Dorinel Umbrărescu schimbă total percepţia despre „Dorelul” român care construieşte autostrăzi după mitul bogumilic al Meşterului Manole. Surse din firmele omului de afaceri din Bacău, citate de ziare.com, spun că omul de afaceri băcăuan organizează într-un stil fără precedent șantierul autostrăzii A7. Asocierea S.C. SA & Pe Construct S.R.L. – S.C. Spedition UMB S.R.L. – S.C. Tehnostrade S.R.L., formată din firmele lui Umbrărescu, a câștigat 10 dintre cele 13 loturi scoase până acum la licitație pe autostrada A7, Ploiești-Siret.
Societățile omului de afaceri băcăuan ar urma să construiască autostrada între Buzău și Pașcani, pe o lungime de 255,73 de kilometri.
Mai mulți actori din piața contestă capacitatea firmelor lui Umbrărescu de a se mobiliza simultan rezonabil pe toate tronsoanele câștigate. De altfel, o asociere anonimă din județul Neamț, Danlin XXL-InterTranscom Impex, a depus contestație pe 10 ianuarie pe toate cele trei tronsoane câștigate de Umbrărescu între Bacău și Pașcani, motivând că ar fi prea mult pentru un singur constructor.
Surse din piață arată că Danlin XXL ar fi controlată de Ionel Arsene (PSD), președintele Consiliului Județean Neamț, autorul moral al dezastrului soldat cu prăbușirea unui pod hobanat în județul Neamț.
De altfel, Danlin XXL este singura firmă care, pe 14 decembrie 2022, a contestat și licitația pentru lotul 3 al tronsonului Ploiești-Buzău din A7, acolo unde a fost desemnată câștigătoare asocierea turcă Nurol Insaat ve Ticaret AS – Makyol Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret AS.
În acest timp, Spedition-Tehnostrade a început să lucreze pe tronsoanele pentru care a semnat contractele. Surse din rândul coordonatorilor de șantier spun că asistă la mișcări fără precedent ordonate de Dorinel Umbrărescu și că omul de afaceri pare decis să bată recordurile de viteză la construirea autostrăzii A7.
„A tras pe dreapta toate firmele care dețin echipamente de forat şi a băgat în corzi o fabrica din Austria”, scrie pe Facebook ziaristul Cătălin Doscaș, care citează surse din UMB.
Omul de afaceri ar fi comandat 6 utilaje de forat special pentru acest șantier și ar lucra în prezent cu 11 astfel de echipamente.
În plus, angajații lui Umbrărescu ar urma să fie organizați pe șantier în regim de muncă non-stop, timp de șase zile pe săptămână.
„Zublin, Terratest, SBR, Octagon etc. nu au suficiente utilaje. În 90 de zile vor să finalizeze toate fundațiile pentru podurile aferente A7. Se ia în calcul inclusiv lucrarea și pe parte de fundații în regim 24/6”, arată sursa citată de ziaristul Cătălin Doscaș.
Temerea multora că Umbrărescu ar urma să neglijeze celelalte șantiere pe care este angajat în România este temperată de aceeași sursă.
„Pe Pitești-Craiova, mai exact Slatina-Pitești, că acolo este UMB, se lucrează în același ritm. Au dislocat doar utilaje terasiere și basculante aici, momentan echipele de fierari betoniști și restul oamenilor sunt încă pe tronsoanele de la drumul expres plus A0, partea dintre Corbeanca și Afumați. Deci nu abandonează celelalte șantiere pentru a se dedica A7, ci își crește efectivele de personal”.
Umbrărescu lucrează, începând cu 12 ianuarie, pe toate cele patru loturi ale tronsonului Buzău – Focșani din A7, pe lungime totală de 82,44 de kilometri. Estimările asociației Pro Infrastructura arată că loturile Buzău-Vadu Pașii (4,60 de kilometri) și Mândrești Munteni – Focșani Nord (10,94) vor fi terminate și date în folosință în trimestrul 4 din 2024, în timp ce celelalte două loturi ar urma să fie terminate în trimestrul 3 din 2025.
Începând din 15 decembrie, grupul UMB este titular oficial și al lucrărilor pe tronsonul Focșani-Bacău, pe o lungime de 95,90 de kilometri. Estimarea Pro Infrastructura arată că cele trei loturi de pe traseu vor fi date în folosință începând cu trimestrele 3 și 4 din 2025.