Băsescu a discutat despre revizuirea Constituţiei cu reprezentanţii CoE şi Comisiei de la Veneţia

Traian Băsescu a discutat miercuri, la Cotroceni, cu Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliul Europei, şi Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneţia, despre rolul în procesul de revizuire a Constituţiei a recomandărilor din decembrie ale Comisiei de la Veneţia.
Romania TV
20 mart. 2013, 18:06
Băsescu a discutat despre revizuirea Constituţiei cu reprezentanţii CoE şi Comisiei de la Veneţia

„Printre alte teme abordate în cadrul discuţiilor s-au numărat şi rolul important pe care ar trebui să-l aibă recomandările Comisiei de la Veneţia în viitorul proces de revizuire a Constituţiei României, situaţia politică din Republica Moldova şi evoluţiile din Balcanii de Vest”, informează un comunicat al Preşedinţiei.

În cadrul întrevederii, preşedintele Băsescu „a vorbit despre importanţa expertizei celor două instituţii europene în ceea ce priveşte respectarea justiţiei, a normelor care guvernează principiile vizând drepturile şi libertăţile cetăţeanului, precum şi pentru asigurarea funcţionării democratice a instituţiilor statului de drept”.

Şeful statului a afirmat, totodată, că „după evenimentele din vara anului 2012, s-a putut constata că instituţiile din România au rezistat unor presiuni politice exercitate dincolo de limitele cadrului juridic european, care asigură echilibrul puterilor într-un stat democratic şi că aceasta a fost o probă care a dovedit soliditatea instituţiilor respective”.

Cei trei oficiali au discutat şi despre situaţia politică din Republica Moldova şi evoluţiile din Balcanii de Vest.

Guvernul va solicita asistenţă tehnică din partea Comisiei de la Veneţia în procesul de revizuire a Constituţiei, a anunţat miercuri dimineaţă premierul Victor Ponta, la finalul discuţiei cu Jagland.

El a precizat că va trimite o solicitare oficială în acest sens şi că va ruga şi conducerea Parlamentului să efectueze o astfel de cerere.

Premierul a arătat că doreşte ca revizuirea Constituţiei să reprezinte un proces deschis nu numai societăţii civile, ci şi partenerilor externi ai României.

Comisia de la Veneţia apreciază, în opinia privind România publicată în decembrie 2012, că evenimentele din vara anului trecut au arătat că o coabitare între preşedinte şi premier nu poate fi uşor susţinută de cadrul constituţional, iar reforma Constituţiei trebuie să clarifice competenţele celor doi, în principal privind politica externă.

Comisia prezintă în raportul său şi o serie de recomandări privind modificarea Constituţiei, făcând referire, pe lângă clarificarea competenţelor şefului statului şi ale primului-ministru, şi la procedura de suspendare a preşedintelui.

„Procedura privind suspendarea preşedintelui face confuzie între responsabilitatea politică şi cea juridică. Are tendinţa să îl facă pe preşedintele responsabil politic în faţa Parlamentului şi electoratului, deşi motivele pentru o demitere sunt formulate într-o manieră care invocă responsabilitatea legală. Rolul Curţii Constituţionale în această procedură este de asemenea mai degrabă neclar. Dacă este menţinută, procedura de la Art. 95 privind suspendarea preşedintelui ar trebui transformată în mod clar privind responsabilitatea legală, iniţiată de Parlament şi decisă de o curte de judecată”, se arată în Opinia Comisiei de la Veneţia.

De asemenea, mai sunt propuse o mai bună reglementare a recursului la ordonanţe de urgenţă de către Guvern şi asigurarea în Constituţie a unui cadru clar privind independenţa instituţiei Avocatului Poporului.

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Lege nouă pentru cei cu permis Categoria B. E legal abia după 24 ani. Se aplică din 8 august
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
O nouă taxă pentru șoferi. Zone costisitoare pentru multe mașini
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi vizibil”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
Probleme Tehnice pentru un Avion Ryanair care S-a Întors la Otopeni după Decolare. Procedura de Urgență a fost Declanșată
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?