Incident grav la Spitalul ”Victor Gomoiu” din Capitală. O fetiță de un an și jumătate și tatăl ei au suferit arsuri de cornee după ce au stat timp de 45 de minute într-un salon în care fusese uitată aprinsă o lampă UV, folosită pentru sterilizarea saloanelor. Copila fusese băgată în izolare în acel salon după pe primise rezultat pozitiv la VSR.
”Pacienta minoră, în vârstă de un an şi jumătate, s-a prezentat la Camera de Gardă a spitalului însoţită de tatăl său, prezentând simptome respiratorii. În urma testelor rapide fost depistată infecţia cu virus respirator sinciţial, ceea ce a impus ca atât copilul, cât şi tatăl, să fie izolaţi în spaţiul special destinat pacienţilor care prezintă acest tip de infecţie. După finalizarea consultaţiei, pacienta a primit din partea medicului recomandare de tratament la domiciliu.
Precizăm faptul că, în timpul examinării medicul de gardă a constatat că lampa UV era în funcţiune şi a procedat la închiderea acesteia. În urma anchetei interne derulată ulterior a reieşit faptul că pacienta minoră şi părintele însoţitor au fost expuşi accidentala la lampa UV timp de 45 minute, suferind arsuri corneene care au necesitat îngrijiri medicale”, au transmis reprezentanţii spitalului ”Victor Gomoiu”.
Conducerea spitalului ”Victor Gomoiu” a demarat o anchetă internă. În urma incidentului, asistentul medical vinovat de accident a demisionat. De asemenea, pe perioada anchetei administrative, infirmiera implicată în incident va mai activa într-o zonă în care au acces pacienţii, au anunțat reprezentanţii unităţii sanitare.
Citește și: Trei răniți după ce o mașina în care se aflau a intrat într-un parapet metalic
Părinții fetiței care a suferit arsuri de cornee au povestit pentru Observator cum s-a întâmplat totul.
„Am intrat la triaj într-un container amenajat. Domnul asistent i-a făcut teste pentru gripă, COVID. I-a spus că trebuie să intrăm în celălalt container, de lângă. A intrat soţul. În tot acest timp lampa a fost pornită, lampa UV, nimeni nu a venit să verifice dacă trebuie stinsă”, a povestit Alexandra Mocănașu, mama fetiţei.
Timp de o oră, tatăl şi fetiţa au aşteptat să apară medicul de gardă la consultație, lângă lampa UV. „Am stat cu copilul acolo tot acest timp, până a venit doamna doctor să o consulte. Când a intrat doamna doctor, a stins lampa. Pur şi simplu a stins-o şi şi-a văzut de consultul copilului, după care s-a dus înapoi în spital”, a povestit și tatăl fetiţei.
Problemele au apărut când fetița și tatăl au ajuns acasă.
„În seara aceea nu am putut deschide ochii sub nicio formă pentru că mă usturau foarte tare. E ca şi cum ai primi o mână de nisip în ochi continuu. Ochii erau foarte umflaţi şi pur şi simplu mi-a curs apă din ochi, pentru că se lipiseră. Am crezut că nu mai deschid ochii niciodată să mai văd”, povesteşte Alexandru Garvăn.
Imediat după, fetiţa de un an a început să aibă aceleaşi simptome așa că părinții au cerut ajutor la ambulanță. Fetița și mama ei au fost duse inițial la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, dar pentru că medicii de aici nu aveau cum s-o ajute, le-au trimis la spitalul de ochi de la Lahovari.
„I s-a spus că ştim situaţia, au mai fost cazuri, este de la o lampă UV. Este ca şi când ar fi sudat fără ochelari foarte mult timp. I-au pus anestezie, ca să-i poată verifica ochişorii. Când a fost verificată, au spus că are corneea arsă”, a povestit Alexandra Mocănașu.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, trimite Inspecția Sanitară de stat la Spitalul ”Victor Gomoiu” după ce o fetiță de un an și jumătate a suferit arsuri de cornee în acest spital.
”Va merge Inspecţia Sanitară de Stat şi eventual putem trimite şi reprezentanţi ai Corpului de Control. Înţeleg că este o anchetă administrativă.Am primit o informare din partea conducerii acestei unităţi, care precizează faptul că într-o cameră în care funcţiona o lampă de ultraviolete, un adult şi un copil au stat 45 de minute. Rămâne să avem informaţii referitoare la starea lor de sănătate, dacă a fost sau nu afectată în vreun fel”, a anunțat ministrul Sănătăţii.
Întrebat în legătură cu afirmaţia directorului medical de la Spitalul Victor Gomoiu care a spus că s-a ajuns la această situaţie deoarece nu au de unde angaja personal calificat, Rafila a spus că ”nu îţi trebuia o foarte mare specializare să ştii că atunci când într-o încăpere este o lampă de ultraviolete în funcţiune ea trebuie oprită când persoanele pătrund în încăpere”.