Pensii 2023. Sute de mii de români ar urma să primească mai mulți bani la pensie. Guvernul ar putea da în curând o ordonanță de urgență ca urmare a deciziei din decembrie Curții Constituționale a României că plata contribuțiilor de sănătate pentru pensii mai mari de 4.000 lei este neconstituțională.
Guvernul ia în calcul să returneze toți banii odată celor care au pensii de peste 4000 de lei și au fost taxați ilegal. Ca să evite cheltuieli și mai mari cu posibile despăgubiri obținute în instanță, Executivul vrea să dea banii aferenți unui an întreg.
Pensii 2023. Câți bani ar putea să primească pensionarii taxați pe nedrept de stat:
Pensii 2023. ”Pentru că decizia Curții Constituționale intră în vigoare de la data publicării motivării în Monitorul Oficial, care a fost în 28 decembrie 2022, pentru luna februarie, pentru 201.000 de seniori ai României, vom da înapoi sumele reținute pentru patru zile din decembrie și pentru luna ianuarie. Odată cu primirea pensiei, începând cu 1 februarie, vor primi pensia aferentă lunii februarie plus aceste sume de bani. Repet, 201.000 de persoane, cu un impact de 30 de milioane de lei, bani care vor fi plătiți în luna februarie.
Pensii 2023. Un român încasează lunar de 20.207 de lei. Budăi schimbă din temelii legea pensiilor
Suntem deja în discuție în Guvern pentru un act normativ pe care îl vom da în luna februarie, când vom putea da ordonanță de urgență, când va începe sesiunea parlamentară, și în acel act normativ se va cuprinde și modalitatea de plată a banilor pentru diferențele din ianuarie 2022- decembrie 2022”, a explicat ministrul Marius Budăi.
Pensionarii ale căror venituri lunare depășesc suma de 4.000 de lei nu mai trebuie să plătească contribuțiile de sănătate suplimentare către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că această obligație este neconstituțională.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă, întrebat dacă în perioada următoare există riscul ca sistemul de pensii să fie unul nesustenabil, odată cu ieşirea la pensie a aşa-numitelor generaţii de ”decreţei”, că în orizontul anului 2030 nu vor fi probleme legate de plata pensiilor, amintind că în România au mai existat perioade în care numărul salariaţilor a fost mai mic decât cel al pensionarilor.