Lupte crâncene în Ucraina. Mecenarii lui Putin anunţă lovituri năprasnice în zona Bahmut

Mercenarii din cadrul grupului paramilitar rus Wagner, care luptă în zona Bahmut, în estul Ucrainei, unde revendică cucerirea localităţii vecine Soledar, ar putea constitui un sfert din forţele ruse, potrivit ”spionajului occidental”, scrie The Guardian.
Filip Stan
11 ian. 2023, 19:38
Lupte crâncene în Ucraina. Mecenarii lui Putin anunţă lovituri năprasnice în zona Bahmut
Lupte crâncene în Ucraina

Război în Ucraina. Putin aruncă tot arsenalul de război după armistiţiul de Crăciun.  Tulpan 2S4 denumit „Barosul” de armata rusă a fost trimis pe fronturile din Ucraina după ce forțele lui Zelenski au opus rezistență.

Tancul mortier are un tun de 240 de mm și este de două ori mai mare decât cele ale NATO. Poate lovi pe o distanță de până la 20 de kilometri și poate distruge clădiri mari, echipamente și obiective strategice.

Cel mai mare mortier din lume a mai fost folosit în Afganistan, Cecenia și Siria. „Barosul” poate echipa focoase nucleare de mici dimensiuni care pot distruge un întreg stadion de fotbal.

Putin nu glumeşte. O fregată înarmată cu racheta hipersonică Zircon a efectuat exerciţii în Marea Norvegiei şi se îndreaptă spre Marea Mediterană
Tancurile rușilor ar putea fi distruse de muniții cu dispersie care sunt livrate de turci ucrainenilor. Și Germania a anunțat că va trimite tancuri grele, iar după vizita ministrului neamț de Externe în Harkov, rușii au bombardat tot orașul.

Comandanții Moscovei încearcă cu disperare să mențină contraofensiva din Bahmut. Șeful grupului de mercenari Wagner a anunțat că orașul Soledar este în mâinile rușilor.

Așa arată orașul Soledar după bătăliile în urma cărora toți locuitorii au fost evacuați. Aproape 100 de bombardamente au avut loc doar în ultima zi.

Pe front s-a dus și un actor ucrainean care s-a oferit voluntar ca soldat. Acesta a suferit răni grave în Soledar, însă are moralul ridicat și a încurajat militarii să lupte până la capăt.

„Țineți minte că suntem pe pământul lăsat de Dumnezeu. Nu vom fi niciodată zdrobiți. Vom câștiga! Slavă Ucrainei!”, a spus DMYTRO LINARTOVYCH, actor ucrainean, voluntar pe front.

Armata rusă își suplimentează forțele cu artilerii și lansatoare multiple de rachete din Belarus.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Este şi mai important acum, când Rusia îşi adună forţele pentru o nouă escaladare. Facem totul pentru a le arăta comandanților Rusiei că nicio escaladare nu îi va ajuta”.

https://twitter.com/famukr/status/1613139166841442306

Luptele continuă la Soledar, în ciuda afirmaţiilor Wagner că ar controla oraşul

Forţele ruseşti şi ucrainene erau angajate miercuri în lupte intense pentru oraşul Soledar din estul Ucrainei, deşi grupul de mercenari Wagner, care conduce asaltul ruşilor, a susţinut marţi că a preluat controlul, relatează Reuters. Şi o echipă CNN aflată miercuri în regiunea ucraineană Doneţk spune că a auzit în continuu focuri de artilerie grea în apropiere de Soledar.

„Ne aflăm la aproximativ 8 km de locul unde se desfăşoară această bătălie. Se poate auzi artileria – cea mai mare parte a zgomotului vine din direcţia oraşului”, a transmis reporterul CNN Ben Wedeman.

La câţiva kilometri de linia frontului, trupele ucrainene au rămas calme, îndeplinindu-şi sarcinile logistice şi de întreţinere, fără a da semne de retragere sau retragere iminentă. Contribuţia ţărilor occidentale la efortul de război al Ucrainei este clar vizibil în teren, unde sunt numeroase vehicule militare de luptă şi medicale din Polonia, Franţa, SUA şi Marea Britanie. De asemenea, la faţa locului s-a aflat şi şeful administraţiei civile din regiunea Soledar, care a ajutat la distribuirea cutiilor cu ajutoare către localnici, a relatat CNN.

Demonstraţie de forţă a lui Putin în Ucraina. A trimis „Barosul”, armă capabilă să lanseze mortiere cu un calibru dublu faţă de cele ale NATO
Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că unităţile aeropurtate au izolat Soledarul dinspre nord şi sud, dar Ucraina a negat că oraşul, cu o populaţie de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, ar fi căzut în mâinile inamicului. „Lupte grele continuă în Soledar”, a scris ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, pe Telegram. „Inamicul şi-a înlocuit din nou unităţile după ce a suferit pierderi, a crescut numărul luptătorilor Wagner şi încearcă să străpungă apărarea forţelor noastre şi să cucerească în totalitate oraşul, dar nu are succes”, susţine Maliar.

Potrivit Reuters, ruşii păreau să fie în avantaj, dar au întâlnit în centrul oraşului buzunare de rezistenţă ucraineană. Cucerirea micului oraş minier, unde se exploatează zăcăminte de sare, ar fi un pas înainte în efortul Moscovei de a controla întreaga regiune Donbas.

Kremlinul, însă, s-a ferit să revendice miercuri victoria şi a recunoscut că există numeroase victime. „Să nu ne grăbim, să aşteptăm declaraţiile oficiale. Există o dinamică pozitivă în desfăşurare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Reuters menţionează nu a reuşit să verifice în mod independent situaţia din Soledar, dar un fotoreporter al agenţiei care a ajuns la periferie în ultimele zile a declarat că mulţi locuitori fug pe drumurile de ieşire din oraş, în frigul pătrunzător. De asemenea, coloane de fum pot fi văzute ridicându-se deasupra oraşului, iar focul de artilerie este neîncetat. Fotoreporterul Reuters a văzut ambulanţe care aşteptau să primească răniţi de-a lungul drumului de la Soledar la Bahmut şi haos în spitalele de campanie.

În condiţiile în care războiul se află acum în cea de-a 11-a lună, comandanţii ruşi vizează Soledarul ca o platformă de unde ar putea ataca oraşul Bahmut, aflat în apropiere şi care rezistă de luni de zile atacului ruşilor. Bahmut este un nod pentru liniile de aprovizionare din estul Ucrainei. O victorie în Soledar ar avea şi o valoare simbolică, militară şi comercială, pentru Moscova, după eşecurile de pe câmpul de luptă suferite în ultimele luni.

Soledar a fost principalul subiect al ştirilor de la televiziunile de stat ruse, care rareori menţionează eşecurile ruseşti. Combativa prezentatoare de talk-show Olga Skabeeva l-a numit „un oraş mic cu o mare importanţă”.

Pe de altă parte, însuşi preşedintele Vladimir Putin a declarat că situaţia din zonele din Ucraina pe care Rusia le-a revendicat este „dificilă pe alocuri”, dar nu a menţionat luptele pentru Soledar. În cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali, el a declarat că Rusia dispune de resursele necesare pentru a îmbunătăţi viaţa în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova le-a anexat unilateral în septembrie.

Şeful miliţiei private Wagner, Evgheni Prigojin, aliat al lui Putin, declarase marţi seara târziu că unităţile Wagner au preluat controlul asupra „întregului teritoriu” din Soledar, deşi luptele continuau în centrul oraşului.

Agenţia de ştiri de stat rusă RIA a declarat că Wagner a preluat controlul asupra minelor de sare din Soledar, iar o fotografie postată pe canalul Telegram al grupului Wagner părea să îl arate pe Prigojin şi pe luptătorii săi în interiorul unei mine.

Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Permisul auto nu mai rămâne suspendat. Lege nouă în România: S-a validat dreptul de a conduce
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Primele declarații ale Oanei Roman după ce i-a deschis proces penal lui Marius Elisei!
Spynews
Cine este Loredana Martin, ispita de la Insula iubirii. Tânăra a interacționat cu multe vedete internaționale | FOTO
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru București și Bacău
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'