ANAF aruncă bomba despre firmele austriece din România! Astfel, din cele aproximativ 3.000 de companii cu capital majoritar austriac aflate în baza de date a ANAF, aproape o treime dintre ele nu și-au achitat la obligațiile fiscale către bugetul de stat.
Citește și Ai venituri din chirii? Impozit mai mare în 2023 și contracte declarate obligatoriu la ANAF
Firmele austriece care își desfășoară activitatea pe teritoriul țării noastre au intrat în atenția publică, după ce Austria și-a exercitat pe data de 8 decembrie 2022, veto-ul împotriva aderării României la spațiul Schengen.
În urma acestui vot politicieni, oameni de afaceri și chiar oameni obișnuiți și-au manifestat într-un fel sau altul boicotul la adresa companiilor cu capital austriac din România.
La doar o lună de la acest eveniment, autoritățile române au descoperit că spre finalul anului trecut, companiile austriece din țara noastră au înregistrat obligații fiscale neachitate către bugetul de stat.
”La data de 30 noiembrie a anului 2022, un număr de 2.915 contribuabili cu capital majoritar austriac figurează în baza de date a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), din care un număr de 2.021 de contribuabili nu înregistrau obligații fiscale restante.
Un număr de 894 înregistrau obligații fiscale neachitate la bugetul general consolidat, în sumă de 391,8 milioane lei, din care: 450 de contribuabili au accesat facilități fiscale conform prevederilor legale în sumă de 45,6 milioane lei; 502 contribuabili înregistrau arierate în sumă de 21,5 milioane lei pentru care s-a demarat procedura de executare silită; 4.100 contribuabili înregistrau arierate nerecuperabile cu sume de 192,6 milioane lei”, arată datele furnizate de către Ministerul Finanțelor.
După eșecul „Schengen”, românii au încercat să se lupte pe două fronturi: o dată, împotriva liderilor politici din țara noastră și apoi, împotriva companiilor austriece și olandeze. Astfel, a fost încurajată boicotarea masivă a firmelor cu capital originar din statele care s-au opus aderării țării noastre.
De asemenea, în ultimul an, odată ce românii au analizat mai atent evenimentele recente, din ce în ce mai mulți au început să se alăture tendinței suveraniste, au început să conștientizeze importanța susținerii afacerilor autohtone, care plătesc salarii, taxe și impozite, potrivit legii.
Totuși, românii au întâmpinat și obstacole în operațiunea „boicotul”. Klaus Iohannis, președintele României, a declarat că țara noastră nu trebuie să boicoteze afacerile austriece sau olandeze, o atitudine care a înfuriat și mai tare cetățenii, potrivit postărilor din social media
De asemenea, în ultimele săptămâni au fost aruncate în spațiul public diverse scenarii care să susțină că „boicotul nu ajută”, cu argumente precum: „austriecii vor pleca din România” și „românii vor fi lăsați fără locuri de muncă”.
Aceste frici promovate în spațiul public nu sunt justificate, susține analistul economic Adrian Negrescu.
„Investitorii austrieci și cei olandezi sunt printre cei mai feroce oameni de afaceri prezenţi în România. Sunt prezenţi în aproape toate domeniile importante ale economiei după ce au reuşit, în ultimii 30 de ani, să cumpere ieftin şi să vândă scump, realizând profituri semnificative, chiar mai mari ca rată de profitabilitate decât în ţările de origine”, a comentat specialistul.
Mai mult, Adrian Negrescu se așteaptă ca afaceriștii din Occident să se extindă și mai mult în România, pentru a-și crește profiturile.
„Nu mă aştept la un exod al capitalului străin din România, dimpotrivă! Anticipez, în condiţiile în care vom vedea semnele recesiunii în 2023, un număr tot mai mare de ‘rechini’ dispuși să cumpere afacerile românești care nu mai pot face față.
În astfel de vremuri tulburi, cine are capital poate face afaceri excelente, să cumpere business-uri, cote de piață, la un nivel de discount, iar austriecii și olandezii sunt printre cei mai versați investitori din această perspectivă”, a declarat Adrian Negrescu, pentru RomâniaTV.net.