei îi acuză pe retaileri că au profitat de adoptarea monedei europene ca să mărească nejustificat preţurile
Filip Stan
04 ian. 2023, 22:15
Se schimbă banii. Trucul prin care comercianţii îşi rotunjesc profiturile la conversia bancnotelor

Se schimbă banii în Croaţia, au mai rămas câteva zile, până pe 14 ianuarie, când toate preţurile vor fi doar în euro, şi nu în defuncta kuna.

Pentru Croaţia, trecerea dintre ani a fost şi trecerea la următorul nivel al integrării europene: adoptarea euro, rezultatul celei mai lungi perioade de pace şi prosperitate din Europa, şi intrarea în spaţiul fără frontiere Schengen.

Se schimbă banii! Din 14 ianuarie 2023, aceste bancnote nu vor mai fi acceptate în magazine. Cum se plătesc salariile!

Trecerea la euro a fost însă pretext pentru scumpiri, în Croația. Guvernul amenință cu instaurarea unor liste negre, cu practici comerciale interzise

Se schimbă banii, cresc preţurile

La doar câteva zile de la adoptarea monedei euro, Croația se confruntă cu creșteri alarmante ale prețurilor. Ministrul Economiei Davor Filipović acuză comercianții că folosesc tranziția de la kuna la euro drept pretext pentru a mări prețurile și că încearcă să înșele cetățenii.

În urma creșterii nejustificate a prețurilor, odată cu intrarea în zona euro, de la 1 ianuarie, ministrul a avut o întâlnire cu reprezentanții mai multor lanțuri de retail din Croația. Acesta a anunțat că s-ar putea recurge la liste negre, care să cuprindă practicile comerciale interzise.

UMILITOR! România nu intră în Schengen. Austria şi Olanda au votat împotriva aderării României şi Bulgariei. Croaţia a fost acceptată

Am vorbit cu reprezentanții lanțurilor de retail despre creșterea continuă a prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice și despre conversia kunei în euro. Inflația este în prezent de 13,5%, creșterea prețurilor aferente alimentelor și băuturilor nealcoolice are cel mai mare efect în acest sens”, a transmis Davor Filipović, conform publicației HRT.

Davor Filipović susține că lanțurile de retail își măresc prețurile de la lună la lună, încercând să înșele cetățenii croați.

„Lanțurile de retail își măresc prețurile de la lună la lună. Acum, când introducem euro, ei cresc prețurile și încearcă să înșele cetățenii croați. Asta nu va funcționa pentru ei. Când te uiți, de exemplu, în septembrie, am limitat prețul a nouă produse de bază. Puteai auzi de la comercianți că îi va ruina și că vor fi lipsuri și nimic din toate astea nu s-a întâmplat. Până la șapte dintre cele nouă produse de astăzi au un preț mai mic decât cel maxim. A fost concurență, prețurile au scăzut. Acesta este un indiciu clar că există loc de scădere, și nu o creștere continuă a prețurilor. Oricine va încerca să profite de această situație a tranziției la euro nu va reuși, vom proteja cetățenii”, a mai spus el, conform sursei citate.

Înainte de intrarea în zona euro, guvernul le garanta cetățenilor că tranziția nu va provoca creșteri ale prețurilor. Acum, acesta promite că va lua măsuri pentru a proteja cetățenii de această “exploatare perfidă și speculă neonestă”.

Ministrul economiei, Davor Filipović, a mai spus că inflația se situează în prezent la 13,5% și că este determinată în principal de creșterile prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice.

Acesta a reamintit că guvernul a asigurat salarii pentru 800.000 de lucrători din sectorul privat în timpul pandemiei de COVID-19, precum și prețuri rezonabile și accesibile la energie și combustibil, în timpul crizei energetice, în timp ce lanțurile de retail au continuat să crească prețurile, în fiecare lună.

Reprezentanții lanțurilor de retail nu au vorbit cu presa după întâlnirea cu ministrul, dar au spus înainte de întâlnire că acele creșteri de preț nu s-au datorat rotunjirii prețurilor, ci altor factori, printre care criza COVID-19 și războiul din Ucraina.

„Comercianții cu amănuntul nu și-au mărit prețurile. Le-au rotunjit conform regulilor. Dacă ultima cifră era cinci sau mai mare, prețul era rotunjit prin adaos, iar dacă era patru sau mai puțin, era rotunjit scădere, la fel cum a propus Guvernul”, a declarat șeful comercianților cu amănuntul al Asociației Patronale Croate, Martin Ivačić.

Spynews
Oana Lis, în doliu! Vestea tristă care a răvășit-o pe soția lui Viorel Lis: ”Rămas bun” | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Anca Dimancea a dezvăluit zodiile care vor avea cea mai bună lună din an. Prosperitate pentru 3 nativi, norocul e de partea lor
Capital.ro
Bărbatul cu care a apărut Simona Halep. Cei doi s-au sărutat (FOTO)
Playtech.ro
Ciclonul Boris își schimbă direcția. Ce județe vor fi afectate de ploile torențiale în următoarele ore
DailyBusiness
Oferta momentului în magazinele Profi. Românii fac cozi
Adevarul
Imagini șocante de la Revoluția din '89 în „orașul lui Nicu Ceaușescu”. Amănunte neștiute
Spynews
Diandra de la Insula Iubirii și-a recuperat contul de Instagram, când nu mai avea nicio speranță. Ce s-a întâmplat cu profilul ispitei | FOTO
Spynews
De ce l-a acuzat Ema Oprișan pe Răzvan Kovacs că a abandonat-o, de fapt. Fostul concurent de la Insula Iubirii știa prin ce trece soția lui: ”Ajungem să oferim...”
Evz.ro
Secretul unui ou făcut perfect. Nu e atât de simplu
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ireal cu ce se ocupă acum Octavian Bellu. Ce a ajuns să facă fostul antrenor al lotului național de gimnastică
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
„Frumoasa noastră fiică ne-a fost smulsă.” La doar 8 ani, Mia și-a pierdut viața din cauza sepsisului. Fetița a fost trimisă acasă de două ori, în ciuda simptomelor grave
Capital.ro
Decizie finală pentru Elena Udrea. E cea mai grea veste pe care a primit-o
StirileBZI
Se dă un salariu de 1.000 de euro lunar! Nu este nevoie de studii superioare!
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Donald Trump promite expulzări în masă susținând acuzații false la adresa imigranților haitieni
MediaFlux
PERICOL de RĂZBOI! GERMANIA a INTERVENIT în FORȚĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...