Lupte crâncene în Ucraina. Mecenarii lui Putin anunţă lovituri năprasnice în zona Bahmut

Mercenarii din cadrul grupului paramilitar rus Wagner, care luptă în zona Bahmut, în estul Ucrainei, unde revendică cucerirea localităţii vecine Soledar, ar putea constitui un sfert din forţele ruse, potrivit ”spionajului occidental”, scrie The Guardian.
Filip Stan
11 ian. 2023, 19:38
Lupte crâncene în Ucraina. Mecenarii lui Putin anunţă lovituri năprasnice în zona Bahmut
Lupte crâncene în Ucraina

Război în Ucraina. Putin aruncă tot arsenalul de război după armistiţiul de Crăciun.  Tulpan 2S4 denumit „Barosul” de armata rusă a fost trimis pe fronturile din Ucraina după ce forțele lui Zelenski au opus rezistență.

Tancul mortier are un tun de 240 de mm și este de două ori mai mare decât cele ale NATO. Poate lovi pe o distanță de până la 20 de kilometri și poate distruge clădiri mari, echipamente și obiective strategice.

Cel mai mare mortier din lume a mai fost folosit în Afganistan, Cecenia și Siria. „Barosul” poate echipa focoase nucleare de mici dimensiuni care pot distruge un întreg stadion de fotbal.

Putin nu glumeşte. O fregată înarmată cu racheta hipersonică Zircon a efectuat exerciţii în Marea Norvegiei şi se îndreaptă spre Marea Mediterană
Tancurile rușilor ar putea fi distruse de muniții cu dispersie care sunt livrate de turci ucrainenilor. Și Germania a anunțat că va trimite tancuri grele, iar după vizita ministrului neamț de Externe în Harkov, rușii au bombardat tot orașul.

Comandanții Moscovei încearcă cu disperare să mențină contraofensiva din Bahmut. Șeful grupului de mercenari Wagner a anunțat că orașul Soledar este în mâinile rușilor.

Așa arată orașul Soledar după bătăliile în urma cărora toți locuitorii au fost evacuați. Aproape 100 de bombardamente au avut loc doar în ultima zi.

Pe front s-a dus și un actor ucrainean care s-a oferit voluntar ca soldat. Acesta a suferit răni grave în Soledar, însă are moralul ridicat și a încurajat militarii să lupte până la capăt.

„Țineți minte că suntem pe pământul lăsat de Dumnezeu. Nu vom fi niciodată zdrobiți. Vom câștiga! Slavă Ucrainei!”, a spus DMYTRO LINARTOVYCH, actor ucrainean, voluntar pe front.

Armata rusă își suplimentează forțele cu artilerii și lansatoare multiple de rachete din Belarus.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Este şi mai important acum, când Rusia îşi adună forţele pentru o nouă escaladare. Facem totul pentru a le arăta comandanților Rusiei că nicio escaladare nu îi va ajuta”.

https://twitter.com/famukr/status/1613139166841442306

Luptele continuă la Soledar, în ciuda afirmaţiilor Wagner că ar controla oraşul

Forţele ruseşti şi ucrainene erau angajate miercuri în lupte intense pentru oraşul Soledar din estul Ucrainei, deşi grupul de mercenari Wagner, care conduce asaltul ruşilor, a susţinut marţi că a preluat controlul, relatează Reuters. Şi o echipă CNN aflată miercuri în regiunea ucraineană Doneţk spune că a auzit în continuu focuri de artilerie grea în apropiere de Soledar.

„Ne aflăm la aproximativ 8 km de locul unde se desfăşoară această bătălie. Se poate auzi artileria – cea mai mare parte a zgomotului vine din direcţia oraşului”, a transmis reporterul CNN Ben Wedeman.

La câţiva kilometri de linia frontului, trupele ucrainene au rămas calme, îndeplinindu-şi sarcinile logistice şi de întreţinere, fără a da semne de retragere sau retragere iminentă. Contribuţia ţărilor occidentale la efortul de război al Ucrainei este clar vizibil în teren, unde sunt numeroase vehicule militare de luptă şi medicale din Polonia, Franţa, SUA şi Marea Britanie. De asemenea, la faţa locului s-a aflat şi şeful administraţiei civile din regiunea Soledar, care a ajutat la distribuirea cutiilor cu ajutoare către localnici, a relatat CNN.

Demonstraţie de forţă a lui Putin în Ucraina. A trimis „Barosul”, armă capabilă să lanseze mortiere cu un calibru dublu faţă de cele ale NATO
Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că unităţile aeropurtate au izolat Soledarul dinspre nord şi sud, dar Ucraina a negat că oraşul, cu o populaţie de aproximativ 10.000 de locuitori înainte de război, ar fi căzut în mâinile inamicului. „Lupte grele continuă în Soledar”, a scris ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, pe Telegram. „Inamicul şi-a înlocuit din nou unităţile după ce a suferit pierderi, a crescut numărul luptătorilor Wagner şi încearcă să străpungă apărarea forţelor noastre şi să cucerească în totalitate oraşul, dar nu are succes”, susţine Maliar.

Potrivit Reuters, ruşii păreau să fie în avantaj, dar au întâlnit în centrul oraşului buzunare de rezistenţă ucraineană. Cucerirea micului oraş minier, unde se exploatează zăcăminte de sare, ar fi un pas înainte în efortul Moscovei de a controla întreaga regiune Donbas.

Kremlinul, însă, s-a ferit să revendice miercuri victoria şi a recunoscut că există numeroase victime. „Să nu ne grăbim, să aşteptăm declaraţiile oficiale. Există o dinamică pozitivă în desfăşurare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Reuters menţionează nu a reuşit să verifice în mod independent situaţia din Soledar, dar un fotoreporter al agenţiei care a ajuns la periferie în ultimele zile a declarat că mulţi locuitori fug pe drumurile de ieşire din oraş, în frigul pătrunzător. De asemenea, coloane de fum pot fi văzute ridicându-se deasupra oraşului, iar focul de artilerie este neîncetat. Fotoreporterul Reuters a văzut ambulanţe care aşteptau să primească răniţi de-a lungul drumului de la Soledar la Bahmut şi haos în spitalele de campanie.

În condiţiile în care războiul se află acum în cea de-a 11-a lună, comandanţii ruşi vizează Soledarul ca o platformă de unde ar putea ataca oraşul Bahmut, aflat în apropiere şi care rezistă de luni de zile atacului ruşilor. Bahmut este un nod pentru liniile de aprovizionare din estul Ucrainei. O victorie în Soledar ar avea şi o valoare simbolică, militară şi comercială, pentru Moscova, după eşecurile de pe câmpul de luptă suferite în ultimele luni.

Soledar a fost principalul subiect al ştirilor de la televiziunile de stat ruse, care rareori menţionează eşecurile ruseşti. Combativa prezentatoare de talk-show Olga Skabeeva l-a numit „un oraş mic cu o mare importanţă”.

Pe de altă parte, însuşi preşedintele Vladimir Putin a declarat că situaţia din zonele din Ucraina pe care Rusia le-a revendicat este „dificilă pe alocuri”, dar nu a menţionat luptele pentru Soledar. În cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali, el a declarat că Rusia dispune de resursele necesare pentru a îmbunătăţi viaţa în cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova le-a anexat unilateral în septembrie.

Şeful miliţiei private Wagner, Evgheni Prigojin, aliat al lui Putin, declarase marţi seara târziu că unităţile Wagner au preluat controlul asupra „întregului teritoriu” din Soledar, deşi luptele continuau în centrul oraşului.

Agenţia de ştiri de stat rusă RIA a declarat că Wagner a preluat controlul asupra minelor de sare din Soledar, iar o fotografie postată pe canalul Telegram al grupului Wagner părea să îl arate pe Prigojin şi pe luptătorii săi în interiorul unei mine.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Peștele care reduce riscul de atac de cord. Cardiologii îl recomandă: „Ajută la reducerea inflamațiilor”
Capital.ro
Reguli noi în România dacă retragi bani la bancomat. A intrat în vigoare la aceste ATM-uri din aprilie
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
România, amenințată de o pană de curent? Cât de mare e pericolul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
L-au demolat pe Călin Georgescu. Verdictul judecătorilor a venit astăzi, 15 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
Decizie privind vârsta de pensionare! Anunțul judecătorilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți