Ponta la BBC: Majoritatea celor arestaţi pentru furt şi cerşetorie în Marea Britanie sunt romi

Românii care trăiesc în Marea Britanie sau în Franţa sunt nemulţumiţi pentru că sunt mereu acuzaţi pentru fapte care sunt comise de persoane din comunitatea romă, precum şi de confuzia care se face între comunitatea romă şi români, a declarat premierul român, Victor Ponta, în emisiunea HARDtalk difuzată miercuri de posturile BBC World News şi BBC News Channel.
Filip Stan
20 mart. 2013, 15:29

Întrebat în legătură cu imaginea negativă a românilor în Europa, din cauza infracţiunilor minore, precum cerşetoria şi furtul, premierul Ponta a admis că aceasta este o problemă foarte serioasă a cărei existenţă nu o neagă.

"În fiecare săptămână, pe biroul meu se află astfel de statistici. Ne aflăm încă pe a treia poziţie în topul infracţionalităţii cetăţenilor, dar ceea ce-i înfurie pe oameni sunt aceste infracţiuni mărunte... cerşetoria, furtul. Şi vă spun din nou că este o problemă importantă pentru că majoritatea celor arestaţi pentru astfel de infracţiuni provin din minoritatea romă şi nu am fost suficient de eficienţi în generarea unor strategii de succes pentru a-i reintegra în România, iar aici avem nevoie de ajutorul comunităţii europene", a explicat Victor Ponta la BBC, potrivit Agerpres.

Şeful guvernului român a explicat că, de când a devenit prim-ministru, a schimbat complet mentalitatea potrivit căreia este mai bine ca romii să fie încurajaţi să plece din ţară pentru că astfel statul (român) nu trebuie să le acopere costurile sociale. "Eu nu împărtăşesc acest punct de vedere şi am schimbat complet această mentalitate anul trecut, când am devenit prim ministru. Noi am recunoscut că singura soluţie rezonabilă este de a ajuta comunităţile de romi să se integreze în societatea românească", a subliniat Victor Ponta. 

Pus în faţa cifrelor legate de şomajul în rândul comunităţii rome (44%, comparativ cu rata naţională a şomajului de 6,5% la o populaţie romă între 8,3% şi 11,5% din totalul populaţiei României), care - potrivit moderatoarei - indică în mod clar discriminarea romilor, Victor Ponta a explicat că a concentrat politicile guvernului pe care îl conduce pentru a-i convinge pe membrii comunităţii rome să-şi trimită copiii la şcoală, ca prim pas pe care trebuie să-l facă, iar un alt program început alături de companii private este menit să-i ajute pe romi să obţină locuri de muncă.

La observaţia moderatoarei, Zeinab Badawi , că "o treime din companiile româneşti nu ar angaja romi", urmată de întrebarea "ce a dus la naşterea acestor prejudecăţi şi de ce majoritatea românilor îi discriminează pe romi?", Victor Ponta a răspuns: "Aceasta vine din urmă cu zeci de ani, nu sunt sigur dacă nu cumva de secole. De aceea am încercat şi voi încerca să schimb complet abordarea acestei probleme. Şi să explic românilor că legal nu există nici o discriminare, dar este în continuare mentalitatea care ar trebui schimbată".

Potrivit şefului guvernului român, în privinţa eliminării discriminării, principala responsabilitate revine autorităţilor române, şi nu celor britanice sau europene, dar în acelaşi timp, România are nevoie de foarte mult ajutor pentru că nu este o problemă pe care să o poată rezolva singură. 

La sugestia moderatoarei, potrivit căreia România nu reuşeşte să absoarbă fondurile primite de la UE, deşi vede în acestea soluţia pentru consolidarea economiei şi implicit rămânerea în ţară a propriilor cetăţeni, Ponta a apreciat că principala problemă în ceea ce priveşte fondurile europene este legată de lacunele privind capacitatea administrativă. 

"Când am preluat funcţia de prim ministru, aproape toate programele europene de finanţare erau blocate sau suspendate şi am muncit din greu, iar majoritatea lor au fost deblocate şi acum primim banii de la Bruxelles. Dar pentru următorul cadru financiar 2014 - 2020, vom încerca să modificăm puţin ţinta acestor bani europeni. De exemplu, integrarea comunităţilor rome nu a fost foarte bine finanţată în ultimul cadru financiar, iar noi am cerut mult mai mulţi bani pentru aceasta. Sunt optimist că noi vom beneficia mai mult de fonduri europene", a spus Ponta.

Britanicii sunt scandalizaţi: Românii le iau pâinea de la gură

Întrebat în legătură cu imaginea negativă a românilor în Europa, din cauza infracţiunilor minore, precum cerşetoria şi furtul, premierul Ponta a admis că aceasta este o problemă foarte serioasă a cărei existenţă nu o neagă.

„În fiecare săptămână, pe biroul meu se află astfel de statistici. Ne aflăm încă pe a treia poziţie în topul infracţionalităţii cetăţenilor, dar ceea ce-i înfurie pe oameni sunt aceste infracţiuni mărunte… cerşetoria, furtul. Şi vă spun din nou că este o problemă importantă pentru că majoritatea celor arestaţi pentru astfel de infracţiuni provin din minoritatea romă şi nu am fost suficient de eficienţi în generarea unor strategii de succes pentru a-i reintegra în România, iar aici avem nevoie de ajutorul comunităţii europene”, a explicat Victor Ponta la BBC, potrivit Agerpres.

Şeful guvernului român a explicat că, de când a devenit prim-ministru, a schimbat complet mentalitatea potrivit căreia este mai bine ca romii să fie încurajaţi să plece din ţară pentru că astfel statul (român) nu trebuie să le acopere costurile sociale. „Eu nu împărtăşesc acest punct de vedere şi am schimbat complet această mentalitate anul trecut, când am devenit prim ministru. Noi am recunoscut că singura soluţie rezonabilă este de a ajuta comunităţile de romi să se integreze în societatea românească”, a subliniat Victor Ponta. 

Pus în faţa cifrelor legate de şomajul în rândul comunităţii rome (44%, comparativ cu rata naţională a şomajului de 6,5% la o populaţie romă între 8,3% şi 11,5% din totalul populaţiei României), care – potrivit moderatoarei – indică în mod clar discriminarea romilor, Victor Ponta a explicat că a concentrat politicile guvernului pe care îl conduce pentru a-i convinge pe membrii comunităţii rome să-şi trimită copiii la şcoală, ca prim pas pe care trebuie să-l facă, iar un alt program început alături de companii private este menit să-i ajute pe romi să obţină locuri de muncă.

La observaţia moderatoarei, Zeinab Badawi , că „o treime din companiile româneşti nu ar angaja romi”, urmată de întrebarea „ce a dus la naşterea acestor prejudecăţi şi de ce majoritatea românilor îi discriminează pe romi?”, Victor Ponta a răspuns: „Aceasta vine din urmă cu zeci de ani, nu sunt sigur dacă nu cumva de secole. De aceea am încercat şi voi încerca să schimb complet abordarea acestei probleme. Şi să explic românilor că legal nu există nici o discriminare, dar este în continuare mentalitatea care ar trebui schimbată”.

Potrivit şefului guvernului român, în privinţa eliminării discriminării, principala responsabilitate revine autorităţilor române, şi nu celor britanice sau europene, dar în acelaşi timp, România are nevoie de foarte mult ajutor pentru că nu este o problemă pe care să o poată rezolva singură. 

La sugestia moderatoarei, potrivit căreia România nu reuşeşte să absoarbă fondurile primite de la UE, deşi vede în acestea soluţia pentru consolidarea economiei şi implicit rămânerea în ţară a propriilor cetăţeni, Ponta a apreciat că principala problemă în ceea ce priveşte fondurile europene este legată de lacunele privind capacitatea administrativă. 

„Când am preluat funcţia de prim ministru, aproape toate programele europene de finanţare erau blocate sau suspendate şi am muncit din greu, iar majoritatea lor au fost deblocate şi acum primim banii de la Bruxelles. Dar pentru următorul cadru financiar 2014 – 2020, vom încerca să modificăm puţin ţinta acestor bani europeni. De exemplu, integrarea comunităţilor rome nu a fost foarte bine finanţată în ultimul cadru financiar, iar noi am cerut mult mai mulţi bani pentru aceasta. Sunt optimist că noi vom beneficia mai mult de fonduri europene”, a spus Ponta.

Britanicii sunt scandalizaţi: Românii le iau pâinea de la gură

DailyBusiness
Senatul iartă pensionarii și le oferă mai mulți bani! Legea s-a adoptat AZI
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Lidl bagă la ofertă, de sâmbătă, 28 septembrie 2024, băutura pe care mulți români o adoră. Și alte produse au preț redus și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
A murit cea mai mare ACTRIȚĂ! Marea doamnă s-a stins chiar azi. Românii, în doliu
Playtech.ro
Doamne, cum arată Andreea Bănică nemachiată și în costum de baie la 46 de ani! Puține vedete au curaj să se afișeze așa
DailyBusiness
Vești excelente! Se dau 55.000 de euro GRATIS de la Guvern
Adevarul
Cu cât s-ar putea majora pensiile de la 1 ianuarie. Simulare de calcul
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Cununiile, interzise sâmbăta: Mirii pot atrage asupra lor un blestem
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Cine este Maria, românca găsită moartă în grădina unei vile din Italia. Ar fi fost ucisă de un adolescent de doar 17 ani
Cancan.ro
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei sale soții. Cei doi duc o bătălie grea la tribunal pentru custodia fiului lor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A explodat bomba despre Klaus Iohannis. S-a aflat ce a făcut președintele României: 18 ani ne-am judecat
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Nectarine cu nivel periculos de pesticide descoperite în lanțul de magazine Penny
MediaFlux
Se DAU 500 de LEI la PENSIE! AU ANUNȚAT acum
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hermès Birkin pierde titlul de cea mai scumpă geantă din lume! Rabanne lansează geanta Nano de aur. Care este povestea acesteia?