Cât curent consumă, de fapt, frigiderul. Metoda banală prin care poţi evita facturi nesimţite. Atenţie şi la televizor!

Facturile bubuie din nou, astfel că românii trebuie să facă economii. Frigiderul şi televizorul sunt aparatele cel mai utilizate în orice casă, astfel că vă prezentăm câteva trucuri pentru a afla cum să reduceţi consumul.
Filip Stan
06 ian. 2023, 19:27
Cât curent consumă, de fapt, frigiderul. Metoda banală prin care poţi evita facturi nesimţite. Atenţie şi la televizor!

Frigiderul este un electrocasnic indispensabil și poți afla cât curent consumă acesta printr-o metodă simplă. Nu toate frigiderele consumă la fel de mult. Acest lucru depinde de model, de temperatura exterioară sau de funcția de încărcare. Poți vedea cât consumă frigiderul tău cu ajutorul unor valori care se regăsesc, de obicei, pe spatele acestuia.

Este important de reținut faptul că un frigider nu consumă tot timpul curent. Atunci când motorul nu este pornit, iar ușa este închisă, frigiderul consumă foarte puțin curent sau chiar deloc.

Cum poți afla cât curent consumă, de fapt, frigiderul? Există o metodă cu ajutorul căreia poți afla cât curent consumă frigiderul tău. Atunci când ușa frigiderului este deschisă, becul din frigider se aprinde.

Aparatul poate consuma, în medie, 15 Watt/oră atunci când are ușa deschisă. Din fericire, modele noi de frigidere sunt dotate cu iluminare LED, iar consumul este redus la aproximativ 1 Watt/oră.

Frigiderul consumă cel mai mut curent atunci când motorul este pornit, adică atunci când aparatul scoate acel zgomot asemănător cu un bâzâit. Ca să afli cât consumă frigiderul tău trebuie să știi care este consumul motorului.

Motorul compresor al frigiderului consumă, în mers, între 40 Watt/oră și 120 Watt/oră, scrie servrad.ro. Valoarea exactă a consumului este înscrisă, de obicei, pe spatele frigiderului.

Un frigider din clasa A+, de exemplu, care are un consum de 260 kW/an consumă aproximativ 29 Watt/oră. Poți afla ce consum are frigiderul tău urmărind cât timp funcționează motorul.

De exemplu, motorul unui frigider poate funcționa timp de 60 de minute într-un interval de trei ore. Astfel, frigiderul a consumat curent doar o oră.

La un consum al motorului de 60 Watt înseamnă că frigiderul consumă 60/3, adică 20 Watt/oră. Valoarea obținută se înmulțește cu 24 și se obține, astfel, consumul estimativ al electrocasnicului pentru 24 de ore (20 x 24 = 480 Watt).

În același mod rezultă 14400 Watt pentru o perioadă de 30 de zile (aproximativ 14,4 kW/lună). Pentru a afla cât consumă aparatul într-un an se face următorul calcul: 480 Watt x 364 zile = 174720 Watt/an (174 kW/an).

Rezultatele obținute în urma acestui experiment vor fi apropiate de adevăr dacă aparatul funcționează în mod corect, iar încărcarea este în conformitate cu normele impuse de producător.

De asemenea, toate produsele din frigider trebuie să fie deja răcite sau înghețate atunci când se utilizează această metodă.

Ce metodă mai poți utiliza pentru a afla cât curent consumă frigiderul

Metoda contorului reprezintă o altă variantă prin care poți afla cât consumă frigiderul tău. Pentru asta trebuie să deconectezi de la priză orice consumator, iar contorul ar trebui să indice consum momentan zero.

Singurul aparat rămas în priză trebuie să fie frigiderul. Este o metodă bună dacă pleci de acasă pentru câteva ore. Tot ce trebuie să faci este să notezi ora și câți kW indică contorul la plecarea din locuință.

La întoarcere trebuie să procedezi la fel, înainte de a porni orice aparat din casă.

Pentru a calcula se face diferența între numărul de kW finali și cei inițiali, iar rezultatul obținut îți arată cât de mult curent a consumat frigiderul în acel interval.

Frigiderul este unul dintre cele mai importante electrocasnice din locuința fiecăruia dintre noi, fiind un produs pe care îl utilizăm zilnic.  Ne-am gândit , însă , vreodată cât plătim lunar și anual pentru consumul de energie generat de acesta? Poți vedea cât consumă frigiderul tău cu ajutorul unor valori care se regăsesc, de obicei, pe spatele acestuia.

De exemplu, pentru un frigider ( clasa energetică A , cu un volum de 387 l ) cu un consum anual de energie de 108 (kWh/ an)  în condiții optime de utilizare  și luând în considerare costul plafonat al energiei  de 0,8000 lei/kWh , vom avea un cost lunar aferent energiei 7,2 lei pe lună , respectiv 86, 4 lei pe an.

Este important de reținut faptul că frigiderul nu consumă tot timpul curent. Atunci când motorul nu este pornit, iar ușa este închisă, frigiderul consumă foarte puțin curent sau chiar deloc.

Cât consumă un televizor, de fapt. Uite cum să calculezi consumul de electricitate și ce să faci ca să reduci factura

Aplicația InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu un calculator pentru estimarea costului  aferent consumului de energie . Altfel spus, consumatorii vor putea să estimeze costul aferent consumului de energiei pentru fiecare produs scanat. Totodată, prin intermediul Aplicatiei InfoCons, consumatorii pot compara produsele electronice și electrocasnice pe care și le doresc , pentru aachiziționa produsul potrivit preferințelor și nevoilor lor.

 

Aplicația InfoCons, disponibilă în 33 de limbi,  face posibilă scanarea codului QR de pe eticheta energetică a produselor electrocasnice și a dispozitivelor electronice, pentru aflarea informațiilor precum:

  • Calculator pentru consumul de energie;
  • Clasa energetică;
  • Producător;
  • Informații Generale;
  • Compararea cu alte produse similare;

Din categoria produselor electrocasnice și a dispozitivelor ale căror coduri QR pot fi scanate cu Aplicația Gratuită InfoCons fac parte:

  • Frigidere;
  • Mașini de spălat vase;
  • Mașini de spălat haine;
  • Uscătoare;
  • Televizioare și monitoare pentru computer
  • Anvelope

Sfaturi InfoCons pentru reducerea consumului de energie electrică :

  • Evitați să țineți ușa frigiderului deschisă pentru o perioadă lungă de timp ;
  • Asigurați-vă că ușa frigiderul este complet închisă!
  • Nu puneți niciodată alimente fierbinți în frigider, deoarce acestea conduc la majorarea consumului de energie.
  • Păstrați congelatorul cât mai plin! Un congelator gol consumă mai multă energia!
  • Setează o temperatură adecvată pentru frigider , luând în considerare temperatura exterioară .
  • Păstrează o distanță de cel puțin 3 cm pe părțile din lateral ale ventilatorului ;
  • Asigurați-vă că nu supraîncărcați frigiderul cu alimente, mențineți un nivel mediu de încărcare !

Cât consumă un televizor, de fapt

Cât consumă un televizor. Dacă sunteți printre cei care au acest obicei de a lăsa aparatul pornit chiar și atunci când nu-l folosiți, ar fi bine să scăpați de el. În acest fel veți avea un consum mai redus la energie.

Dacă lăsați televizorul aprins ore întregi, e de preferat să-i setați luminozitatea la un nivel mai scăzut. Găsiți opțiunea pe telecomandă, la meniu. În acest fel se reduce și consumul de energie și va fi vizibil când primiți factura lunară.

De asemenea, e bine să activați cronometrul pentru repaos. Puteți programa foarte ușor dispozitivul să se închidă singur, în cazul în care obișnuiți să urmăriți programe până mai târziu și e posibil să vă ia somnul. Pe lângă faptul că consumă energie, specialiștii au explicat că nu e bine pentru sănătate să dormim cu televizorul pornit. Expunerea la lumină în timpul somnului a fost „corelată cu prevalența mai mare a diabetului, obezității și hipertensiunii” atât la bărbați, cât și la femei.

Metoda cea mai ușoară pentru a calcula consumul de electricitate al televizorului este prin înmulțirea puterii nominale (watt) cu numărul de ore de funcționare a dispozitivului.

Spre exemplu, dacă aveți un televizor LED de 127 de cm, care are o putere nominală de 100 de wați și pe care îl folosești zilnic timp de 12 ore, calculul se face astfel:

Putere = 100 wați

Ore de funcționare = 12 ore

Puterea consumată de televizor într-o zi (kWh): 100 wați x 12 ore = 1200 wați oră. Așadar, aparatul consumă 1,2 kWh.

Pentru a calcula factura la energie electrică la televizorul smart pe o lună, trebuie să înmulțiți puterea utilizată de televizor în acea perioadă (kWh) cu tariful tău la energie electrică (kWh).

Citește și Noi reguli pentru facturile românilor la energie. Cei care vor depăși consumul de 255 de kWh/lună vor plăti mai scump decât firmele

Cum să reduceți factura la energie

  • Televizorul ar trebui așezat într-un colț mai întunecat al camere. Dacă setați o luminozitate scăzută e suficient pentru a avea o imagine clară. De asemenea, dacă îl plasați lângă o fereastră pe unde intră lumină ar trebui să creșteți luminozitatea televizorului în așa fel încât să poată reda o imagine bună.
  • Dacă opriți dispozitivul numai cu telecomanda, televizorul va continua să consume energie electrică în modul de așteptare. Este recomandat să deconectați complet televizorul de la sursa de alimentare. Nu lăsați televizorul pornit inutil. Nu folosiți televizorul ca muzică de fundal. Fiți conștienți de situațiile în care televizorul este pornit, dar nu vă uitați. Porniți-l doar atunci când doriți cu adevărat să vă uitați la televizor. Acest lucru economisește mulți bani pe tot parcursul anului.
  • Dacă sunteți pe cale să cumpărați un televizor nou, ar trebui să acordați atenție clasei de eficiență energetică și consumului mediu de putere declarat al televizorului în kWh. De asemenea, luați în considerare mărimea aparatului. Dacă televizorul urmează să fie folosit ca al doilea dispozitiv în camera de oaspeți, de exemplu, un model mai mic, mai economic, cu o diagonală a ecranului mai mică este adesea suficient, deoarece oricum îl folosiți mai rar.

Citește și Guvernul a decis. Ce se întâmplă cu OUG-ul pentru reglementarea prețurilor din energie

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Adio șezlonguri! Turismul din Grecia se schimbă radical
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul dentistei din Brăila! Aceasta ar fi fost ucisă de mafia basarabeană! Declarațiile făcute de rudele presupusului criminal
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Premiul Marcel Ciolacu despre deficitul bugetar și necesitatea investițiilor
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!