Klaus Iohannis, mesaj pentru magistraţi: „Luaţi atitudine când independenţa e pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice”. Cine sunt noii şefi ai CSM

Preşedintele României a precizat că încrederea în sistemul judiciar se construieşte "prin fiecare decizie justă, prin abordări înţelepte şi o comunicare adecvată".
Filip Stan
05 ian. 2023, 13:58
Klaus Iohannis, mesaj pentru magistraţi:

UPDATE: Judecătorul Daniel Grădinaru a fost ales, joi, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Daniel Horodniceanu ca vicepreşedinte al CSM. Judecătorii şi procurorii care au fost aleşi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii şi-au preluat, joi, mandatele, anunță Agerpres.

Noul Consiliu Superior al Magistraturii este format din judecătorii Daniel Grădinaru – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Denisa-Angelica Stănişor – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gheorghe-Liviu Odagiu – Curtea de Apel Alba Iulia, Elena Raluca Costache – Curtea de Apel Bucureşti, Ramona Graţiela Milu – Curtea de Apel Braşov, Mihaela-Laura Radu – Tribunalul Bucureşti, Narcis Erculescu – Tribunalul Dâmboviţa, Claudiu-Marian Drăguşin – Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti şi Vasile-Alin Ene – Judecătoria Ploieşti.

Din CSM fac parte procurorii Daniel Horodniceanu – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Emilia Ion – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Bogdan Silviu Staicu – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Claudiu Constantin Sandu – Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi Marioara Cătălina Sîntion – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.

Fănel Mihalcea şi Ioan Sas au fost aleşi de Senat ca membri ai CSM din partea societăţii civile.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că societatea aşteaptă „transparenţă, integritate şi profesionalism” de la membrii sistemului judiciar şi i-a încurajat pe magistraţi să ia atitudine atunci când independenţa justiţiei e pusă în pericol „prin încercări de imixtiuni politice”.

„Vă încurajez să luaţi atitudine de fiecare dată când independenţa justiţiei e pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice”, a afirmat Iohannis, la şedinţa de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii.

El a precizat că încrederea în sistemul judiciar se construieşte „prin fiecare decizie justă, prin abordări înţelepte şi o comunicare adecvată”.

Piedone cere voalat graţierea: „Am decis să-i cer președintelui Klaus Werner Iohannis să-l grațieze pe primarul Sibiului, Klaus Werner Iohannis!!
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut joi, 5 ianuarie 2023, o alocuțiune în cadrul ședinței de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

Doamnă Președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție,

Doamnă Procuror General,

Domnule ministru,

Onorați membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

În primul rând vă urez „La mulți ani!”, pentru că ne aflăm la început de an.

Începutul oricărui mandat, cu atât mai mult al unuia care privește o autoritate de rang constituțional, reprezintă un prilej de evaluare, de reflecție, un moment zero pentru proiectarea și construirea unei viziuni.

Radiografia ultimilor ani este una complexă. Cu toate provocările majore ale acestor ani, instituțiile statului român au găsit totuși resursele și puterea pentru a consolida parcursul democratic al țării.

Societatea civilă, politicienii onești și magistrații au vorbit și au acționat în spiritul valorilor societății în care vrem să trăim, iar România a făcut progrese.

Le mulțumesc membrilor Consiliului Superior al Magistraturii care își încheie mandatul pentru toate eforturile făcute și pentru dedicarea lor în îndeplinirea misiunii constituționale.

Elena Udrea, primul mesaj din închisoare în 2023: Aproape toate mamele au încălcat legea pentru copiii lor
Democrațiile consolidate au găsit, prin arhitecturile lor constituționale și practicile instituționale, un echilibru între independența indispensabilă oricărui sistem judiciar modern și responsabilitatea celor chemați să aplice legea.

Nu uitați că judecătorii și procurorii, colegii dumneavoastră, v-au învestit cu încredere pentru următorii șase ani și că este important ca dialogul despre problemele sistemului judiciar, despre performanțele sau neajunsurile din instanțe și parchete, despre intențiile de reformă să nu se rezume doar la perioada premergătoare alegerilor.

Contactul permanent cu sistemul judiciar vă va oferi mereu imaginea de ansamblu de care aveți nevoie pentru îndeplinirea cu succes a noilor responsabilități.

Mesajul integral al preşedintelui Klaus Iohannis:

Stimați membri ai CSM,

Deschiderea față de societate, preocuparea constantă față de problemele sistemice transmise de justițiabili, de magistrați sau de ceilalți actori care contribuie la înfăptuirea actului de justiție, absența oricăror influențe politice și o atitudine proactivă sunt caracteristicile performanței în protejarea binelui public.

Reușita activității dumneavoastră și un răspuns prompt și adecvat la problemele sistemului judiciar depind și de capacitatea de a prelua aceste semnale venite dinspre societate sau dinspre profesioniștii dreptului.

Începeți mandatul cu o listă întreagă de provocări cu care se confruntă sistemul judiciar. Poate cea mai importantă este cea a resurselor umane, cu implicații directe asupra celerității și a calității actului de justiție.

Dumneavoastră vă revine sarcina gestionării rapide și echilibrate a carierei judecătorilor și a procurorilor, pentru a evita o criză a sistemului judiciar. Societatea așteaptă transparență, integritate și profesionalism de la membrii sistemului judiciar.

De la finalul anului trecut, România are un nou cadru legislativ pentru statutul magistraților, organizarea sistemului judiciar și organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Reforma legilor justiției a fost o reformă îndelung discutată și asumată de România, inclusiv în dialogul cu partenerii noștri externi.

Pachetul legilor justiției asigură acum un cadru clar, pentru ca sistemul judiciar să funcționeze în parametri optimi și să vă sprijine în activitatea pe care o desfășurați.

Nu trebuie să uităm că reforma în domeniul judiciar s-a realizat și cu sprijinul societății civile. Modernizarea și creșterea calității actului de justiție nu ar fi fost posibile fără implicarea acesteia, fără cetățeni care să ceară constant standarde mai înalte, o funcționare mai bună a sistemului sau care să nu ezite să atragă atenția când au sesizat derapaje.

Ca orice lege, și aceste legi sunt perfectibile. Ele trebuie să țină pasul cu realitatea socială și să răspundă nevoilor societății. Am încredere că vă veți implica activ în modernizarea sistemului judiciar, printr-un dialog constant și o cooperare loială cu celelalte instituții ale statului.

Vă încurajez să luați atitudine de fiecare dată când independența justiției este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice.

Sunteți mediatori ai intereselor din sistemul judiciar și vă revine misiunea, deloc ușoară, de a urmări mereu interesul public și binele cetățenilor, beneficiarii actului de justiție.

La finalul anului trecut a fost anunțată ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, ceea ce reprezintă categoric un succes, dar și un imbold pentru continuarea reformelor în vederea unei justiții cât mai performante și independente, în care românii să aibă deplină încredere.

Ridicarea MCV a fost rezultatul eforturilor continue și susținute ale tuturor celor care și-au asumat de-a lungul anilor reforme reale și au promovat permanent lupta împotriva corupției, statul de drept, precum și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

În același timp, rămâne responsabilitatea sistemului judiciar și a clasei politice de a urmări constant dezideratul unei justiții moderne, independente și eficiente.

Doamnelor și domnilor,

Vă aflați la început de drum, în primul an al mandatului dumneavoastră. Unitatea Consiliului Superior al Magistraturii și un mod constructiv de colaborare, cu valorificarea experienței fiecăruia, sunt esențiale pentru îndeplinirea misiunii care v-a fost încredințată.

Societatea și sistemul judiciar așteaptă de la cei chemați să garanteze independența justiției o abordare matură, înțeleaptă, cu bună-credință, fără partizanat. Încrederea în sistemul judiciar se construiește prin fiecare decizie justă, prin abordări înțelepte și o comunicare adecvată.

O societate democratică se construiește în fiecare zi, prin efortul tuturor, iar dumneavoastră nu sunteți doar profesioniști ai dreptului, ci și repere pentru societate.

Veți avea în Președintele României un partener de dialog instituțional şi un susținător ferm al independenței justiției, al modernizării sistemului judiciar, al protejării drepturilor şi libertăților cetățenilor, precum şi al continuării luptei împotriva corupției.

Vă mulțumesc și vă doresc mult succes în noul mandat!

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Câte ouă trebuie să pui în aluatul pentru cozonacul moldovenesc, de fapt. Secretul gospodinelor care-l face fin și aromat
Capital.ro
Fiica lui Bruce Willis și Demi Moore a dat vestea tristă. A fost o mare suferință
Playtech.ro
Ce îndatoriri are un administrator de asociaţie. Mulţi vor să ocupe funcţia, dar nu este deloc uşor
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Ungaria cere pedepsirea românilor: E inacceptabil ce se întâmplă
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Mașinile, complet interzis. Decizie în România. Intră în vigoare luni, 7 aprilie, ora 15:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Scad pensiile pentru sute de mii de pensionari! Instanța a decis. Lovitură pentru seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
O farsă medievală cu urne moderne: ce ar fi trebuit să fie campania prezidențială și ce a ajuns