Se schimbă banii în Croaţia, au mai rămas câteva zile, până pe 14 ianuarie, când toate preţurile vor fi doar în euro, şi nu în defuncta kuna.
Pentru Croaţia, trecerea dintre ani a fost şi trecerea la următorul nivel al integrării europene: adoptarea euro, rezultatul celei mai lungi perioade de pace şi prosperitate din Europa, şi intrarea în spaţiul fără frontiere Schengen.
Trecerea la euro a fost însă pretext pentru scumpiri, în Croația. Guvernul amenință cu instaurarea unor liste negre, cu practici comerciale interzise
Se schimbă banii, cresc preţurile
La doar câteva zile de la adoptarea monedei euro, Croația se confruntă cu creșteri alarmante ale prețurilor. Ministrul Economiei Davor Filipović acuză comercianții că folosesc tranziția de la kuna la euro drept pretext pentru a mări prețurile și că încearcă să înșele cetățenii.
În urma creșterii nejustificate a prețurilor, odată cu intrarea în zona euro, de la 1 ianuarie, ministrul a avut o întâlnire cu reprezentanții mai multor lanțuri de retail din Croația. Acesta a anunțat că s-ar putea recurge la liste negre, care să cuprindă practicile comerciale interzise.
„Am vorbit cu reprezentanții lanțurilor de retail despre creșterea continuă a prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice și despre conversia kunei în euro. Inflația este în prezent de 13,5%, creșterea prețurilor aferente alimentelor și băuturilor nealcoolice are cel mai mare efect în acest sens”, a transmis Davor Filipović, conform publicației HRT.
Davor Filipović susține că lanțurile de retail își măresc prețurile de la lună la lună, încercând să înșele cetățenii croați.
„Lanțurile de retail își măresc prețurile de la lună la lună. Acum, când introducem euro, ei cresc prețurile și încearcă să înșele cetățenii croați. Asta nu va funcționa pentru ei. Când te uiți, de exemplu, în septembrie, am limitat prețul a nouă produse de bază. Puteai auzi de la comercianți că îi va ruina și că vor fi lipsuri și nimic din toate astea nu s-a întâmplat. Până la șapte dintre cele nouă produse de astăzi au un preț mai mic decât cel maxim. A fost concurență, prețurile au scăzut. Acesta este un indiciu clar că există loc de scădere, și nu o creștere continuă a prețurilor. Oricine va încerca să profite de această situație a tranziției la euro nu va reuși, vom proteja cetățenii”, a mai spus el, conform sursei citate.
Înainte de intrarea în zona euro, guvernul le garanta cetățenilor că tranziția nu va provoca creșteri ale prețurilor. Acum, acesta promite că va lua măsuri pentru a proteja cetățenii de această “exploatare perfidă și speculă neonestă”.
Ministrul economiei, Davor Filipović, a mai spus că inflația se situează în prezent la 13,5% și că este determinată în principal de creșterile prețurilor la alimente și băuturi nealcoolice.
Acesta a reamintit că guvernul a asigurat salarii pentru 800.000 de lucrători din sectorul privat în timpul pandemiei de COVID-19, precum și prețuri rezonabile și accesibile la energie și combustibil, în timpul crizei energetice, în timp ce lanțurile de retail au continuat să crească prețurile, în fiecare lună.
Reprezentanții lanțurilor de retail nu au vorbit cu presa după întâlnirea cu ministrul, dar au spus înainte de întâlnire că acele creșteri de preț nu s-au datorat rotunjirii prețurilor, ci altor factori, printre care criza COVID-19 și războiul din Ucraina.
„Comercianții cu amănuntul nu și-au mărit prețurile. Le-au rotunjit conform regulilor. Dacă ultima cifră era cinci sau mai mare, prețul era rotunjit prin adaos, iar dacă era patru sau mai puțin, era rotunjit scădere, la fel cum a propus Guvernul”, a declarat șeful comercianților cu amănuntul al Asociației Patronale Croate, Martin Ivačić.