Încă trei decese cauzate de gripă, raportate la Sibiu – Toți aveau comorbidități

Încă trei decese s-au înregistrat la persoane confirmate cu virusul gripal A, noua pneumonie care face ravagii în România și pentru care s-a emis stare de alertă epidemică.
Filip Stan
10 ian. 2023, 17:00
Încă trei decese cauzate de gripă, raportate la Sibiu - Toți aveau comorbidități
Ambulanță SMURD

Încă trei persoane care au fost diagnosticate cu gripă au murit, anunță, marți, directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, Horațiu Cojocaru. Numărul total al deceselor cauzate de gripă în ultimele zile ajunge la șase. Conform noilor informații, pe lângă cele trei decese survenite la finalul săptămânii trecute, alte trei decese ale unor pacienți cu gripă au avut loc luni.

Cum se transmite gripa. Dr. Mihai Craiu: ”Înainte de a ne panica total, trebuie să știm asta!”

Este vorba de o pacientă în vârstă de 77 ani, cu domiciliu în județul Sibiu, confirmată cu virus gripal A, cu pneumonie cu virus gripal A, limfom non-hodkin cu celule B, diabet zaharat tip 2 și accident vascular cerebral ischemic, internată în secția de boli infecțioase.

Un alt pacient, bărbat în vârstă de 73 ani, cu domiciliul în județul Sibiu, a fost confirmat cu virus gripal A. El suferea și de afecțiuni cardiace și pulmonare, cu afecțiuni hepatice cronice, internat în secția de boli infecțioase și ulterior în ATI.

Tragedie în Ialomița. Doi morți și trei răniți în urma unui accident grav între un autocar și un autoturism

Un alt bărbat în vârstă de 62 ani, cu domiciliul în județul Sibiu, a fost confirmat cu virus gripal A și a murit. El avea și afecțiuni cardiace cronice, boală pulmonară cronică obstructivă li pneumonie, era internat în secția de boli infecțioase ți ulterior în ATI. Aceste 3 noi decese s-au produs în data de 9 ianuarie și au fost transmise către DSP Sibiu în data de 10 ianaurie.

Alexiu: Prevenţia începe cu vaccinarea şi cu masca, lucruri pe care nimeni nu le spune de frică să nu scadă în sondaje

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti, Sandra Alexiu, a declarat că prevenţia împotriva gripei începe cu vaccinarea şi cu purtarea măştii de protecţie, menţionând că nimeni nu spune aceste lucruri de teamă să nu scadă în sondajele de opinie. De asemenea, expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a afirmat că trebuie administrate antibiotice atunci când este confirmată o infecţia bacteriană şi numai la indicaţia medicului, avertizând că nu trebuie realizate stocuri de antibiotice acasă.

Sandra Alexiu a fost întrebată, luni, la Prima News, ce înseamnă această alertă epidemiologică şi care este diferenţa faţă de epidemia de gripă. “Există diferenţe mai degrabă la nivel administrativ. Noi ştim deja, numărul de cazuri a crescut în proporţie suficientă pentru a fi declarată starea de epidemie. Avem un număr de cazuri de gripă, din păcate, se iau în calcul la diagnostic doar cele care sunt diagnosticate prin test PCR, în realitate sunt mult mai multe, pe care noi le catalogăm drept gripă clinic. Nu ştim cu ce tip de virus, dar ştim că sunt pentru că efectuăm teste rapide. Diferenţa între cele două tipuri de stări este legată de chestiuni administrative, legată de diverse măsuri de izolare. Deocamdată, la acest nivel se constată o creştere a numărului de cazuri mai repede decât de obicei”,  a explicat Sandra Alexiu.
De asemenea, Ioana Stăncel a fost întrebată, tot la Prima News, ce trebuie să facă o persoană care are simptome de gripă sau de COVID.
“În primul rând, ar trebui ca, în funcţie de starea de sănătate, să ia legătura cu medicul de familie, să urmeze sfaturile medicului de familie, dacă sunt forme uşoare sau medii, să urmeze tratamentul, medicaţia la domiciliu şi izolarea pentru că izolarea este esenţială pentru a se reface persoana, pentru a avea organismul resursă să se refacă şi este esenţială şi pentru întreruperea transmiterii comunitare. Dacă este o formă mai gravă, atunci se prezintă la spitalele care au unităţi de primire urgenţe, precizând de la triaj simptomatologia în aşa fel încât să fie direcţionat pe circuitele pentru bolile cu transmitere respiratorie, să nu inducă o creştere a numărului de cazuri sau un focar chiar în locul de aşteptare la unităţile de primiri urgenţe. De asemenea, dacă se poate, să se evite ieşirea în comunitate pentru următoarele 5-7 zile cel puţin, să evite la transportul în comun, să evite locurile aglomerate, mall-uri, farmacii, locurile de muncă şi nu neapărat la ieşirea din spaţiul propriu, să poarte mască de protecţie în aşa fel încât să-i protejeze pe cei din jur de transmiterea virusurilor”,  a precizat Ioana Stăncel.
Sandra Alexiu a mai afirmat că gripa poate fi prevenită cu vaccinare şi cu purtarea măştii de protecţie.

“Prevenţia începe cu vaccinarea şi cu masca, lucrurile pe care nimeni nu le spune de frică că scade în sondaje. Asta este realitatea. Ar fi trebuit ca profesorii să fie instruiţi să poarte mască, pentru că, în primul rând, se protejează pe ei şi protejează copiii şi, ceea ce e cel mai important, dau acest semnal educativ, că masca e un lucru important. Prevenţia gripei înseamnă să te vaccinezi contra gripei, înainte să înceapă sezonul de preferat, dar nu e o problemă nici dacă a început sezonul, pentru că, vedeţi, anul ăsta sezonul a început mai devreme.  Noi o să avem gripe până în martie, aprilie, dacă nu cumva şi mai mult, şi o să crească numărul de cazuri şi o să se înteţească numărul de decese. Ne ferim de asta dacă suntem vaccinaţi şi dacă purtăm masca atunci când intrăm într-o colectivitate, fie că e în clasă, fie că e în autobuz, în troleibuz, în tren, în supermarket, când e vreo promoţie şi este toată lumea în supermarket trebuie să purtăm mască pentru că altfel o să luăm de la cineva, de la oricine, pentru că e foarte simplu, în aer se răspândesc picăturile  care transferă gripa, COVID-ul şi celelalte infecţii de sezon.  Dacă nu porţi mască, o şi dai, o şi iei, infecţia respectivă. Poate e mai important decât să te speli pe mâini tot timpul şi să ai geluri cu alcool la toate intrările, mai important ar fi să ofere cineva măşti pentru că poate sunt oameni care nu ştiu sau poate că sunt oameni care nu îşi permit să ia tot timpul măşti”, a mai afirmat Sandra Alexiu.

La rândul său, Ioana Stăncel a avertizat că aceste viroze respiratorii se răspândesc foarte rapid. “Aceste viroze respiratorii se transmit foarte rapid, un contact direct la o distanţă de până la doi metri şi de câteva secunde este suficient de la o persoană infectată care are mucozităţi, care are secreţii infectate, să transmită la o persoană sănătoasă, cu atât mai mult cu cât această rată de transmitere creşte dacă ne aflăm în situaţia unei persoane cu imunitatea compromisă. Trebuie să precizăm că deja există şi este documentat în Statele Unite o nouă variantă de Omicron, care are o modificare a unui aminoacid ceea ce permite să pătrundă mai repede în celule, să penetreze membrana celulară mult mai repede şi va avea o transmitere şi mai mare decât ceea ce ştim acum. De aceea, măsurile preventive sunt esenţiale, dar prevenţia începe şi prin vaccinare. Avem vaccin disponibil şi pentru copii, avem vaccin disponibil pentru adulţi şi cred că este una dintre măsurile pe care trebuie să le luăm din timp. Încă suntem în perioada în care se poate face vaccinare”, a transmis Ioana Stăncel.
Ea a adăugat că antibioticul trebuie administrat doar la recomandarea medicului. “Nu administrăm antibiotic de la sine. Administrăm antibiotic doar atunci când este confirmată o infecţie bacteriană şi la indicaţia medicului. Nu cumpărăm şi nu stocăm antibiotice acasă, să le avem în caz de nevoie sau dacă noi consideram că le luăm. La fel, antivirale nu se administrează decât la prescripţia medicului, atunci când avem o infecţie virală. Antibioticele sunt inutile într-o infecţie virală. Avem antivirale care au contraindicaţii, avem antivirale care se dozează în funcţie de vârstă, de sănătatea persoanei şi se face schema de tratament”, a mai menţionat Ioana Stăncel.

DailyBusiness
Oferta momentului în România! iPhone cu 0 lei avans
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Vin ninsorile în România. Unde vor cădea mari cantități de precipitații
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici