Unul din zece elevi şi un sfert dintre studenţi au consumat cel puţin o dată droguri

O zecime dintre elevi şi un sfert dintre studenţi au consumat cel puţin o dată droguri, România fiind ţara europeană cu cea mai mare creşte a prevalenţei consumului de substanţe interzise. Problema a fost dezbătută, marţi, în Comisia de Învăţământ a Senatului, care va iniţia o lege privind diminuarea fenomenului. În problema consumului de droguri va fi implicată şi Patriarhia, promite Constantin Bălăceanu-Stolnici care a anunţat că va discuta subiectul cu Preafericitul Daniel.
Romania TV
19 mart. 2013, 15:41
Unul din zece elevi şi un sfert dintre studenţi au consumat cel puţin o dată droguri

România este ţara membră UE cu cea mai mare creştere a prevalenţei consumului de droguri, în doar trei ani indicele urcând de la 1,7%, la 4,3% în rândul populaţiei. Per total, în anul 2012, erau înregistraţi în evidenţe peste 600.000 de consumatori, numărul real fiind însă mult mai mare.

Situaţia cea mai dramatică este în rândul tinerilor. Peste 11% dintre elevi, adică 150.000 de copii, au consumat cel puţin o dată substanţe interzise, în timp ce, în mediul universitar, prevalenţa consumului s-a dublat în ultimii trei ani ajungând la peste 21%.

Datele au fost prezentate, marţi, în Comisia de Învăţământ a Senatului de către Centrul Internaţional Antiodrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), organism care a cerut parlamentarilor să refacă legislaţia în domeniu.

„Problema drogurilor este extrem de gravă şi constatăm că a crescut pericolul pe tot teritoriul ţării. De asemenea, constatăm că un risc din ce în ce mai important vine dintr-un element nou: etnobotanicele, un eufemism sub care se ascunde prezenţa unor droguri tot atât de periculoase. Avem nevoie de sprijinul Senatului pentru a diminua acest fenomen”, a precizat academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, preşedintele CIADO.

Potrivit Centrului Internaţional Antidrog, unul dintre factorii responsabili de explozia consumului de droguri în România este activitatea defectuasă a Agenţiei Naţionale Antidrog, instituţie care a alocat programelor de prevenire sub 5% din fondurile alocate în anul 2009. Practic, în perioada 2006-2010, peste 85% din banii agenţiei au mers către salariile angajaţilor şi către cheltuielile cu bunurile şi serviciile. Mai mult, ANA a dispus de doar maximum trei angajaţi în fiecare judeţ pentru programele de prevenire. 

„A crescut în mod deosebit consumul de marijuana şi de etnobotanice, deşi este foarte ridicat şi consumul de cocaină şi heroină. Din cauza drogurilor injectabile, România a fost declarată oficial, la Lisabona, anul acesta, focar HIV SIDA. Debutul consumului de droguri a scăzut de la 16 la 14 ani, am avut un caz în care am constatat că un dealer avea 10 ani. Situaţia comercializării este atât de gravă încât în Marea Britanie au apărut site-uri în limba română”, a explicat preşedintele executiv al CIADO, Gigel Lazăr.

Reacţia senatorilor: „Nu dau alt scop dimineţii decât să fumez când beau cafeaua”

„Principala activitate trebuie să fie în privinţa prevenţiei. Eu sunt dependentă de tutun şi îmi e imposibil să găsesc un motiv să mă las. Am ticuri. Mă trezesc să beau cafeaua şi să fumez o ţigară. Nu dau alt scop dimineţii. Important e să se facă primul pas, pentru că acest consum a tot ceea ce înseamnă drog este un mod de refulare a ceea ce se întâmplă în societate şi în familie”, a fost punctul de vedere al senatorului Cristiana Anghel.

Senatorul Cătălin Croitoru a cerut chiar sancţiuni pentru vameşi şi pentru angajaţii statului care nu îşi fac datoria, legând problema traficului de droguri de cea a intrării în Spaţiul Schengen.

„Vrem în Schengen, dar am ajuns la concluzia că noi chiar nu merităm să intrăm. De ce trec drogurile prin vămi? Trebuie să ridicăm această problemă Guvernului. Dacă nu îi prindeţi, înseamnă că sunteţi părtaşi”, a afirmat Croitoru.

Senatorii au cerut şi intervenţia Bisericii în sprijinul descurajării consumului de droguri, preşedintele CIADO promiţând că va avea o discuţie cu Patriarhul Daniel.

„Am vorbit cu Patriarhul şi a spus că reflectează. Ne vom întâlni din nou şi am să-l rog să găsească o formulă. Vă promit că voi discuta”, a dat asigurări Constantin Bălăceanu-Stolnici.   

Primul pas făcut de Senat a fost stabilirea unei subcomisii care să se ocupe de problema modificării legislaţiei în vigoare, parlamentarii hotărând prin unanimitate să iniţieze un proiect de lege care să protejeze minorii de riscul consumului. Din respectiva subcomisie vor face parte Ecaterina Andronescu, Cristiana Anghel şi Corneliu Popescu.

„Vom aduna tot ceea ce înseamnă legislaţie şi vom dezbate pentru a completa procedurile legale. Trebuie să avem o legislaţie cu măsuri clare şi un cadru legislativ coerent. Vom invita săptămâna viitoare şi reprezentanţii Guvernului, urmând ca apoi să venim cu un proiect de lege asumat de întreaga comisiei”, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET, preşedintele Comisiei de Învăţământ a Senatului, Ecaterina Andronescu.

Spynews
Fiica lui Vladimir Drăghia și a lui Alice Cavaleru împlinește doi ani. Ce mesaj emoționat i-a transmis mămică micuței: “Suflețel frumos”
Bzi.ro
Imagini fierbinți cu cea mai senzuală conducătoare de federație din România! Irina Deleanu arată senzațional la 49 de ani!
Fanatik.ro
Proiectul ambițios al lui Ceaușescu care a rămas de izbeliște. Lucrarea de infrastructură ar fi pus România în rând cu Italia sau Franța
Capital.ro
Avertisment pentru toți clienții Digi. Te lasă fără bani în contul bancar. Nu răspunde la telefon!
Playtech.ro
Ultima oră! Celebrul rapper a murit la 34 de ani. Fanii, în DOLIU!
DailyBusiness
Lovitură de proporții: România depășește toate așteptările!
Adevarul
Orașul din România care „fierbe” după ce o gașcă de golani a snopit în bătaie un olimpic. Șeful Poliției face declarații revoltătoare
Spynews
Cum explică Ionel Ganea scandalul cu vecinul său. Fostul fotbalist s-a ales cu ordin de protecție emis împotriva sa
Spynews
Cum îl așteaptă Iustina Loghin pe Cornel acasă! Fosta concurentă de la Insula Iubirii îl surprinde / VIDEO
Evz.ro
Încă o escrocherie ne poate lăsa cu conturile goale. Metoda ingenioasă a hoților
Ego.ro
”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut să se despartă atât de repede
Cancan.ro
Kate Middleton, operată de urgenţă. Ce I-au descoperit medicii la nivelul capului
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
Se dau rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați! Data la care începe depuneriea dosarelor
Capital.ro
România e în lacrimi. A murit marea campioană olimpică la gimnastică a țării
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025
substantial.ro
Comisar-șef din IGPR anchetat de DNA pentru instigare la fals
MediaFlux
SE DAU BANI pentru activități casnice. Ce reguli trebuie respectate
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...