‘Întreaga echipă ştiinţifică a ajuns la concluzia că Voyager 1 nu a părăsit încă sistemul solar şi nu a ajuns în spaţiul interstelar’, spune într-un comunicat Edward Stone, director ştiinţific al misiunii Agenţiei spaţiale americane (NASA).
În luna decembrie, şefii misiunii anunţaseră că sonda Voyager 1, lansată în 1977, se găsea într-o nouă zonă, la frontiera sistemului solar, numită ‘autostrada magnetică’, unde particulele puternic încărcate cu energie înregistrează schimbări radicale.
‘O schimbare de direcţie a câmpului magnetic este ultimul indicator cheie care confirmă că sonda a ajuns în spaţiul interstelar şi nu s-a observat deocamdată această schimbare de direcţie’, a subliniat Edward Stone.
Bill Webber, profesor de astronomie pensionar de la Universitatea New Mexico, anunţase tot miercuri, mai devreme, că Voyager 1 ar fi ieşit din sistemul solar. ‘Se pare că Voyager 1 a ieşit din zona de frontieră a sistemului solar, potrivit indicilor spectrului de hidrogen şi heliu pe care ne-am aştepta să-i întâlnim în spaţiul interstelar‘, arată într-un comunicat Bill Webber.
‘În numai câteva zile, intensitatea radiaţiilor heliosferei – zonă extremă a sistemului solar – a scăzut, iar intensitatea razelor cosmice a crescut, cum ne-am putea aştepta la ieşirea din heliosferă‘, precizează el.
Studiul va apărea în Geophysical Research Letters, publicaţie a American Geophysical Union.
Profesorul Webber subliniază în schimb că oamenii de ştiinţă continuă să discute dacă Voyager 1 a ajuns în spaţiul interstelar sau dacă sonda americană se găseşte într-o altă zonă intermediară nedefinită, aflată în afara sistemului solar. ‘Aş spune că Voyager 1 se găseşte dincolo de heliosferă, într-o zonă nouă, şi că toate datele pe care le primim sunt diferite şi incitante’, mai spune el.
Oamenii de ştiinţă apreciază că Voyager 1 ar putea strânge şi transmite date până în 2020 şi chiar 2025.