Morar: Inspecţia judiciară ar trebui să verifice şi alte instanţe, nu numai Tribunalul Bucureşti

Prim-adjunctul procurorului general al României, Daniel Morar, a declarat, marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii, că obiectivul Inspecţiei judiciare în acest an ar fi acela de a verifica toate instanţele nu numai Tribunalul Bucureşti.
Romania TV
19 mart. 2013, 10:55
Morar: Inspecţia judiciară ar trebui să verifice şi alte instanţe, nu numai Tribunalul Bucureşti

”În lumina ultimelor evenimente, respectiv a ultimului dosar (refritor la arestarea unor judecătoare-n.r.), cred că este obiectivul pe care ar trebui să îl aibă în vedere IJ în cursul acestui an şi nu doar la Tribunalul Bucureşti, ci şi la alte instanţe”, a spus Morar, răspunzând unei întrebări privind propunerea preşedintelui CSM de a fi sesizată Inspecţia judiciară pentru verificări la Tribunalul Bucureşti.

Despre posibilitatea manipulării sistemului informatic, Daniel Morar a precizat că acest lucru ar trebui să-l spună Inspecţia judiciară.

Referitor la faptul că sistemul informatic ar fi costat foarte mult, Morar a afirmat că orice lucru poate fi fraudat şi că ideea ar fi să se depisteze acolo unde sunt nereguli şi să se ia măsuri.

În 8 ianuarie 2009, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara că are informaţii că sistemul informatic integrat de la instanţe Ecris, care repartizează aleatoriu dosarele, este manipulat pentru a fi distribuite cauzele la anumiţi magistraţi.

În 7 februarie 2011, Consiliul Superior al Magistraturii a fost sesizat despre manipularea programului Ecris de repartizare aleatorie a dosarelor către judecători, societatea Orhideea Gardens susţinând că prin anumite persoane „recrutate şi care ocupă poziţii de magistrate” poate fi determinată soluţia în litigii de interes.

Un control la instanţele din Bucureşti şi cele arondate, făcut de inspectorii CSM, a relevat anumite deficienţe, însă natura şi gravitatea lor se încadrează în limite acceptabile, ţinând cont de dimensiunea, volumul de activitate şi cazuistica lor, iar Tribunalul Capitalei este cel mai vulnerabil.

Controlul privind rezultatele controlului efectuat de Inspecţia Judiciară referitor la eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor de conducere la Curtea de Apel Bucureşti şi instanţele din circumscripţia acesteia a fost efectuat, în perioada 20 septembrie – 5 noiembrie 2010, de o echipă formată din 14 inspectori judecători, iar raportul voluminos (peste 3.000 de file) reflectă în detaliu toate aspectele ce au făcut obiectul verificărilor, precum şi concluziile şi propunerile Inspecţiei Judiciare, informa în 14 aprilie 2011 Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În ceea ce priveşte gestionarea resurselor umane, s-a concluzionat în raport că aceasta va trebui analizată cu maximă obiectivitate, întrucât, în lipsa unor măsuri energice de completare a schemei de personal, se va produce o incapacitate a instanţei de a face faţă cerinţelor impuse de intrarea în vigoare a noilor Coduri şi, în acest context, vulnerabilitatea maximă fiind identificată la nivelul Tribunalului Bucureşti.

Controlul efectuat la Curtea de Apel Bucureşti şi instanţele din circumscripţia acesteia a vizat verificarea modului de valorificare a resurselor umane şi materiale, analiza indicatorilor statistici, comportamentul şi comunicarea conducerii instanţei cu judecătorii, personalul contractual, procurorii, justiţiabilii şi ceilalţi participanţi la actul de justiţie şi alte instituţii, respectarea principiului distribuirii aleatorii a cauzelor şi a continuităţii completului de judecată, organizarea şi funcţionarea compartimentelor auxiliare, soluţionarea cauzelor în termene rezonabile şi activitatea desfăşurată de prim-grefierul/grefierul şef al instanţei.

Astfel, cu ocazia acestui control au fost constatate disfuncţionalităţi minore în activitatea unor judecători cu funcţii de conducere privind repartizarea aleatorie, unificarea practicii judiciare, degrevarea unor judecători de activitatea de judecată, cu consecinţa supraîncărcării cu sarcini a celorlalţi judecători din cadrul instanţei, precum şi deficienţe în modul de înregistrare în registrele specifice evidenţelor în materie penală.

S-a constat, în general, o bună gestionare a resurselor materiale, iar în ceea ce priveşte sediile, majoritatea sunt insuficiente ca spaţiu şi inadecvate total sau parţial necesităţilor instituţionale.

În ceea ce priveşte repartizarea aleatorie a cauzelor, au fost constatate, pe de o parte, deficienţe cu caracter tehnic iar, pe de altă parte, nerespectarea în unele cazuri a procedurii de utilizare a sistemului ECRIS, cu consecinţe negative asupra obiectivităţii constituirii completelor de judecată.

Deşi raportul constată anumite deficienţe, s-a apreciat că natura şi gravitatea lor se încadrează în limite tolerabile şi acceptabile, ţinând cont de dimensiunea, volumul de activitate şi cazuistica aflată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti şi al instanţelor arondate. Mai mult, o parte dintre acestea au fost remediate pe parcursul efectuării controlului, iar pentru altele, Inspecţia Judiciară a propus măsuri în vederea eliminării acestor deficienţe, astfel încât eficienţa activităţii să cunoască o ameliorare semnificativă în perioada următoare.

Raportul consemna faptul că este remarcabil efortul managementului şi personalului acestor instanţe de a acoperi toate domeniile de activitate cu deplină responsabilitate şi implicare, de a căuta şi găsi soluţii care să asigure funcţionarea corespunzătoare a tuturor compartimentelor, într-o corectă reprezentare a cadrului legal şi de reglementare.

Inspectorii judiciarii au mai remarcat transparenţa decizională, imparţialitatea, precum şi buna organizare a muncii în activitatea managerială a majorităţii conducătorilor de instanţă verificaţi. De asemenea, s-a constat preocuparea managerilor de instanţă de a asigura ocuparea funcţiilor prin numire, precum şi implicarea colegiilor de conducere în soluţionarea problemelor esenţiale ivite în organizarea instanţelor.

S-a remarcat, de asemenea, exigenţa profesională şi obiectivele comune concentrate pe funcţionarea coerentă atât din perspectivă organizaţională cât şi instituţională.

Documentul sublinia faptul că, în raport cu valoarea personalului care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Curţii de Apel Bucureşti şi instanţelor din raza de competenţă a acesteia, există toate premisele ca aportul calitativ şi de eficienţă să cunoască o continuă creştere în optimizarea actului de justiţie, în conformitate cu exigenţele impuse de continuarea proceselor de reformă.

Spynews
La ce oră are loc finala de la 100 de metri liber, unde David Popovici vrea un nou aur olimpic. Programul complet al zilei de 31 iulie
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Ce au pățit două turiste în Munții Făgăraș. Au mers cu cortul și au trăit un adevărat șoc: ”Un fel de tentativă de omor”
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în cazul UDREA. E nevinovată. A apărut dovada
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, cea mai fierbinte apariție! Soția lui Bănică a arătat chiar TOT fără inhibiții
DailyBusiness
Atenție! Cum va trebui să folosiți CNP-ul fiscal
Adevarul
Totul despre crima teribilă care a șocat Statele Unite. Cum și-a omorât o româncă soțul american și i-a tăiat capul, mâinile și picioarele
Spynews
Drama care i-a marcat viața lui Andrei Stoica. Totul s-a schimbat din acel moment! Campionul, declarații emoționante la Star matinal e pe val: ”Plângeam în fiecare seară” | VIDEO
Spynews
Cătălin Bordea a oferit prima reacție în războiul dintre fosta soție, Livia, și prietenii săi: „Au fost lezați”
Evz.ro
Ce a putut să spună Victor Ponta. A bătut-o pe Șoșoacă
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
Patricia a comandat o ciorbă de văcuță și o saramură de crap, într-un restaurant din Mamaia. Cum a reacționat când a văzut nota de plată
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Nuntă cu 1.200 de invitați în Maramureș! Cum au reacționat internauții după ce evenimentul a ajuns viral pe TikTok: „Am zis că e filmare de la Beach Please”
Capital.ro
UE a dat ordin. România va impune interdicție. Românii care au interzis în tren
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Premierul Marcel Ciolacu despre numirea comisarului european: Discuții cu Ursula von der Leyen și negocieri interne
MediaFlux
RĂSTURNARTE de SITUAȚIE privind ALEGERILE din SUA! Nimeni nu se aștepta la asta de la Kamala Harris
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?