A murit Dumitru Matei! Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a anunțat marți trecerea la cele veșnice a profesorului Dumitru Matei.
Citește și Încă trei decese cauzate de gripă, raportate la Sibiu – Toți aveau comorbidități
Dumitru Matei avea doar 66 de ani și a fost unul dintre cei mai cunoscuți medici pediatrii din România.
De-a lungul timpului, el a fost președintele Societății Academice de Medicină de Familie, șeful Disciplinei de Medicină de Familie, Șeful Clinicii de Pediatrie III a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București și motorul școlii moderne de Medicină de Familie din România.
„Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București a pierdut ieri unul dintre cei mai prețioși reprezentați ai comunității sale academice.
Profesorul Dumitru Matei, președintele Societății Academice de Medicină de Familie, șeful Disciplinei de Medicină de Familie, Șeful Clinicii de Pediatrie III a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București, a fost motorul școlii moderne de Medicină de Familie.
Personalitate marcantă a Pediatriei și Medicinei de Familie, Profesorul Dumitru Matei, a fost un om sufletist, profesionist, a avut viziune, a creat generații de medici de familie.
Cadrele didactice, studenții și medicii rezidenți ai Universității noastre aduc, cu respect profund și dragoste, un ultim omagiu Profesorului Dumitru Matei și sunt alături de familia îndurerată”, a transmis Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, printr-un comunicat de presă.
Agenția UE de control al bolilor anunță că subvarianta XBB.1.5 de coronavirus, numită Kraken, se răspândeşte mai rapid faţă de tulpinile Omicron.
Cercetătorul Octavian Jurma a anunţat pe Facebook că varianta Kraken ar fi ajuns pe teritoriul ţării noastre la începutul lunii decembrie. Proba analizată a fost recoltată în data de 5 decembrie 2022 în Ilfov, iar pe 5 ianuarie a fost confirmată prezenţa variantei XBB.1.5.
„Varianta XBB.1.5 „Kraken” a fost identificata in Romania saptamana trecuta.
Datele nu sunt obtinute din rapoartele CNSCBT ci din GISAID, o baza de date internationala unde si Romania trimite secventele facute in laboratoarele din tara.
Conform acestei baze de date, secventa pentru XBB.1.5 a fost introdusa in data de 5 ianuarie 2023, iar proba analizata a fost recoltata in data de 5 decembrie 2022 in Ilfov. covSPECTRUM de asmenea confirma o secventa in data de 5 decembrie*.
XBB.1.5 (alias informal „Kraken”) circula asadar in Romania de la inceputul lunii decembrie chiar daca identificarea sa nu a fost anuntata inca oficial de CNSCBT, care de 3 saptamani raporteaza un total de 1 (unu) secventieri XBB.
XBB.1.5 „Kraken” este o varianta a XBB.1 de care difera printr-o singura mutatie in proteina Spike, S:F486P. La randul sau XBB.1 difera de XBB tot printr-o singura mutatie in proteina Spike, S:G252V„, anunţă cercetătorul Octavian Jurma pe Facebook.
Citește și Cum se transmite gripa. Dr. Mihai Craiu: ”Înainte de a ne panica total, trebuie să știm asta!”