„Vă par nervos? Vă par plicitisit? Nu discut declarațiile, pe mine mă interesează ce s-a întâmplat înăuntru (…) Nu pot face eu educaţie politicienilor„, le-a răspuns şeful statului jurnaliştilor, întrebat fiind despre acuzaţiile făcute de liderii USL că a fost nervos şi plictisit.
Băsescu a prezentat, într-o declaraţie de presă, la Cotroceni, concluziile după seria de consultări pe care le-a avut în cursul zilei cu partidele politice, cu președinții Camerelor Parlamentului și cu membrii Guvernului.
Şeful statului a arătat că, după aceste consultări, poate afirma că nu va exista niciun partid care să respingă ratificarea în timp util a acordului de uniune fiscală.
Preşedintele a precizat că, în cazul în care se va proba a fi necesară revizuirea Constituţiei, el fiind susţinătorul acestei variante, legea fundamentală se va modifica în timp util pentru introducerea prevederilor din acord.
În ceea ce priveşte o revizuire mai amplă a Constituţiei, Băsescu a spus că nu vede în momentul de faţă un punct de vedere comun.
Şeful statului a spus că problema acordului fiscal este una care ţine de interesul naţional, celelalte chestiuni, inclusiv cea a guvernului de tehnocraţi, fiind colaterale. Băsescu a adăugat că, în opinia sa, toate temele colaterale trebuie eliminate.
Cât priveşte data referendumului, Băsescu a apreciat că aceasta depinde de negocierea dintre partide.
El a adăugat că a remarcat, în timpul consultărilor, că toate partidele au încercat să-şi rezolve mici probleme din disputele lor curente, „ba cu comasarea alegerilor, ba cu revizuirea Constituţiei într-un plan mai larg, ba cu data revizuirii Constituţiei, ba cu guvern de tehnocraţi”, şi le-a catalogat drept „o împănare a obiectivului principal cu lucruri secundare”.
Principalele declarații ale președintelui:
Întâlnirile ne îndreaptă spre un consens. Nu va exista niciun partid parlamentar care să respingă ratificarea în timp util a Acordului.
Se va modifica și Constituția în timp utile pentru introducerea condițiilor din Acordul de uniune fiscală în Constituție.
Ideea că președintele nu s-a consultat înainte de a merge la Bruxelles… Acest lucru îl pot acorda propagandistic partidele, dar în în baza articolului 80 din Constituție, președintele reprezintă România.
La Consiliu, totul este în mișcare, totul se negociază între timp.
În România, prezența președintelui este obligatorie pentru că este singurul om care poate reprezenta statul român fără mandat. I-l dă Constituția. Deci cred că discuția este inutilă.
Președintele este obligat să consulte alte structuri doar când dizolvă Parlamentul și când se formează guvernul. În rest, președintele nu este ținut de responsabilitatea de a se consulta cu partidele. Deci povestea consultărilor este foarte limpede în Constituția României.
Consultările de azi au fost în încercarea de a găsi un numitor comun în problema acordului de uniune fiscală și concluzia mea este că partidele parlamentare vor susțien inclusvi revizuirea Constituției pentru implementarea acestui acord.
Acordul nu aduce nimic nou, prevederile sunt în tratate al UE pe care România le-a ratificat. Modul în care unii politicieni au abordat această temă arată șocul pe care îl au atunci când se vorbește de acordul de la Maastricht. Cifrele care vizează regulile bugetelor statelor membre au vechime din 1992.
Am văzut analiști uluiți, care vorbeau de subjugare… Este emblema necunoașterii noastre a acestor probleme.
Toate partidele au încercat să rezolve mici probleme. Ba cu comasarea, alegerilor, ba cu revizuirea Constituției într-un plan mai larg, ba cu guvern de tehnocrați. Eu consider aceste elemente o împănare a lucrului principal cu elemente secundare.
Pentru mine aceste lucruri nu prezxintă interes. Este problema partidelor cum își rezolvă problemele care țin de electorat. pentru mine astăzi obiectivul a fost acordul de uniune fiscală.
Consider că au fost consultări utile.
Mai este o temă recurentă: am văzut îngrijorări legate de cum vom înghiți acordul
Mâine confirm la Bruxelles că România va avea experți care să participe la redactarea în formă finală a acordului. Ideea a fost adjudecată de eurozonă, de aceea un prim text a fost elaborată de către aceste state.
Vă par nervos? Vă par plicitisit? Nu discut declarațiile, pe mine mă interesează ce s-a întâmplat înăuntru.
Ne putem înțelege și există un consens legat de adoptarea acordului, iar celelalte chestiuni sunt colaterale asupra cărora există puține șanse ca partidele să se înțeleagă.
Dacă mă întrebați, cred că toate elementele colaterale trebuie eliminate pentru a atinge targetul principal.
Și aici sunt controverse între partide, pot ajuta partidele să stea la masă împreună. Am părerile mele, dar esențial este să vedem soluția acceptată de partide. Va depinde foarte mult de negocierea dintre partide.