Şantierul Naval 2 Mai Mangalia a anunţat joi la Bursă că Dan Constantin Dobrea şi-a dat demisia din funcţia de membru şi preşedinte al Consiliului de Administratie al societăţii, începând cu data de 9 ianuarie. Dan Constantin Dobrea este şi director general la Societatea Naţională a Sării SALROM, funcţie pe care o deţine din februarie 2022.
Societatea a început procedurile pentru numirea unui nou membru şi preşedinte CA.
PROTESTE LA ȘANTIERUL NAVAL – ACUZAȚII GRAVE
Şantierul naval Mangalia este de la începutul anului în centrul unui scandal din cauza acuzațiilor angajaților împotriva conducerii olandeze.
Sindicaliștii de la Șantierul Naval Mangalia acuză conducerea olandeză că nu au fost majorate salariile, nu a fost crescut numărul angajaților la 3.000 așa cum a promis, alături de falimentarea societății printr-o „politică de personal distructivă”, prin care sunt îndemnați să demisioneze și sunt recrutați pentru o altă societate la care statul român nu deține acțiuni.
Sindicatul Liber Navalistul, sindicat reprezentativ la nivelul SC Damen Shipyards Mangalia SA, având în vedere ultimele evenimente din șantierul naval din Mangalia (DSMa) la care statul român prin Ministerul Economiei deține (încă) o participație majoritară, de aproape 94 la sută, a trimis o scrisoare deschisă ministrului Economiei, Florin Marian Spătaru.
Continuă protestul angajaţilor Şantierului Naval Damen Mangalia, nemulţumiţi de creşterea salarială propusă de conducere
Angajații protestează de la începutul anunlui după refuzul conducerii de a acorda o creștere salarială corelată cu rata inflației. În acest sens, conducerea DAMEN susține că va avea o discuție cu protestatarii în data de 13 ianuarie, potrivit ctnews.ro.
Este cel puțin îngrijorător faptul că “partenerul olandez” înțelege să destructureze societatea pentru care s-a angajat să realizeze profit operațional până în anul 2024 prin acest gen de politici, au transmis sindicaliștii navali.
Sindicatului Liber Navalistul a transmis o scrisoare ministrului Economiei – Florin Spătaru și a acuzat că se află în prag de faliment din cauza „managementului olandez defectuos”, a solicitat majorarea salariilor cu rata inflației, în criza economică ce a început în criza pandemică.
NUMĂRUL ANGAJAȚILOR, ÎN SCĂDERE
Potrivit sindicaliștilor, conducerea Șantierului Naval a anunțat o creștere a salariilor cu mai puțiin decât solicitarea acestora, nefiind menționată nici o creștere a numărului de angajați.
În prezent, se va face creşterea salariului de bază brut cu 100 lei, sub nivelul solicitat de sindicat, şi implementarea unei indemnizaţii brute de 225 de lei pentru perioada decembrie-martie pentru a acoperi în lunile de iarnă costurile mari cu energia.
Deşi la momentul preluării olandezii declarau că vor ajunge la 3.000 de salariaţi, în realitate numărul s-a redus la 1500 de angajaţi, relatează Mediafax.ro. În primul an de pandemie, numărul de angajaţi se ridica la 2.107 de persoane, pentru ca în următorul an să scadă la 1.907 , în 2021, potrivit datelor de pe Ministerul de Finanțe.
Tot în luna decembrie 2022, Conducerea a a anunţat intenţia de a restructura angajaţii, dar propunerea nu a primit aviz pozitiv de la MInisterul Economiei, acţionar majoritar al şantierului.
Şantierul din Mangalia, preluat la jumătatea lui 2018 de olandezii de la Damen Shipyards, a fost pe pierderi în ultimii ani, şi în 2019 şi 2020. Oficialii însă nu au făcut publice cifrele de anul trecut.
Șantierul Naval 2 Mai Mangalia, societate în care statul român este acționar majoritar cu o participație de 93,8878% din capitalul social și care, la rândul ei, deține 51% din capitalul companiei Damen Shipyards Mangalia (fostă Daewoo – Mangalia Heavy Industries), a raportat, în anul 2021, venituri totale de 3.764.335 de lei, în scădere cu 34,78% față de anul precedent, și un profit de numai 14.325 de lei, mai mic cu 5,76%, potrivit cugetliber.ro. Damen Shipyards Group au preluat pachetul majoritar de la coreenii de la Daewoo şi au cesionat 2% statului român, astfel încât Ministerul Economiei, prin şantierul Naval 2 Mai Mangalia SA, a ajuns să controleze 51%.
Potrivit datelor publice, şantierul a finalizat în 2020 cu afaceri de 88,5 mil. lei, faţă de afaceri de 131 milioane de lei anul anterior. Iar pierderile raportate însumau 108,6 mil. lei, faţă de pierderi de 151 milioane de lei în 2019, potrivit datelor de pe Ministerul FInanțelor.