Potrivit proiectului de Ordin aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, valabilitatea probei teoretice ar fi de un an, timp în care elevul care nu a trecut proba practică poate susţine un alt examen practic la 15 zile de la ultima examinare, cu condiţia ca el să facă dovada că a mai cumpărat încă 6 ore de practică pe motocicletă.
Potrivit art. 3 din propunere, „calificativul „respins” la proba practică permite reluarea susţinerii acesteia, după cel puţin 15 zile de la data obţinerii calificativului şi prezentarea dovezii efectuării a 6 ore de pregătire practică„.
„Încă şase ore de traseu implică costuri în plus”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET, Florin Marin, instructor în cadrul şcolii de şoferi Elit Moto.
Modificările vor creşte costul şcolii
Potrivit proiectului afalt în dezbatere publică, „la susţinerea probei practice în traseu pentru categoriile A1, A2 şi A, candidatul va conduce însoţit, pe acelaşi vehicul, de un instructor din cadrul unităţii autorizate. Examinatorul supraveghează candidatul dintr-un autovehicul aparţinând unităţii autorizate şi condus de un angajat din cadrul acesteia, iar comunicarea dintre examinator şi candidat se realizează prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicaţii”.
Modificarea legii de obţinere a permisului pentru categorie A, astfel încât examinarea pe traseu să fie efectuată de către trei persoane, doi instructori ai şcolii de şoferi şi poliţistul face ca preţul pentru şcolarizare să crească, explică instructorii.
„Trebuie să punem o maşină la dispoziţia poliţistului. Maşina putea fi folosită în acel timp pentru orele de conducere în cazul cursanţilor care vor să obţină permis categoria B. Examinarea mai presupune un instructor, care la fel putea ţine cursuri pe acea maşină pentru permisul de categorie B. Toate astea implică costuri mai mari, care vor fi susţinute de către elev„, a mai spus Florin Marin.
Dacă propunerile vor fi adoptate, preţul şcolii de şoferi pentru categoria A aproape se va dubla. „De la 600 cât era pe legea veche, probabil că preţul şcolii de şofer pe legea nouă va fi de minim 1000 de lei”, a precizat Anca Popescu.
„Propunerea cu valabilitatea examenului teoretic este ok. Propunerea ca elevul să fie însoţit de doi instructori, iar ca unul dintre ei să fie pe motocicletă cu elevul este aberantă. Este aberantă în condiţiile în care motocicleta pentru obţinerea categoriei A trebuie să aibă 600 de centimetri cubi. Este ca şi cum ai pune pe cineva care susţine examen pentru categoria B să fie examinat pe o maşină de raliu„, a spus pentru RTV.NET, Anca Popescu, director al şcolii de şoferi Moto Louis.
Înscrieri stagnate
Instructorii spun că va mai dura mult timp până când elevii se vor putea înscrie din nou la şcoala pentru obţinerea permisului pentru motociclete. În prezent, persoanele care vor să obţină permisul de categorie A mai au de aşteptat, întrucât Autoritatea Rutieră Română a stagnat înscrierile. Miercuri vor susţine examenul elevii care au început şcoala pe legea veche, a mai spus Florin Marin.