Imagini virale la Buşteni. Cum este alergat un urs gras cu maşina de poliţie VIDEO

Vremea care nu are nimic de-a face cu iarna nici măcar la munte a scos urşii din bârlog, care preferă să caute mâncare decât să flămânzească la hibernare.
Alina Costache
08 ian. 2023, 17:41
Imagini virale la Buşteni. Cum este alergat un urs gras cu maşina de poliţie VIDEO

Un urs fie a parcat ilegal, fie a depăşit viteza legală din staţiune Buşteni, astfel că a urmat o urmărire ca-n filme prin localitate. Un turist a filmat toată scena, iar imaginile au devenit virale pe Tik-Tok. În această perioadăm urşii pot fi extrem de periculoşi deoarece sunt înfometaţi, sursele de hrană fiind limitate.

Citeşte şi Doi turişti canadieni au intrat în panică după un mesaj Ro-Alert care anunţa prezenţa unui urs în zonă. Cei doi au crezut că Rusia a invadat România

Vara, urşii gunoieri din Buşteni au ajuns să se plimbe nestingheriţi, ca pisicile, pe străzile din cartierele rezidenţiale din staţiune.

Mulţi dintre localnici nici măcar nu mai reacţionează la apriţia animalelor sălbatice, obişnuiţi deja cu prezenţa lor la intrarea în scarile de bloc, prin parcări sau parcuri.

Nici măcar autorităţile nu mai intervin. Se rezumă să transmită mesaje Ro-ALERT cu mesaje standardizate prin care li se cere oamenilor să evite zona unde a fost semnalată prezenţa unui urs şi, mai nou, să nu încerce să se fotografieze cu animalul. Ori exact asta se întâmplă. Turiştii în general se adună ”ca la urs”, se apropie de animal şi încep transmisiuni live pe Facebook, fără să conştientizeze  pericolul la care se expun.

După urşi, românii sunt ameninţaţi de zimbri. Mesaj Ro-Alert emis în Neamţ, după ce un animal uriaş a apărut într-o localitate
Marea problemă este că urşii au început să coboare ziua din pădurile care mărginesc staţiunile montane din zona Valea Prahovei şi nu se mai rezumă la zonele de periferie, nelocuite. Pur şi simplu se plimbă pe străzi, agale, în căutare de hrană, ţinta lor fiind tomberoanele de gunoi. Au ajuns să se obişnuiască atât de mult cu prezenţa oamenilor încât nu se mai sperie nici măcar de zgomotul făcut de sirenele autoutilitarelor de jandarmi. Se retrag cu greu în pădure doar dacă sunt hăituiţi de vreun câine mai insistent.

Bistriţa Năsăud: Urs prin într-un laţ, pe marginea unui drum judeţean, tranchilizat şi eliberat de către autorităţi

n urs a rămas captiv într-un laţ de sârmă, duminică dimineaţă, pe marginea unui drum judeţean din Bistriţa Năsăud. Autorităţile au intervenit şi au tranchilizat animalul, acesta urmând a fi eliberat în aceeaşi zonă, însă la mai mare altitudine.

 

Cinci urşi din judeţul Argeş care coboară frecvent în localităţi vor fi monitorizaţi GPS pentru le înţelege comportamentul şi a preveni conflictele

Fundaţia Conservation Carpathia anunţă, luni, un proiect pilot de cercetare pentru îmbunătăţirea activităţii de prevenire a conflictelor dintre urşi şi comunităţile din zona Carpaţilor Meridionali. Acest proiect presupune studierea şi înţelegerea comportamentelor urşilor care creează probleme, prin montarea unor colare GPS.

”Fundaţia Conservation Carpathia va captura cinci urşi care coboară frecvent în preajma unor localităţi, le va monta colare  GPS şi-i va elibera imediat. Colarele au un soft integrat care permite configurarea diverselor informaţii virtuale digitale, cum ar fi conturul extern al localităţilor. În momentul în care un urs cu colar se apropie din nou de localităţi sistemul trimite o alertă echipei de intervenţie rapidă să poată interveni în cel mai scurt timp. Proiectul îşi propune să studieze comportamentul urşilor care se apropie de sat în căutare de hrană, să elimine cauzele care-I atrag, şi să găsească soluţii pentru reducerea conflictelor dintre oameni şi animalele sălbatice”, a transmis, luni, organizaţia, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, colarele GPS sunt dotate cu sisteme de desprindere automată, astfel încât la finalizarea studiului, sau mai devreme la comandă, acestea se vor elibera, iar datele stocate pe acestea urmând a fi analizate de echipa proiectului.

Asociaţia anunţă că zonele vizate sunt cele incluse în fondurile cinegetice 18 Râul Târgului, 22 Rucăr, 20 Stoeneşti, respectiv imediata vecinătate a comunelor Rucăr, Stoeneşti, Dragoslavele, Lereşti, Bughea de Sus, judeţul Argeş.
”Proiectul se derulează în baza Ordinului de Ministru al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor care aprobă prin derogare acţiunile de capturare a 5 exemplare de urs şi a autorizaţiei de mediu aferente. Acţiunea face parte din eforturile Fundaţiei Conservation Carpathia de a găsi soluţii pentru reducerea conflictelor dintre oameni şi animalele sălbatice, iar finanţarea este în principal privată”, a mai transmis ONG-ul.
”Prevenirea conflictelor dintre urşi şi oameni ar trebui să se bazeze în primul rând pe diminuarea şi eliminarea surselor de atracţie a urşilor din vecinătatea comunităţilor umane. Cercetarea urmăreşte identificarea şi documentarea acestor surse de atracţie în zona de studiu pentru a se putea acţiona împreună cu autorităţile locale la eliminarea lor, şi ulterior verificarea eficienţei acţiunilor de eliminare a atractanţilor (deşeuri menajere sau animale, fructe neculese în livezi, animale domestice neprotejate, etc.). De asemenea, în paralel se doreşte testarea eficienţei diferitelor mijloace de prevenţie şi alungare a urşilor, respectiv a gardurilor electrice, alarmelor automate cu sunet şi sau lumini, a celor bazate pe inteligenţă artificială, eficienţa câinilor speciali gonitori sau a câinilor din rasa Ciobănesc Carpatin. Nu în ultimul rând se va analiza eficienţa creării unor zone cu surse de hrană cvasi naturală (ex.: pajişte cosită cu pomi fructiferi pădureţi în zonă mai îndepărtată de localităţi, care să reţină urşii pentru a nu mai avansa către sat). (…) Considerăm că Uciderea aleatorie a urşilor nu este o soluţie bună pentru rezolvarea conflictelor, deoarece aceasta vizează de multe ori exemplarele găsite în habitatele naturale în păduri şi care poate nu crează probleme comunităţilor”, explică Mihai Zotta, Director Conservare, Fundaţia Conservation Carpathia.
Studiul se efectuează în perioada noiembrie 2022–decembrie 2024, iar concluziile vor fi trimise autorităţilor de mediu, autorităţilor locale şi altor factori interesaţi.

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Produsul Lidl adorat de români care apare la raft, sâmbătă, 20 iulie 2024. Retailerul îl bagă la promoție, costă doar 3.49 lei. Sunt și alte oferte pe măsură. Află ce poți cumpăra cu doar câțiva lei de la magazinele Lidl din toată țara
Capital.ro
N-ai voie dacă nu prezinți BULETIN. S-a dat azi lege obligatorie în România. Amendă 30.000 lei
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Haos în sistemul medical. Unde se calcă pacienții în picioare
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
A devenit interzis în România. Nu mai poți urmări la TV. Iohannis a dat lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Tel Aviv lovit de o dronă cu rază lungă: o persoană ucisă, alte opt rănite
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'